Honda Civic-B1?

23 Cze 2014, 16:51

Witam!
W dniu dzisiejszym zakupiłem wstępnie Honde Civic o wadze 549kg.
Samochód rzecz jasna był zakupowany z myślą o jeździe na kategorii B1.
Poprzedni właściciel mówił iż nigdy nie miał problemów w czasie kontroli jadąc nim posiadając prawko B1.
Jednakże zaniepokoiło mnie wczytanie się dokładniej w temat prawa B1.
O ile się nie mylę waga własna musi wynosić nie więcej niż 550kg,co oczywiście takowy samochód spełnia,natomiast w papierach samochodu jest "typ samochodu:samochód osobowy".
Z tego co się orientuje Prawo jazdy kat.B1 upoważnia tylko do jazdy "czterokołowcami".
Pytanie jest proste czy po przerejestrowaniu samochodu na siebie i posiadając prawo jazdy na B1 będę mógł spokojnie prowadzić według AKTUALNYCH przepisów takowej kategorii?
Prosiłbym o wypowiedzenie się tylko i wyłącznie osób posiadających pojęcie na ten temat,bo czytałem wiele tematów z for,oraz przepisów jakie weszły w życie i niestety ciężko jest jednoznacznie mi wywnioskować odpowiedź na takowy problem.
Z góry dziękuje za odpowiedzi!

Wstawiam temat od nowa z względu iż nie uzyskałem odpowiedzi w tamtym,a może tutaj ktoś odpowie.

@EDIT 23.6.13

Otrzymałem informacje od szkółki iż samochód nie spełnia wymogów z względu na aktualne przepisy wprowadzone 19.1.13,moc silnika do 15km oraz rubryki "samochód osobowy".
Lecz oczywiście szkółka może się mylić więc czekam na dalsze informację od użytkowników takowego forum,licze na pozytywne informacje :)
true
Nowicjusz

Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...