Honda Civic VII skrzynia biegów

09 Kwi 2015, 09:29

Witam, jestem zainteresowany Hondą Civic VII (2001-2005) w sedanie, chcę silnik 1.6 lub 1.7 benzynowy, ktoś może powiedzieć coś o tym modelu? Podobno w skrzyni padają często i szybko tuleje to prawda? Warto kupić?
długi94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 11 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: ford focus
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

09 Kwi 2015, 11:53

Warto kupić, bo auto ma więcej zalet niż wad. Zaletą są na pewno silniki benzynowe - bardzo oszczędne, dynamiczne i niezawodne (chociaż niekiedy piłowane regularnie do odcinki mogą spożywać olej), duża przestrzeń w środku, spory bagażnik, bardzo dobre właściwości jezdne (wielowahacz z tyłu, w kolejnej generacji już belka skrętna).
Do najczęstszych usterek zalicza się te problemy ze skrzynią biegów (padają łożyska), jak w każdej generacji Civica z przekładnią kierowniczą i z amortyzatorami, które lubią cieknąć. Do tego - jak to w japońcach - auto może korodować. Minusem na pewno jest - w odróżnieniu np. od francuskich konkurentów - ubogie wyposażenie większości dostępnych na rynku egzemplarzy i plastiki użyte do wykończenia wnętrza (typowo "japońskie").
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

09 Kwi 2015, 13:39

Rozumiem, lubię właśnie takie auta gdzie kierowca czuje samochód i jest z nim w jedności, nie potrzeba mi komputera czy innych dziwnych rzeczy, chodzi mi o to czy jak kupie civica to koszty mnie nie zjedzą naprawa skrzyni jest bardzo droga? Seat Leon I tez mi wpadł w oko i toyota corolla e12 tylko że sedana ciężko znaleźć, a sedan mnie interesuje
długi94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 11 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: ford focus
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

09 Kwi 2015, 13:53

Z mniejszymi lub większymi kosztami należy się liczyć przy każdym aucie, w szczególności używanym. Civic nie jest drogi w utrzymaniu, chociaż części do japońców są raczej drogie. Naprawa skrzyni do tanich nie należy, myślę, że poza ASO można się zamknąć ze wszystkim w 1,5 tys. zł. Warto poszukać egzemplarza, w którym skrzynia została niedawno wyremontowana.
Leon to też dobre auto, przejrzyj inne tematy na forum, bo co drugi kupujący o niego pyta :)
Toyka pod względem trwałości będzie pewnie najlepsza, ale za to nie daje żadnej frajdy z jazdy, a wydaje mi się, że tego właśnie od auta oczekujesz.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...