Honda Civic VII skrzynia biegów

09 Kwi 2015, 09:29

Witam, jestem zainteresowany Hondą Civic VII (2001-2005) w sedanie, chcę silnik 1.6 lub 1.7 benzynowy, ktoś może powiedzieć coś o tym modelu? Podobno w skrzyni padają często i szybko tuleje to prawda? Warto kupić?
długi94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 11 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: ford focus
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

09 Kwi 2015, 11:53

Warto kupić, bo auto ma więcej zalet niż wad. Zaletą są na pewno silniki benzynowe - bardzo oszczędne, dynamiczne i niezawodne (chociaż niekiedy piłowane regularnie do odcinki mogą spożywać olej), duża przestrzeń w środku, spory bagażnik, bardzo dobre właściwości jezdne (wielowahacz z tyłu, w kolejnej generacji już belka skrętna).
Do najczęstszych usterek zalicza się te problemy ze skrzynią biegów (padają łożyska), jak w każdej generacji Civica z przekładnią kierowniczą i z amortyzatorami, które lubią cieknąć. Do tego - jak to w japońcach - auto może korodować. Minusem na pewno jest - w odróżnieniu np. od francuskich konkurentów - ubogie wyposażenie większości dostępnych na rynku egzemplarzy i plastiki użyte do wykończenia wnętrza (typowo "japońskie").
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

09 Kwi 2015, 13:39

Rozumiem, lubię właśnie takie auta gdzie kierowca czuje samochód i jest z nim w jedności, nie potrzeba mi komputera czy innych dziwnych rzeczy, chodzi mi o to czy jak kupie civica to koszty mnie nie zjedzą naprawa skrzyni jest bardzo droga? Seat Leon I tez mi wpadł w oko i toyota corolla e12 tylko że sedana ciężko znaleźć, a sedan mnie interesuje
długi94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 11 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: ford focus
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

09 Kwi 2015, 13:53

Z mniejszymi lub większymi kosztami należy się liczyć przy każdym aucie, w szczególności używanym. Civic nie jest drogi w utrzymaniu, chociaż części do japońców są raczej drogie. Naprawa skrzyni do tanich nie należy, myślę, że poza ASO można się zamknąć ze wszystkim w 1,5 tys. zł. Warto poszukać egzemplarza, w którym skrzynia została niedawno wyremontowana.
Leon to też dobre auto, przejrzyj inne tematy na forum, bo co drugi kupujący o niego pyta :)
Toyka pod względem trwałości będzie pewnie najlepsza, ale za to nie daje żadnej frajdy z jazdy, a wydaje mi się, że tego właśnie od auta oczekujesz.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM