30 Mar 2015, 10:07
Jeśli będziesz szukał "okazji" szybko zatęsknisz za swoim Punciakiem...
Ad. 1. Świetnie wyposażony "polift" (a raczej stylizowany na polifta przedlift z przerobionym przodem, oczywiście z rocznikiem ściema) w cenie bardzo zaniedbanego przedlifta z pierwszego roku produkcji? Daj sobie z nim spokój. W dodatku auto ze "słynnego" katowickiego komisu. Według mnie walony w przód.
Ad. 2. Przebieg powinien być akurat oryginalny (benzyniaki z polskich salonów nie robią dużych przelotów), ale skoro to auto komisowe to należy zachować wzmożoną czujność.
Ad. 3. Zdecydowanie za tani jak na auto sprowadzone (odlicz od ceny zarobek handlarza i koszt sprowadzenia) i już opłacone (recykling, tłumaczenia, tablice, badanie techniczne), opis typowo "komisowy" ("stan salonowy", "10000% bezwypadkowy"), według mnie kompletnie nie wart uwagi - na bank po jakichś przejściach.
W ASO nie zweryfikujesz przebiegu (chyba, że będzie to dokładnie to ASO, w którym dany egzemplarz był serwisowany) - Honda nie ma ogólnodostępnej bazy, resztę (tj. stan techniczny) możesz już tam sprawdzić. Alternatywą są usługi firm specjalizujących się w badaniu aut na zlecenie, jak np. działalność kolegi z forum - motozakup (będzie taniej niż w ASO).
Przykładowe oferty, którymi sam bym się zainteresował, gdybym szukał Hondy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (kupowałem od tego handlarza Golfa, do tej pory jeździ w rodzinie, cena trochę niska, ale zobaczyć można)
I oferty prywatne, w przypadku których będziesz w stanie zweryfikować historię samochodu (o czym - w przypadku igiełek od handlarzy - możesz zapomnieć, doskonale wiedzą jak wypełnia się kupione na bazarze "książki serwisowe"):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jedna uwaga - nie szukaj ceny tylko auta. Sam obejrzałem mnóstwo Civiców kiedy kupowałem swojego i wiem jedno - co pozornie jest tanie będzie potem drogie (w utrzymaniu). Jeśli masz ograniczony budżet skup się na egzemplarzach z pierwszego roku produkcji.