HONDA CIVIC VIII - ocena 3 propozycji

29 Mar 2015, 19:07

Coraz bliżej nadchodzi czas w którym to trzeba zmienić swoje aktualne auto na coś nowszego. Przeglądam powoli oferty, czy to w Polsce, czy to w Niemczech i trafiłem na trzy "okazje". Chciałbym spytać co może być w tych samochodzikach nie tak? Jakby ktoś już je sam oglądał to byłoby IDEALNIE! :)

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Najbardziej atrakcyjna oferta... ma dosłownie wszystko, ale cena... podejrzanie niska, tym bardziej, że 2008 rocznik. Przebieg wydaje się być realny.

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Przebieg na bank kręcony,

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Najbardziej wiarygodna oferta z tych 3.

Wie ktoś może jak to jest w ASO Honda? Można sprawdzić autko? Jakie są koszty etc?
d3zet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2012
Auto: Fiat Punto I

30 Mar 2015, 10:07

Jeśli będziesz szukał "okazji" szybko zatęsknisz za swoim Punciakiem...
Ad. 1. Świetnie wyposażony "polift" (a raczej stylizowany na polifta przedlift z przerobionym przodem, oczywiście z rocznikiem ściema) w cenie bardzo zaniedbanego przedlifta z pierwszego roku produkcji? Daj sobie z nim spokój. W dodatku auto ze "słynnego" katowickiego komisu. Według mnie walony w przód.
Ad. 2. Przebieg powinien być akurat oryginalny (benzyniaki z polskich salonów nie robią dużych przelotów), ale skoro to auto komisowe to należy zachować wzmożoną czujność.
Ad. 3. Zdecydowanie za tani jak na auto sprowadzone (odlicz od ceny zarobek handlarza i koszt sprowadzenia) i już opłacone (recykling, tłumaczenia, tablice, badanie techniczne), opis typowo "komisowy" ("stan salonowy", "10000% bezwypadkowy"), według mnie kompletnie nie wart uwagi - na bank po jakichś przejściach.

W ASO nie zweryfikujesz przebiegu (chyba, że będzie to dokładnie to ASO, w którym dany egzemplarz był serwisowany) - Honda nie ma ogólnodostępnej bazy, resztę (tj. stan techniczny) możesz już tam sprawdzić. Alternatywą są usługi firm specjalizujących się w badaniu aut na zlecenie, jak np. działalność kolegi z forum - motozakup (będzie taniej niż w ASO).
Przykładowe oferty, którymi sam bym się zainteresował, gdybym szukał Hondy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (kupowałem od tego handlarza Golfa, do tej pory jeździ w rodzinie, cena trochę niska, ale zobaczyć można)
I oferty prywatne, w przypadku których będziesz w stanie zweryfikować historię samochodu (o czym - w przypadku igiełek od handlarzy - możesz zapomnieć, doskonale wiedzą jak wypełnia się kupione na bazarze "książki serwisowe"):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jedna uwaga - nie szukaj ceny tylko auta. Sam obejrzałem mnóstwo Civiców kiedy kupowałem swojego i wiem jedno - co pozornie jest tanie będzie potem drogie (w utrzymaniu). Jeśli masz ograniczony budżet skup się na egzemplarzach z pierwszego roku produkcji.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

30 Mar 2015, 11:43

Tak, wiem ;) ogólnie to planuje wszystko zlecić firmie autoorder.pl. przeczytałem wiele dobrego na temat firmy i uznalem (nie wiem czy dobrze) ze jak ktoś mi sprowadzi i sprawdzi cały samochód to będzie mniejsze ryzyko wpadki. Niemieckie auta jeżdżą po lepszych drogach, Niemcy nie szczedza na ASO (w większości) wiec chyba będzie to lepsza opcja? Chyba ze się myle?
d3zet
Nowicjusz

30 Mar 2015, 12:02

Nie mylisz się, ale co innego zakup auta od prywatnego właściciela w Niemczech z podwórka, a co innego od polskiego handlarza, który znalazł auto na niemieckim wysypisku, tanio wyklepał, wyplakował, cofnął licznik, zatuszował usterki i sprzedaje jako "10000% bezwypadek w salonowym stanie od emeryta, który jeździł nim wyłącznie do kościoła w słoneczne dni". Dobre auta w Niemczech są dużo droższe niż w Polsce :!:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 01:41

Dlatego chce to zlecić osobą które "siedzą w temacie" i mają obeznany rynek Niemiecki i pewnie zaufanych ludzi też tam mają. :)
d3zet
Nowicjusz

31 Mar 2015, 09:29

Jeśli pozwala Ci na to budżet to pewnie, że to dobra opcja (podejrzewam, że autoorder nie robi tego za darmo :wink: ). Sam swojego Civica po bezowocnych poszukiwaniach musiałem sprowadzić z Niemiec (za pośrednictwem znajomego) i nie narzekam. Oczywiście kosztował nieco więcej od każdej z tych trzech komisowych igiełek, które wkleiłeś, więc tym bardziej utwierdziłem się w przekonaniu, że autami od handlarzy nie warto się interesować :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...

31 Mar 2015, 12:56

Firma ta robi to na tyle ciekawie, że ich zyskiem jest kwota którą uda im się zbić z ceny. Wysłać zapytanie zawsze można, to nic nie kosztuje, a może się coś trafi! :) Dzięki za zainteresowanie tematem.
d3zet
Nowicjusz