Honda vs Mercedes vs BMW i inne 8tyś

11 Lis 2014, 11:21

Vermin napisał(a):Nie przesadziłeś troszkę z tym "bez problemu" ??? Ja wiem że E30 z m40 to lekka zabawka i zdrowe 1.6 daje radę w tym samochodzie ale E36 2.0 150 KM bez problemu ?

Wprzypadku mojego ostatniego M40b16 nie przesadziłem. Było zdrowiuteńkie, z oryginalnym przebiegiem niespełna 200tys.w stanie pedantycznym i bez podtlenku LPG. Sam się dziwiłem od momentu zakupu, że tak jedzie m40, znajomi też byli zdumieni. Miałem wcześniej 2x inne m40 i nie było porównania, fakt faktem były to już m40, które nie bez powodu zyskują miano ,,bociana" i osiągi miały mizerne bo przez wytarty wałek nawet nie kręciły się tak wysoko jak powinny.
Objechałem 2 różne e36 2.0, pewnie nie były w stanie idealnym ale i tak byłem bardzo dumny z mojego poczciwego 1.6 :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez kirin88, 11 Lis 2014, 11:36, edytowano w sumie 1 raz
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

11 Lis 2014, 11:35

Sharky napisał(a):szczerze powiedziawszy to o beemce 5 też myślałem, ale ja bardziej celowałem w E39, w sumie nie wiem czego nie ma jej na tej liście, chyba zapomniałem

Lepiej celować w e34, jest w niej wiecej BMW i jest bardziej bezawaryjna o ile nie zajechana:)
Pewnie nikt się tu ze mną nie zgodzi ale uważam, że już za 8 tys. idzie kupić dobre e39.
Często jeżdżę z kumplami handlarzami po okolicy wyłapując okazję.
Śmiem twierdzić, że sprawne e39 w stanie ,,do lekkiego dopieszczenia" z silnikiem 2.0 benzynka kupisz spokojnie. Nieraz będzie do jakiś poprawek lakierniczych, może środek do wyprania, zawias może być do lekkich poprawek ale mechanicznie przeważnie jest ok.
W niskim budżecie lepiej omijać tds'a 143konnego, choć i takiego idzie kupić tylko na prawdę trzeba znać ten silnik żeby się nie naciąć.
Niedawno kumpel kupił za 4800zł właśnie e39 TDS, w okolicach wrocławia, ładna czarna, po zrobieniu głowicy i wymianie pompy wtryskowej. Może, niektórzy będą kojarzyć ten samochód bo wisiał z 5 tygodni na motoallegro. Do zrobienia był tylni błotnik i cieknący magiel. Samochód krótko przed sprzedażą miał robioną głowicę i wymienianą pompe.
Na gotowo wyszedł 7 tys. zł. a prezentuje się teraz jak bryka za 15 tys.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

11 Lis 2014, 20:59

mam straszny dylemat :cry: Hondą jeździłem przez 2 tygodnie, fajnie się jeździ, dobrze się w niej czuję, ale wykończenie mnie trochę dobija, taka trochę "bida", ale kupiłbym ją młodszą.
E36 nie jeździłem, ale chciałbym auto z tylnym napędem i wydaje mi się większe, chociaż kupiłbym rocznikowo starsze auto i które więcej pali, ale za to chyba lepiej wykończone, co tu robić :shock:
Sharky
Nowicjusz

Auto: Peugeot 106
Rok produkcji: 1994

12 Lis 2014, 17:54

Odświeżam .
Sharky
Nowicjusz

Auto: Peugeot 106
Rok produkcji: 1994

12 Lis 2014, 18:35

Posiadam Civci VI 1.4is i E46.

W przypadku BMW tylko i wyłącznie silniki R6. Mniej się psuja i mają lepszą opinie. Dokładnie nie wiem jak jest w przypadku E36, ale porównując Civic i E46 to jest przepaść miedzy kosztami utrzymania. Przeskok jest znaczny, na niekorzyść BMW. W zimie dobre opony to podstawa, komplet 16" wyszedł mnie ok 2tyś.

Honda jest fajna. Kojarzy mi się z gokartem. Powiedziałbym, że taka zabawka, mam serię. Po modach miazga, ale nie mógłbym tym jeździć na co dzień.
W E46 (nie wiem jak E36) już nie czuć tego wszystkiego. Auto znacznie bardziej komfortowe, świetnie się prowadzi, również daje frajdę, ale już nie odczujesz tego jakbyś jeździł gokartem.

Najlepiej jak się przejedziesz tym i tym. Tak jest najlepiej.
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

13 Lis 2014, 13:58

No ale z czym do ludzi? Civic to konkurent dla golfa, a nie dla klasy sredniej premium. Relatywnie patrzac na klase auta to civic ma drozsze czesci.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zbyt zmęczony, żeby wracać!
    Przed nami ostatnie dni wakacji i nieuniknione powroty do domów. To, jak będzie przebiegała podróż, zależy w dużej mierze od naszego przygotowania. Powroty z wakacyjnych wyjazdów mogą okazać się problematyczne, ...