REKLAMA
Zbliża się czas zakupu pierwszego własnego samochodu planowana na styczeń/luty 2017. Obecnie jeżdżę Fordem Focusem Mk1 1.4. Przyznam, ze moja wiedza na temat aut jest znikoma, dlatego wybierając samochód kieruję się głównie stylistyką, designem oraz odpowiednim silnikiem.
Budżet - kwota zakupu samochodu do 30k (dodatkowy pakiet startowy 5k = 35k za całość).
Użytkowanie - nie ukrywam, że będę samochód użytkował w mieście, raz w tygodniu wyjazdy weekendowe 100-200km oraz raz w roku wyjazd w Europę, obstawiam roczne przebiegi wysokości 10k/rok i silnik benzynowy.
Własne potrzeby - jak pisałem wyżej liczy się dla mnie wygląd, samochód ma mieć sportowy charakter oraz odpowiednią moc
- "rocznikiem się nie jeździ" i przy tym pozostanę
- moc silnika 150KM+
- miejsce w obecnym Focusie wydaje się odpowiednie, ale nie obrażę się jak będzie jego więcej
- nie chciałbym aby samochód w mieście palił 20l/100km, chodź przy poniższych typach mogę się tego spodziewać, dlatego pytam ekspertów
Moje typy, proszę o opinie na temat opłacalności inwestycji w podane silniki lub podanie innych dla tych samochodów:
- Ford Focus Mk2 ST 2.5 225KM (obawiam się wysokiego spalania)
- Honda Civic VIII 2.0 201KM type R (lub 1.8 140KM type S)
- Mazda 3 II 2.0 150KM
- Mitsubishi Lancer Sportback IX 1.8 143KM
- Opel Asta H GTC 2.0 200KM (170KM) lub OPC 240KM (obawiam się wysokiego spalania)
- Renault Megane II RS 2.0 225KM
W opozycji dwa samochody z segmentu D:
- BMW E90 2.5 218KM
- Ford Mondeo Mk4 (tutaj nie mam pojęcia na jaki silnik zwrócić uwagę)
Podane wyżej dwa samochody podobają mi się wizualnie. BMW pod względem wszystkiego, ale obawiam się budżetu na ten silnik.
Gdybym pominął jakieś kwestie, na pewno dopiszę.
Pozdrawiam, z góry dziękuje za pomoc.