Hybryda czy benzyna

16 Sty 2024, 09:59

e0hater napisał(a):Wiem, że do Lexusa rx500h wrzucili teraz bodajże DCT

Już na forach USA są pierwsze ślady problemów. Zobaczymy co będzie dalej.
Oby nie poszli w ślady konkurencji.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Sty 2024, 10:57

e0hater napisał(a):Ale ja nigdzie nie stwierdziłem, że tak nie jest.
Takie rzeczy się już da wychwycić na jeździe próbnej więc tylko ćwierćinteligent kupuje to auto by potem na to narzekać : >

Co do Civica to chyba nim nie jeździłeś bo też wyje Tam jest hybryda szeregowa z ecvt . Corolla 2.0 196 km jeździ lepiej od Civica co mnie personalnie zasmuciło bo liczyłem mocno na to auto.

Bo wszędzie polecają Toyoty nie mówiąc o wadach i kupują... Nawet tu na forum szybki powie że nie wyje i jest dynamiczna, słuchają i potem cierpią.

Civic nie jechałem, tylko opinie słyszałem. Może przesadziłem z brakiem wycia - tam przy pedale w podłodze masz 7.3s więc nie trzeba tak deptać żeby mieć osiągi Corolli 1.8 = jest ciszej.

Chociaż racja, porównać raczej powinienem do nowego zestawu, a tam już jest dużo lepiej pod tym kątem.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Sty 2024, 11:14

galakty napisał(a):Civic nie jechałem, tylko opinie słyszałem. Może przesadziłem z brakiem wycia - tam przy pedale w podłodze masz 7.3s więc nie trzeba tak deptać żeby mieć osiągi Corolli 1.8 = jest ciszej.

Chociaż racja, porównać raczej powinienem do nowego zestawu, a tam już jest dużo lepiej pod tym kątem.

No właśnie dziwie się, ze porównujesz starą generacje corolli do nowego civica zamiast nowej do nowej :) Po za tym uwielbiam to klasyfikowanie aut na podstawie czasu do setki. Codziennie spod świateł ścigasz się z ludźmi ? Moim skromny zdaniem każda hybryda/ elektryk w mieście do tych 50/60 rusza duzo dynamiczniej niż byle jaka benzyna.

galakty napisał(a):Bo wszędzie polecają Toyoty nie mówiąc o wadach i kupują... Nawet tu na forum szybki powie że nie wyje i jest dynamiczna, słuchają i potem cierpią.

Na grupie Corolli jak i wiekszości grup dotyczących konkretnie danego modelu jawnie są podawane wady i zalety więc jak ktoś chce zrobić konkretny research to wszystko znajdzie i racjonalnie wybierze swoje przyszłe auto : >
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

16 Sty 2024, 15:01

e0hater napisał(a):Po za tym uwielbiam to klasyfikowanie aut na podstawie czasu do setki. Codziennie spod świateł ścigasz się z ludźmi ?

Nie ale wmawianie że Corolla 1.8 jest dynamiczna to jakieś kuriozum. Tak do 50 km/h bo nie zmieniasz biegów i masz silniczek elektryczny. Trzeba to zaznaczyć.

Jestem zwolennikiem czasów elastyczności, takie 80-120 km/h dużo mówi, tylko w przypadku hybryd mało kto to sprawdza.
galakty
Forumowicz VIP

16 Sty 2024, 15:21

galakty napisał(a):Nie ale wmawianie że Corolla 1.8 jest dynamiczna to jakieś kuriozum. Tak do 50 km/h bo nie zmieniasz biegów i masz silniczek elektryczny. Trzeba to zaznaczyć.

Kuriozum to jest kupowanie hybrydy na trasy więc nie dziwie się, że nikt nie sprawdza elastyczności powyżej setki.

Nawet na przykładzie "super aut".
Panamera turbo S w hybrydzie jest szybsza od benzynowego odpowiednika od 0 do 100 ale już czas 100-200 ma gorszy bo tam silnik elektryczny już nie działa a waży swoje.

Mi się zawsze wydawało, że każdy logicznie myślący człowiek kupuje hybryde na miasto a jak robi trasy to idzie w diesla.
e0hater
Początkujący

17 Sty 2024, 14:30

e0hater napisał(a):Kuriozum to jest kupowanie hybrydy na trasy więc nie dziwie się, że nikt nie sprawdza elastyczności powyżej setki.

No niekoniecznie, bo krajowe i eski to całkiem spoko, ale jak ktoś chce jechać szybko autostradą to strzał w kolano. Kolega ma Mazdę 6, jego żona hybrydę i jak on wsiada w trasę to tam poniżej 11 litrów spalanie nie schodzi :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oznaczenia tablic rejestracyjnych Policji
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym Policji. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju. HPA – Komenda Główna Policji HPL – Wyższa Szkoła Policji ...

17 Sty 2024, 14:41

galakty napisał(a):
No niekoniecznie, bo krajowe i eski to całkiem spoko, ale jak ktoś chce jechać szybko autostradą to strzał w kolano. Kolega ma Mazdę 6, jego żona hybrydę i jak on wsiada w trasę to tam poniżej 11 litrów spalanie nie schodzi :mrgreen:

I o tym właśnie mówie tj. kupowanie auto niedostosowanego do potrzeb.

Zwykła Hybryda HEV nie daje żadnych korzyści jak ktoś lata trasy. Jeśli osoby posiadające hybryde twierdzą inaczej to kłamią albo to Ci co lecą za ciężarówką 85km/h :>

Powyżej pewnych prędkości elektryk już nie działa i pali to auto jak zwykła benzyna. Moja obecna Corolla na autostradzie pali tyle samo co poprzedni civic 1.8 czyli okolo 7,5-8L przy 140-150km/h
e0hater
Początkujący

30 Gru 2024, 11:21

Cześć! Jeśli rozważasz hybrydę, to polecam Scross – świetnie się sprawdza w mieście i w terenie. Ja kupiłem Suzuki Vitarę i jestem bardzo zadowolony.
Ostatnio edytowany przez Kao, 30 Gru 2024, 16:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Maciejajak75
Obserwowany

30 Gru 2024, 17:13

Maciejajak75 napisał(a):polecam Scross – świetnie się sprawdza w mieście i w terenie
Hm... to nie jest samochód w teren a jedynie na zjazd na szutrowe drogi, a to duża różnica :wink: Co do Vitary kiedyś też była bardziej "terenowa" niż jest teraz :mrgreen:

Wracając do pytania z tematu to dzisiaj hybrydy potrafią się nawet sprawdzać już w trasach więc warto dobrze sobie przekalkulować wszystko przed kupnem i postawić na rozwiązanie które w naszym przypadku lepiej się sprawdzi.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Sty 2025, 17:37

A co sądzicie o hybrydzie w Renault - E-Tech full hybrid 145? Macie jakieś doświadczenia?
dominiss1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 12 2008
Typ: SUV

01 Sty 2025, 17:56

dominiss1990 napisał(a):co sądzicie o hybrydzie w Renault - E-Tech full hybrid 145? Macie jakieś doświadczenia?

A czego chcesz się spodziewać po firmie której innowacje elektromechaniczne były zmorą mechaników przez 20lat ?
szybki
Moderator - Tuning

01 Sty 2025, 18:19

Masz jakieś konkretne informacje do przekazania? Pytam ogólnie o ten silnik. Sama firma jako producent samochodów jest raczej jak wiele innych.
dominiss1990
Nowicjusz

01 Sty 2025, 18:26

dominiss1990 napisał(a):Masz jakieś konkretne informacje do przekazania? Pytam ogólnie o ten silnik. Sama firma jako producent samochodów jest raczej jak wiele innych.

Chłopie wiem że byś chciał poklepanie po ramieniu w Twoich poszukiwaniach złotego grała ale tak nie będzie. Jak chcesz takich info to odsyłam Cię do reklam ewentualnie auta francuskie mają taką stronkę (tubę reklamową) która uświadamia o ich fajności.

Do tego silnik który Cię interesuje spalinowy czy może elektryczny ? A reszta już Cię nie interesuje?
A kto Ci ma co powiedzieć jak nawet w ASO nie wiedzą jeszcze nic bo to wszystko nowość.
Jak chcesz być królikiem doświadczalnym to idealny sposób na realizację misji :D
szybki
Moderator - Tuning

01 Sty 2025, 20:32

Kolego, fakt że silnik jest dość nową produkcją bo od 2022 roku.

Nie wiem czy wiesz ale są ludzie na tym świecie którzy robią więcej niż 10kkm rocznie, i w dwa lata mogą mieć nastukane sporo sporo więcej.

Nie potrzebuję i nie chcę Twojego klepania po ramieniu. Pytam tylko o doświadczenia, może ktoś ma i użytkuje samochód z takim napędem i może się merytorycznie wypowiedzieć na tem temat.
dominiss1990
Nowicjusz

01 Sty 2025, 20:47

dominiss1990 napisał(a):Kolego, fakt że silnik jest dość nową produkcją bo od 2022 roku.

Co Ci po silniku ? Jest tam wynalazek skrzynia biegów do tego silnik elektryczny, masa modułów, masa ekologii wszystko okraszone multimediami i wynalazkami więc co Ci po sam silniku ?

dominiss1990 napisał(a):Nie wiem czy wiesz ale są ludzie na tym świecie którzy robią więcej niż 10kkm rocznie, i w dwa lata mogą mieć nastukane sporo sporo więcej.

Gdzieś czytałem o takich ludziach :D
szybki
Moderator - Tuning