Hybryda czy benzyna

12 Sty 2024, 18:57

Witam,
Od pewnego czasu przymierzan się do zakupu auta. Poprzednim moim samochodem był Volkswagen Passat B7. Musiałem się go pobyć ponieważ było za dużo problemów z nim. Mechanik doradził mi Toyotę w Hybrydzie. W ogóle jest fanem japońskich samochodów ale na świeczniku lexus i Toyota. Jak kogoś zapytam to jedni są bardzo zadowoleni, a drudzy nie koniecznie i odradzają Hybrydę. Moje pytanie co uważacie o Hybrydzie? Co możecie zaproponować innego jeżeli nie jesteście fanami tej opcji. Od pewnego czasu śledzę Ceny Toyoty Corolli w Hybrydzie. Ceny są bardzo wysokie i za mniej niż 100 tyś to chyba się nie znajdzie a w salonie za 120 tyś już się kupi taki samochód . Czy w ogóle opłaca się kupować Hybrydę używaną? Ja jeżdżę tak 70% po mieście i 30% w trasy. Jeżeli chodzi o inne marki to patrzyłem jeszcze na Volvo v60, 90. Bardzo proszę o pomoc.
reddeatth
Nowicjusz

12 Sty 2024, 21:35

reddeatth napisał(a): Od pewnego czasu śledzę Ceny Toyoty Corolli w Hybrydzie. Ceny są bardzo wysokie

jest drogo bo jest dobrze. Wg. mojej i wielu innych znających temat ludzie to najlepsze hybrydy na rynku obecnie.
reddeatth napisał(a):Czy w ogóle opłaca się kupować Hybrydę używaną?

Jak najbardziej warto , ale nie wiem co kryje sie pod sformułowaniem "Opłaca Się"
toyman40
Stały forumowicz

12 Sty 2024, 22:10

Przykładowo Toyota Corolla 2.0 rocznik 2021 comfort style teh 50 tyś przebieg kosztuje 99 tyś a taki sam model tylko z 2023 130 tyś z salonu. Mała jest różnica między używanym a nówka z salonu.
reddeatth
Nowicjusz

12 Sty 2024, 22:52

bo toyota nie traci wiele na wartości, co byś chciał żeby po 2 latach zapłacić 50% wartości ? dzisiaj inne są czasy, a mało tego jeszcze niedawno albo i pewnie można spotkać że auto które jest nowe i ktoś kupił i wystawił o 10% drożej niż takie samo tylko nowe,
A dlaczego? no bo trzeba było czekać rok na nowe, tutaj jest dostępne od ręki. :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

13 Sty 2024, 11:15

Czyli reasumując polecasz Hybrydę?! To jest lepszy wybór niż jakiś beznyniak?
reddeatth
Nowicjusz

13 Sty 2024, 11:20

reddeatth napisał(a):Czyli reasumując polecasz Hybrydę?! To jest lepszy wybór niż jakiś beznyniak?

Hybryda Toyoty bije na głowę trwałością wszystkie obecnie produkowane auta z małymi wyjątkami benzyn bez turbo Mazdy. Masz relatywnie niskie spalanie i w gratisie "automat". Jedyny minus to charakterystyka pracy ecvt do której trzeba się przyzwyczaić.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom
    Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...
    Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...

13 Sty 2024, 13:28

toyman40 napisał(a):bo toyota nie traci wiele na wartości, co byś chciał żeby po 2 latach zapłacić 50% wartości ? dzisiaj inne są czasy, a mało tego jeszcze niedawno albo i pewnie można spotkać że auto które jest nowe i ktoś kupił i wystawił o 10% drożej niż takie samo tylko nowe
to sie wywodzi tylko i wyłącznie z braku dostępności w krótkim okresie, zamawiasz sobie Toyotę dziś to możesz sobie sprawdzić prezent pod choinkę :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Sty 2024, 15:14

Wiesz co dziś jechałem Toyota Corolla 2.0 i dziwnie się jechało. Jestem przyzwyczajony ze jak ruszam to szybko i dynamicznie a tutaj było zupełnie inaczej. Jakie są to wyjątki jeżeli chodzi o benzyniaki? Ta Mazda 6?
reddeatth
Nowicjusz

13 Sty 2024, 22:41

reddeatth napisał(a): Jestem przyzwyczajony ze jak ruszam to szybko i dynamicznie a tutaj było zupełnie inaczej.
Tzn. jak? Przy hybrydzie zwykła benzyna nie ma szans z podobna mocą przynajmniej do tych 50-60km/h. Tu trzeba zrozumieć że jak ruszasz to silnik wchodzi na obroty przy których ma największą moc i moment a przyspieszeniem już steruje skrzynia eCVT i wygląda to tak że przy stałych obrotach silnika samochód przyspiesza :wink:
Oczywiście trzeba się do tego przyzwyczaić i nawet powiem więcej można to polubić jeżdżąc sporo w mieście.
Ostatnio edytowany przez Rokiko, 14 Sty 2024, 11:52, edytowano w sumie 1 raz
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Sty 2024, 23:57

reddeatth napisał(a):Wiesz co dziś jechałem Toyota Corolla 2.0 i dziwnie się jechało. Jestem przyzwyczajony ze jak ruszam to szybko i dynamicznie a tutaj było zupełnie inaczej. Jakie są to wyjątki jeżeli chodzi o benzyniaki? Ta Mazda 6?

wiesz co, nie wybrzydzaj, kup sobie passata tdi i będziesz cool, dynamiki się zachciało, toyota ma jeździć dużo kilometrów a nie dym z pod opon i 5 sek do setki
toyman40
Stały forumowicz

15 Sty 2024, 10:56

Nie sprecyzowałeś czego oczekujesz od auta. Uważam, że to trzeba robić świadomie.

Na grupie corolli e21 widzę mnóstwo maruderów, że hybryda to g. bo nie jedzie, bo wyje itd.
Wydaje mi się, że w obecnych czasach to ludzie by chcieli mieć 3sek. do paki i przy tym spalanie na poziomie 3L noi koniecznie bezawaryjność.

Na siłe szukają takiej utopii.

JA kupując hybrydę robiłem jazdy testowe i przede wszystkim wiedziałem co kupuje i czego oczekuje. Co więcej do zwykłej benzyny już nie mam zamiaru wracać.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

15 Sty 2024, 12:21

Ale czy nie można było dać do tej Toyoty normalnej skrzyni? Zobacz jak super się jeździ hybrydą od vw, skrzynia normalna i w dodatku pracuje też przy stałej prędkości ok 100km/h, a te cvt No masakra jak się przesiądziesz z auta normalnego, w małym mieście nie przeszkadza ale większe miasto czy trasa? Dramat
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Sty 2024, 12:28

Może mieli dużo w zapasie albo uznali, że to najmniej awaryjne rozwiązanie.

Nie brałem pod uwagę nigdy vaga w hybrydzie więc sie nie wypowiem jak tam z trwałością i wygodą jazdy.

Wiem, że do Lexusa rx500h wrzucili teraz bodajże DCT albo cos w tym stylu więc może pójdą w te strone.
e0hater
Początkujący

16 Sty 2024, 09:37

e0hater napisał(a):Na grupie corolli e21 widzę mnóstwo maruderów, że hybryda to g. bo nie jedzie, bo wyje itd.

No przecież wyje i nie jedzie... Deptasz w podłogę i masz 11 sekund do setki (przy zestawie z 1.8). To jest idealne do jazdy miejskiej i podmiejskiej, ale na drogach szybkiego ruchu jest męczące.

Nadzieja w Hondzie, nowy Civic ma fajny zestaw, nie wyje i osiągi dużo lepsze. Zresztą w Priusie też już nowy zestaw siedzi, ale wtrysk bezpośredni więc "tak średnio" jeśli chodzi o mistrzostwo ekonomii.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Sty 2024, 09:48

galakty napisał(a):No przecież wyje i nie jedzie... Deptasz w podłogę i masz 11 sekund do setki (przy zestawie z 1.. To jest idealne do jazdy miejskiej i podmiejskiej, ale na drogach szybkiego ruchu jest męczące.

Ale ja nigdzie nie stwierdziłem, że tak nie jest.
Takie rzeczy się już da wychwycić na jeździe próbnej więc tylko ćwierćinteligent kupuje to auto by potem na to narzekać : >

Co do Civica to chyba nim nie jeździłeś bo też wyje :) Tam jest hybryda szeregowa z ecvt . Corolla 2.0 196 km jeździ lepiej od Civica co mnie personalnie zasmuciło bo liczyłem mocno na to auto.
e0hater
Początkujący