Hyundai Coupe ze Szwajcarii bez kompletu dokumentów

18 Maj 2014, 11:13

Witam,

Wczoraj zakupiłem Hyundaia Coupe 2004r od sprzedawcy z Lublina, który okazał się oszustem. Po kupnie pod Warszawą w drodze do Poznania rozbiłem samochód na autostradzie, być może półoś lub opona była wadliwa. Po przyjeździe policji dowiedziałem się, że samochód w ogóle nie jest dopuszczony do ruchu i nie ma kompletu dokumentów. Silnik nie odpala, kolumna i wachacz do wyrzucenia, półoś wygięta, koło zablokowane, więc chciałbym pozbyć się samochodu sprzedając go do skupu.

Moje pytanie brzmi, czy bez akcyzy oraz tłumaczenia dokumentów od samochodu na szwajcarskich blachach mogę sprzedać go do skupu bez wykupienia akcyzy?

Znajomy przejrzał dokumenty i samochód został wyrejestrowany w Szwajcarii, czy jest możliwość pozbycia się go w Polsce albo ewentualnie odesłania na lawecie do zezłomowania w Szwajcarii?
Dwoogy
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skręcanie w lewo drożej Nas kosztuje od skrętu w prawo!
    Kierowcy próbują wszystkich sposobów, aby oszczędzić na paliwie. Okazuje się, że stanie na lewym pasie w oczekiwaniu na skręt w lewo z wrzuconym jałowym biegiem jest nie tylko marnowaniem czasu, ale i pieniędzy. Unikając ...