Rejestracja samochodu a adres na fakturze

22 Gru 2019, 15:51

Witam wszystkich,

zakupiłem swoje pierwsze auto i chcąc przerejetrować auto napotkałem problem w urzędzie.

Kupując auto dostałem fakturę na której sprzedający wpisał mój adres zamieszkania - Kraków. Chcąc trochę zaoszczędzić na ubezpieczeniu chciałem zarejestrować auto w moim rodzinnym mieście, gdzie jestem zameldowany - Nowy Sącz. Niestety przy rejestracji urzędniczka przyczepiła się o to, że adres na fakturze nie zgadza się z adresem podanym we wniosku i kazała na dole napisać, że do dnia odbioru dokumentów dostarczę notę korygującą do faktury na poprawny adres. Niestety nie mam kontaktu z osobą od której kupiłem samochód i nie zdobyłem takiego papieru a jutro muszę odebrać dokumenty, ponieważ minął już prawie miesiąc.

Moje pytanie - czy urzędniczka miała podstawy do zakwestionowania dokumentów? Co mogę zrobić, gdyby okazało się, że nie wydadzą mi dowodu? Mam podstawy aby się kłócić? Wszystkie rady mile widziane, za wszytkie serdecznie dziękuję i równocześnie życzę miłego odpoczynku świątecznego.
inny007
Obserwowany

22 Gru 2019, 16:48

inny007 napisał(a):Niestety nie mam kontaktu z osobą od której kupiłem samochód i nie zdobyłem takiego papieru a jutro muszę odebrać dokumenty, ponieważ minął już prawie miesiąc.

to co się z nim stało ? wyparował ? chyba że na tej fakturze jest niemiec czy francuz :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Gru 2019, 16:52

Fakturka od Polaka. Gościu nie odpisuje na maile, miał problemy ze zdrowiem i by był w szpitalu przed i po tym jak kupiłem samochód, więc może to jest przczyna, nie wiem. W każdym razie nie mam tego papierka i nie wiem czy go kiedykolwiek dostanę.
inny007
Obserwowany

22 Gru 2019, 18:55

inny007 napisał(a):Moje pytanie - czy urzędniczka miała podstawy do zakwestionowania dokumentów?
To chyba jasne jak slońce o północy... :D Fra ma w wpisie np.Wroclaw a Ty sobie zyczysz rej.z adresm w Warszawie... :!:
inny007 napisał(a):Mam podstawy aby się kłócić?
Z kim i o co... :?: :?: Mam taka zasadę:myśl 2 godz. a rob 5 min...Rozumiesz.... :?: Gdzie byleś jak gościu wystawil fakturę a Ty składałeś na niej "autograf"... :?: Jezeli miałes w planie rej.tego pojazdu w miejscu zameldowania to trzeba było tego dopilnować w momencie kupna...Teraz to nie wiem co moge Ci doradzić...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Gru 2019, 19:56

Rejestrować na Kraków :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

23 Gru 2019, 10:53

Pojazd należy zarejestrować w WK zgodnym z miejscem zamieszkania. Nie zameldowania. Tak więc pani w okienku miała rację.
Musisz zarejestrować pojazd w miejscu zamieszkania, czyli tym, co pisze w umowie KS ( w Umowie KS wpisujemy adres zamieszkania ).
Trzeba pamiętać, z w Polsce możemy mieć kilka adresów - zameldowania, zameldowania czasowego, zamieszkania i korespondencyjny. I każdy może być inny. Nie liczy się adres mailowy :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...
    Crossover Yaris Cross – hybryda 4x4
    O tym, że cały świat pokochał SUV-y, wiemy od dawna. Wypierają one różne inne rodzaje samochodów z ich tradycyjnych funkcji i segmentów rynkowych. Na przykład managerowie chętnie zamieniają prestiżowe ...