Hyundai I20 - zgasł na światłach nie chciał ponownie odpalić

06 Mar 2023, 17:50

I20 - 1.2 benzyna 84km, podczas dojeżdżania do świateł samochód zgasł, po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie zareagował. Za 4 razem samochód zapalił bez problemu. Akumulator jest sprawny, samochód jest regularnie serwisowany, Użytkowy na Trasie W-wa Bemowo - Piaseczno / częste korki / 50% jazda trasa dwupasmowo.
Przebieg 98.000km, przy 70.000 samochód nie chciał zapalić ale rozrusznik kręcił.
Patryk1974
Początkujący

• 07 Mar 2023, 09:48

Patryk1974 napisał(a):samochód zgasł, po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie zareagował
    Patryk1974 napisał(a):samochód nie chciał zapalić ale rozrusznik kręcił
    No to jak było kręcił czy nie bo to jest spora różnica :wink:
    Rozumiem, że nie masz tam instalacji gazowej?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Mar 2023, 10:12

witaj, tak bez gazu
    auto zgaslo,i zadnej reakcji, kontrolki byly, przekrecajac kluczuk zero, rozrusznik nie reagowal, po minucie i 4 krotnej probie auto zapalilo jak gdyby nigdy nic.
    Patryk1974
    Początkujący

07 Mar 2023, 10:50

Ok, a zwróciłeś może uwagę czy kontrolka od immo czasem się nie paliła jak nie chciał reagować rozrusznik?

Nie masz dodatkowego alarmu, jakiegoś zabezpieczenia antynapadowego?

Zastanawia mnie to samo zgaśnięcie silnika jeżeli nie było wywołane z Twojej winy. Co do odpalania to tu może być jeszcze bateria w kluczyku ale problem mógłby się pojawić tylko przy odpalaniu np. idziesz do auta wsiadasz kontrolki się zapalają rozrusznik milczy. Wiem, że w takim przypadku wymiana baterii pomagała w Hyundaiu. Jednak nie powinno to być powodem zgaśnięcia silnika podczas jego pracy.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

08 Mar 2023, 12:16

witaj,
    nie mam dodatkowego alarmu ani zadnych zabezpieczen, wersja krajowa, standardiowa, kluczyk jest zwykly maly, bez zdalnego otwierania auto. Czy kontrolka sie zapalali trudni mi powiedziec... w piatek oddaje auto do serwisu zeby sprawdzili, doradz co mozna spr.
    ja mysle jeszcze o :
    czyszczenie klem akumulatora
    spr. kabli od rozrusznika
    przewod masowy

ogolnie AUTO jest ok, przejechane prawie 100.000km, dwa razy nie chcial zapalic, nie bylo innych usterek... nic nie bierze oleju na 10.000km.
    szerokiej drogi,Patryk
    Patryk1974
    Początkujący

08 Mar 2023, 15:41

Jak oddajesz do serwisu to powiedz że miałeś taki problem np. dwa razy jak wspomniałeś i niech sami sprawdzają szukając przyczyny. Jak mim powiesz co mają sprawdzić to przy oddaniu samochodu powiedzą, że sprawdzili to co prosiłeś i jest wszystko ok :)

Możesz poprosić o wymianę baterii w kluczyku jak nie pamiętasz kiedy była zmieniana. Niech sprawdzą czy nie ma żadnych błędów w sterowniku silnika. Rzeczy które napisałeś oczywiście też możesz poprosić, a wcześniej sam jeszcze zerknij tak z ciekawości czy klemy przy zaciskach na akumulatorze nie są czasem luźne.

Jeszcze jedna sprawa nie wiem czy miałeś wymieniane świece od nowości bo jak nie to warto by było to zrobić. Pewnie nie bo w instrukcji Hyundai jest napisane:
    "Świece zapłonowe: Silniki MPI -> Wymieniać co 160 000 km(*) lub co 120 miesięcy.

(*) Dla wygody można wymieniać przed osiągnięciem podanego przebiegu, podczas sprawdzania/wymiany innych elementów.
    ".

Silnik w tym samochodzie jest ogólnie dobry, mało wymagający i rzadko sprawia problemy :ok:

Patryk1974 napisał(a):nic nie bierze oleju na 10.000km
    No i ładnie, tylko wymieniać co 10tkm na nowy i dalej jeździć :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pracownik w samochodzie
      Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...

08 Mar 2023, 16:35

witaj,
    swiece wymienialem przy 70.000km, kluczyk jest maly, wydaje mi sie, ze bateria jest bezwymienialna, w instrukcji oblugi jest tylko wymiana baterii w kluczyku tzw. inteligentnym, ktory ma 3 przyciski tzn. owieranie zdalne, zamykanie zdalne oraz otwieranie zamka klapy. w Moim nie ma nic. Otwieram jak przekrece kluczyk w zamku drzwiach.
    Klemy sa ok, dzisiaj auto pali jak zloty w ulamek sekundy...
    akumulator jest nieoryginalny,pamietam, ze nie bylo latwo znalezc bo wymiary byuly dosc nietypowe...
    Patryk1974
    Początkujący

08 Mar 2023, 17:18

Ok, to Ty masz tylko kluczyk z immo i to wszytko tam faktycznie nie będzie baterii.
    Patryk1974 napisał(a):swiece wymienialem przy 70.000km
    No to dobrze.

Zostaje Ci zgłosić problem który miałeś i niech sprawdzają :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP