Hyundai i40 skrzynka BSI

15 Mar 2018, 13:59

Witam. Mam następujący problem. Posiadam Hyundai i40 1.6 GDI benzyna kombi, i poszukuję skrzynki BSI używanej. Auto kupiłem w komisie i okazało się że została wymieniona skrzynka BSI nie z tego modelu i wariuje alarm oraz wyświetla się komunikat że alarm jest odłączony;/ Byłem w serwisie Hyundaia i powiedzieli że trzeba ja wymienić natomiast koszt takiej naprawy w serwisie to 3tys zl;/ Ma ktoś może jakaś radę jak to inaczej ogarnąć? Pomóżcie! Pozdrawiam! Dodam że auto jest z 2014 roku kombi benzyna.
Damias64
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai i40
Silnik: 1.6 GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Mar 2018, 20:34

Może być ciężko...Popytać chyba by trzeba było w nieautoryzowanym serwisie Hyundai-a czy da się coś poprzełączać, czy trzeba całą skrzynkę wymianiać. Może być róznica w ilości pinów na złączach i już nie pasuje. A może być tylko różnica w wyprowadzeniach pinów na złączach i da się przelutować.
Ale zwykły elektryk czy mechanik raczej sobie z tym nie poradzi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Mar 2018, 12:27

A po co tobie alarm ? W chwili obecnej to jest gadżet, który pomaga rozładować akumulator albo wnerwiać sąsiadów, a pożytku z tego nie ma żadnego, bo porządny złodziej zawsze najpierw neutralizuje zabezpieczenia (wątpię czy by się łasił na Hyundaia). Jeżeli wszystko inne w samochodzie działa bez zarzutu, to bym pojechał do gościa z komputerem, w oprogramowaniu auta po prostu wyłączył systemowo alarm i szlus. A jeżeli aż tak silnie się tobie chce alarmu, to zamontuj sobie opcjonalny - będzie trudniejszy do złamania dla złodzieja, bo niestandardowy i będzie kosztował 300 zł, a nie 3000.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

17 Mar 2018, 16:03

Nie chodzi o sam alarm nie działają pewne rzeczy wyposażenia samochodu;/ Byłem w serwisie Hyundai okazało się że skrzynka jest wsadzona z wersji Angielskiej a auto jest z Niemiec i nie pasuje dlatego nie działają pewne funkcje takie jak dodatkowe wspomaganie kierownicy sensor deszczu oraz jak otwieram auto nie zapalają się lampki w podsufitce oraz podświetlenie stacyjki może nie jest to jakiś ogromny problem aczkolwiek moim zdaniem takie pierdoly a w miarę nowym aucie powinny działać. Chciałem tylko popytać czy ktoś się orientuje czy da się kupić gdzieś taka skyrzynke ale nie w serwisie aby koszta wyszły taniej niż powiedziano mi w serwisie czyli 3tys.
Damias64
Nowicjusz

03 Kwi 2018, 12:10

Witam. Mam jeszcze jedno pytanie może się ktoś orientuje. Znalazłem skrzynkę o nr 91950-3Z011 a ja mam mieć 3Z111 gościu mi powiedział że sprawdzał to wg katalogu i crossowerow i że tak skrzynka odpowiada do mojego auta. Dowiedzialem się że jest to z i40 z tym że z disla a ja mam benzyne i tamtą skrzynka jest prawdopodobnie z rocznika 2012 lub 2013 natomiast moje auto jest z 2014... pytanie do was czy ktoś się orientuje czy jest szansa że ta skrzynka będzie odpowiadać mojemu samochodowi? Jest ryzyko ponieważ oprócz zakupu skrzynki trzeba ja zaprogramować koszt 300zl programowania i nie chciałbym w ciemno kupować koszt 450zl skrzynki plus 300zl programowanie a potem się okaże że jednak nie pasuje.. orientuje się ktoś w tym temacie czy jest szansa że ta będzie pasować? Pozdrawiam!
Damias64
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo - niskie koszty utrzymania
    Nowa generacja Volkswagena Polo, która pojawiła się w polskich salonach, wyróżnia się najwyższym poziomem bezpieczeństwa (tytuł Best in Class 2017 przyznany przez Euro NCAP), bardzo obszernym wnętrzem oraz najbardziej ...