Hyundai IX35 Pierdzenie z wydechu, trzęsie samochodem

29 Wrz 2019, 15:14

Cześć,
ostatnio zauważyłem w samochodzie (diesel, 2010, 2.0 CRDI, 136 km, napęd na przód) dziwne "pierdzenie z wydechu" coś w stylu "par, par, par". Zauważyłem też, że towarzyszy temu trzesienie się samochodu. Problem pojawia się tylko podczas postoju na biegu jałowym (przynajmniej tak to zaobserwowałem). Niedawno byłem w warsztacie i poprosiłem o sprawdzenie tego. Jedyne co zrobili to przykręcili osłonę termiczna. Tłumikiem trzęsie więc mogła się poluzować. I jeszcze jedna obserwacja, tłumik strasznie się nagrzewa przy tym pierdzeniu. Temperatura jest wyczuwalna na spodzie bagażnika. Czy takie coś jest normalne? Ktoś może spotkał się z takim problemem ("pierdzenie", trzęsienie samochodem podczas tego "pierdzenia" i mocne nagrzewanie się tłumika)? Jakieś wskazówki? Z góry dziękuję!
tomek198823
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

29 Wrz 2019, 17:05

Prawdopodobnie kuleje na jeden cylinder to wyjaśniło by popiardywanie i telepanie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Wrz 2019, 17:30

A czy taka usterka może być kosztowna i skomplikowana w naprawie?
tomek198823
Nowicjusz

29 Wrz 2019, 18:51

Wpierw trzeba ustalić przyczynę
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Wrz 2019, 12:47

tomek198823 napisał(a):Ktoś może spotkał się z takim problemem ("pierdzenie", trzęsienie samochodem podczas tego "pierdzenia" i mocne nagrzewanie się tłumika)? Jakieś wskazówki?
To może być problem z wypadaniem zapłonu na jednym z cylindrów. Najlepiej by było podłączyć się i sprawdzić jak funkcjonują wtryski.

Jak dodasz lekko gazu tak np. do 1000obr/min. problem ustaje?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Paź 2019, 14:15

Hej, byłem u mechanika, powiedział mi że to łańcuch rozrządu jest do wymiany. Sprawdził układ wydechowy, jest ok. Czy rzeczywiście trzesienie i pierdzenie mogło być spowodowane rozrządem?
tomek198823
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX500h - czy taki samochód ma jakieś wady?
    Najmocniejsza hybryda w modelu RX to właśnie wersja 500h dysponująca silnikiem benzynowym i tu uwaga TURBO benzynowym! Przyzwyczailiśmy się że w samochodach tej marki występują silniki bez doładowania, a tu taka niespodzianka ...
    Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
    Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...

03 Lis 2019, 10:36

tomek198823 napisał(a):Czy rzeczywiście trzesienie i pierdzenie mogło być spowodowane rozrządem?
Może być jak rozrząd jest minimalnie źle ustawiony ale zużyty rozrząd raczej nie powinien powodować takiego problemu ponieważ napinacz kompensuje zwiększony luz a jego ustawienie nie powinno ulec zmianie.
tomek198823 napisał(a):Sprawdził układ wydechowy, jest ok.
Układ wydechowy możesz zatem wykluczyć (czasem nawet mała dziurka w nim potrafi powodować takie objawy).

W twoim silniku jest pasek rozrządu. Jaki masz przebieg od ostatniej jego wymiany?
Cichy77
Forumowicz VIP

03 Lis 2019, 13:11

W moim samochodzie jest łańcuch rozrządu. Auto ma przebieg 180k, łańcuch nie był wymieniany. Jeden mechanik twierdzi, że to rozrząd, dwóch nie stwierdziło niczego niepokojącego, ale nie mam pewności jak bardzo przyłożyli się do sprawdzenia silnika (nic nie płaciłem za usługę, bo nic nie stwierdzili). U jednego z nich miał być sprawdzony fizycznie, ale się okazało, że trzeba wymontować cały silnik. Sam już nie wiem, co robić, czasem mi się wydaje, że coś słyszę, ale jestem trochę przewrażliwiony cała sytuacja. Szkoda trochę kasy, bo pewności nie mam, ale chyba zdecyduje się na wymianę rozrządu...
tomek198823
Nowicjusz

18 Lis 2019, 20:18

Tylko kup rozrząd dobrej firmy lub oryginalny. Ja przed wymianą bym jeszcze sprawdził jak jest naciągnięty łańcuch i w jakim stanie jest napinacz. Może się okazać że po wymianie nic się nie zmieni.

Daj znać jak się zdecydujesz i czy coś się zmieni po wymianie.
Cichy77
Forumowicz VIP

01 Gru 2019, 15:27

Hej, ostatecznie wybrałem się do jeszcze jednego warsztatu. Okazało się, że rozerwana była plecionka. Wymienili, pierdzenie chyba ustało, przynajmniej nie słyszę tego od jakiegoś czasu. Co do rozrządu to stwierdzili, że nic nie słyszą, narazie jeżdżę i staram się obserwować dziwne dźwięki. Narazi chyba jest ok..
tomek198823
Nowicjusz