Hyundai sonata -kontrolki na konsoli się świecą i nic więcej.

04 Sie 2019, 20:34

Problem wygląda następująco.
Silnik benzyna z gazem. od jakiegoś czasu problemy z uruchomieniem rano, kręci słabo, ale odpala. dzisiaj po zaparkowaniu - po 3 h . nie można odpalić. Akumulator na tyle słaby że nie kręci. Odpalił na kablach, od razu. przejechałem 500 m silnik w trakcie jazdy zgasł (automat) po próbie odpalenia , słabiutko zakręcił i wsio. kontrolki na desce się świecą, ale nic więcej nie działa, kontr. gazu, podn. szyb, wentylacjia, po przekręceniu kluczyka tylko lampki na desce. przy próbie odpalenia na kable nic się nie zmienia. nie odpalił , nawet nie zakręcił ( może za krótko)
Myślałem że to akumulator, jednak miły pan powiedział że to może imobilajzer się rozkodował, ale..... Pomóżcie proszę.
xxlclub
Obserwowany

• 05 Sie 2019, 13:01

Trzeba sprawdzić w jakim stanie jest akumulator. Jeżeli słabo kreci, a akumulator dobry tak jak np. przy podłączeniu przez kable to problemem może być sam rozrusznik jeżeli wolno kręci.

Czy przy próbie odpalenia jak przełączasz kluczyk w pozycję start w tą w której powinien kręcić rozrusznik to kontrolki gasną czy nic się nie zmienia?

xxlclub napisał(a):miły pan powiedział że to może imobilajzer się rozkodował, ale.....
    No tak ale on nie ma wpływu na to jak mocno kręci rozrusznik, a już wcześniej miałeś z tym problem że wolno kręcił. To że zgasł podczas jazdy może oznaczać że alternator nie domaga i rozładował się akumulator.

xxlclub napisał(a):po próbie odpalenia , słabiutko zakręcił i wsio. kontrolki na desce się świecą, ale nic więcej nie działa, kontr. gazu, podn. szyb, wentylacjia, po przekręceniu kluczyka tylko lampki na desce
    To wygląda na padnięty/rozładowany akumulator.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Turbo
      Pod koniec lat 70. Renault przestały wystarczać zwycięstwa w 24-godzinnym wyścigu w Le Mans i Formule 1. Marka chciała również wystartować w rajdach samochodem napędzanym turbodoładowanym silnikiem. Wymyślone przez ...