IBIZA 6l, 'trzesienie' na biegu jałowym

03 Lut 2012, 14:46

Otóż mam problem z Ibizą 6L, rok 2007, 1,2l benzyna
Od jakiegoś czasu zauważyłem ( naprawdę nietrudno ) , że na biegu jałowym autko zaczęło trochę trząść. Tak jakby obroty na biegu jałowym były zbyt małe, albo auto dostawało za mało paliwa. Według wskazań autko pracuje na ok 750 obr. Jeśli delikatnie nacisnę pedał gazu trzęsienie natychmiastowo ustaje. Dodatkowo w ostatnim czasie już podczas tej zimy zauważyłem że zostawiając auto na parę minut na biegu jałowym powoduję sytuację w której zaczyna migać kontrolka engine check, i auto zaczyna się trząść jeszcze bardziej i pracuje bardzo nierówno. Muszę wtedy wyłączyć silnik, po ponownym odpaleniu sytuacja wraca do normy.

Jestem dość mocno zielony i proszę o pomoc w zlokalizowaniu problemu, z góry dziękuję
uhcik
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie

03 Lut 2012, 15:02

Będzie problem elektryczny,o ile dobrze pamiętam tam masz 3 cylindrowca z rozrządem na łańcuchu? Jeśli tak, to zacznij od sprawdzenia cewek,to najszybciej przy tym silniczku klęka!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Lut 2012, 10:35

tak dokładnie, 3 cylindry i łańcuszek rozdządu . dziękuję za sugestie
uhcik
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...