Ibiza/Fiesta/Corsa - Co wybrać do 20 tyś?

21 Sty 2009, 15:39

Witam, poszukuję małego autka dla rodziców w roczniku 2004 lub młodszym za kwotę max 20 000. Powinno być nie za duże, solidne, łatwe w prowadzeniu, spalanie oraz pojemność nie są najważniejsze, gdyż jeżdżą dosyć mało ok 8-10 tys km rocznie. Wystarczy że wózek będzie się jako tako odpychał i w miarę dobrze radził sobie przy wyprzedzaniu, ale nie musi to być jakiś demon prędkości ;)
Wstępnie moją uwagę zwróciły Opel Corsa, Ford Fiesta oraz Seat Ibiza, ale nie wiem który z nich wybrać. Czy ktoś z Was miał lub ma któreś z tych aut? I jaki silnik byście polecali?

Z góry dzięki za opinie.
Pozdro
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: CT
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Leon 1M
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Sty 2009, 16:28

Miałem ostatnio na oku Fiestę w tym przedziale cenowym (diesel), ale nad Corsą też bym się zastanowił. Co do Seata, to bywa różnie, znajomi twierdzą, ze to typowy samochód na lato, zimą dużo gorzej się spisuje. Ale to też oczywiście kwestia konkretnego modelu na jaki się trafi. Dla rodziców proponowałbym wybór czegoś gwarantującego bezpieczeństwo i komfort jazdy, wiadomo, z wiekiem wymagania rosną, a szaleć już raczej wozem nie będą.
valdek
Nowicjusz

21 Sty 2009, 19:23

valdek napisał(a): Co do Seata, to bywa różnie, znajomi twierdzą, ze to typowy samochód na lato, zimą dużo gorzej się spisuje.

obecnie posiadam Cordobe 2000r i moge się czesciowo zgodzić: chocbym nie wiem co zrobił, jakich srodkow zapobiegawczych uzyl, kazdej zimy mam problem z wejsciem do auta jesli dluzej postoi na mrozie - losowe drzwi lubią sobie przymarzać :P
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

22 Sty 2009, 07:28

Wszystkie te auta są OK.
Gdybym ja miał wybrac dla "starszych" auto za 20k i kierował się takimi kryteriami,to rozejrzałbym się za kupioną w Polsce a czasem nawet serwisowaną Skodą Fabią z silnikiem 1,4.Sądzę że taka Fabia zaspokoi ich potrzeby i oczekiwania co do ekonomicznej,sprawnej i małoawaryjnej eksploatacji.Atutem może tu byc znana przeszłosc auta sprawdzalna w serwisie.
Czasem korzystam z takiej służbowej Fabii w pracy (silnik 1,2 -3 cylindry) i oprócz lekkiego braku mocy,to w sumie autem przyjemnie się jedzie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Sty 2009, 11:26

Niestety rodzice jakoś nie są przekonani do Fabii, może przez to że nigdy nie mieli do czynienia z tym samochodem. A o jakim silniku 1.4 mówisz? Patrzałem że jest wiele odmian tak benzynowych jak i diesli. Zależy mi na tym, żeby wyprzedzanie tym autem nie sprawiało problemów, dlatego autko nie może być zbyt ospałe.

A jaki silnik byście polecali do tych samochodów które podałem? Z powodu małych przebiegów rocznych spalanie nie ma znaczenia.
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: CT
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Leon 1M
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie silnikiem - niższe spalanie i bezpieczeństwo
    Hamowanie silnikiem to element techniki jazdy, dzięki któremu możemy z jednej strony zmniejszyć zużycie paliwa w naszym aucie, a z drugiej wpłynąć na bezpieczeństwo jazdy. Nie jest to jednak łatwy sposób hamowania, ...
    Toyota GR Supra
    Nowa Supra to nadal wygodne i dobrze wyposażone tylnonapędowe coupé z turbodoładowanym silnikiem R6 pod maską. W przypadku nowego modelu za napęd służy 340-konna jednostka 3.0 z turbiną twin-scroll. Taki zestaw wytwarza ...