Identyfikacja wężyka od skrzyni biegów

29 Sty 2018, 19:50

Witam wszystkich chciałbym prosić o poradę. Chodzi o Daihatsu feroze,auto stało kilka lat, problem polega na tym że skrzynia stawia opór np. jak puszczę sprzęgło to wyraźnie zwalnia silnik i na luzie ciągnie do przodu. Wrzucam bieg i jadę do przodu gdy wciskam sprzęgło żeby zmienić bieg koła stają smykiem i zanim włożę drugi bieg auto stoi. Co ciekawe na zgaszonym silniku mogę swobodnie pchać przód,tył. Hamulce nie trzymaja Nie znam wcześniejszej historia auta. Kupiłem go niedawno.Jak już wspomniałem pojazd ponoć stał kilka lat teraz wymieniłem oleje w skrzyni i dyfrach. Pytanie mam takie co to jest za wężyk idący od skrzyni biegów?? Czy to jest zwykle odpowietrzenie czy jakieś podciśnienie?? I gdzie to ma być podłączone?? Dodam że tam jest zamieniony silnik na diesla z Peugeota i ewentualnie gdzie to można podpiąć.
Qbawiktorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: VW Touran, Daihatsu feroza
Silnik: 1.9tdi 105km
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

29 Sty 2018, 23:11

Qbawiktorek napisał(a):Pytanie mam takie co to jest za wężyk idący od skrzyni biegów?? Czy to jest zwykle odpowietrzenie czy jakieś podciśnienie?? I gdzie to ma być podłączone??
Nie jest nigdzie podłączony? Wrzuć jakieś zdjęcia żebyśmy mogli zobaczyć to ułatwi znacznie pomoc.
Qbawiktorek napisał(a):Chodzi o Daihatsu feroze,auto stało kilka lat, problem polega na tym że skrzynia stawia opór np. jak puszczę sprzęgło to wyraźnie zwalnia silnik i na luzie ciągnie do przodu
Jaki olejem zalałeś skrzynię może jest za gęsty lub wcześniej już coś było z nią kombinowane.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

30 Sty 2018, 08:02

Witam no właśnie możliwe że był tam nieodpowiedni olej,ja zalałem 75w90 mannol. Wprawdzie dużo nim nie jeździłem tylko próbnie. Czy tenwężyk od skrzyni mogę podpiąć pod kolektor ssący?? To mniej więcej tak wygląda
https://photos.app.goo.gl/hrSJaDCXLWbqgqjA3
Qbawiktorek
Nowicjusz

30 Sty 2018, 08:07

To jest ten żółty wężyk wychodzi koło lewarka zmiany biegów i w drugim miejscu koło tego czujnika z czerwonym kablem jest holenderek i od niego idzie długi wezyk aż pod silnik
Qbawiktorek
Nowicjusz

03 Lut 2018, 14:26

Qbawiktorek napisał(a):Czy tenwężyk od skrzyni mogę podpiąć pod kolektor ssący?
A nie jest on nigdzie podpięty? Masz puste złącze pod taki wężyk idący w stronę kolektora ssącego?
Kacper
Forumowicz VIP

04 Lut 2018, 14:06

Witam mam przy kolektorze wolne miejsce i właśnie tam go podłącze. Pojeździłem troszkę tym pojazdem i ustaliłem tak że tylko jak mam włączony reduktor i gdy cofam do tyłu i wcisne sprzęgło to koła stają smykiem,odrazu się zatrzymuje, a gdy jadę do przodu wszystko wporzadku i gdy mam 2nd oraz 4nd też dobrze, ciekawe to jest
Qbawiktorek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Piesi po zmierzchu obowiązkowo z odblaskami
    Pieszy który będzie się poruszał po zmierzchu po drodze poza terenem zabudowanym, będzie miał obowiązek noszenia elementów odblaskowych tak zakłada nowelizacja Prawa o ruchu drogowym, która została podpisana ...

05 Lut 2018, 18:34

Qbawiktorek napisał(a):ustaliłem tak że tylko jak mam włączony reduktor i gdy cofam do tyłu i wcisne sprzęgło to koła stają smykiem,odrazu się zatrzymuje
A bez reduktora jest ok jak cofasz? Reduktor zmienia ci przełożenie wstecznego.
Kacper
Forumowicz VIP

05 Lut 2018, 19:52

Tak bez reduktora normalnie cofa. W sobotę cały dzień chodził i dzisiaj też i zauważyłem że jest poprawa ta skrzynia była jakaś mocno zastana, świeży olej i trochę ruchu zrobiło swoje. A co do tego cofania na reduktorze może tak ma być
Qbawiktorek
Nowicjusz

06 Lut 2018, 13:02

Qbawiktorek napisał(a):skrzynia była jakaś mocno zastana, świeży olej i trochę ruchu zrobiło swoje
No niestety dłuższe postoje są gorsze niż użytkowanie auta na co dzień.
Qbawiktorek napisał(a):A co do tego cofania na reduktorze może tak ma być
Być może tak jest ale dobrze by było jak by ci to potwierdził ktoś kto ma auto z reduktorem.
Kacper
Forumowicz VIP