Ikonka akumulatora po wjechaniu w kałużę

01 Lis 2016, 19:01

Po wjechaniu w kałużę zapala mi się na chwilę Ikonka akumulatora i zaczyna piszczeć pasek klinowy, czy to normalne? Zabserwowałam to odkąd odpadło nadkole ale po wymianie nadal tak się zachowuje ... :x
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

01 Lis 2016, 20:42

Alternator jest nieosłonięty i po wjechaniu w kałużę robi się zwarcie, a pasek piszczy, bo dostaje się na niego woda. Albo coś źle założyłeś, albo brakuje ci jeszcze jakiejś osłony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2016, 20:46

fate napisał(a):Po wjechaniu w kałużę zapala mi się na chwilę Ikonka akumulatora i zaczyna piszczeć pasek klinowy, czy to normalne?
Pasek klinowy ślizga się i wtedy alternator nie ładuje akumulatora. Zapala się kontrolka . Normalny objaw.

fate napisał(a):Zabserwowałam to odkąd odpadło nadkole ale po wymianie nadal tak się zachowuje
Brak nadkola mógł powodować dostawanie się bezpośrednie wody z kałuży na pasek, alternator i pozostałe rolki co mogło powodować uślizg paska.
Po założeniu nadkola problem nie powinien występować. Sprawdź stan paska i czy to jest poprawnie naciągnięty.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Lis 2016, 22:16

Generalnie pod silnikiem nie ma żadnej plastikowej oslony a wiem że w niektórych autach jest (jak sie jezdziło nowszymi), nie wiem czy w moim powinno byc, na przegladach nikt sie nie czepiał a tak zostało kupione civic vi ej9
:naughty:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Lis 2016, 23:35

Poszukaj do swojego modelu Civica osłony dopasowanej pod silnik. Będziesz wiedziała czy są takie. Jak będą dostępne to znaczy że były zakładane.

Na SKP nikt się nie przyczepi do tego bo w jednych samochodach są osłony a w innych nie ma tych pod silnikiem. Jednak jak oryginalnie były montowane to warto się tym zainteresować i założyć taką osłonę.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

02 Lis 2016, 21:23

Patrzylam i nie znalazlam ale wolalam dopytac
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Latający samochód elektryczny - czy to jest możliwe?
    Toyota opatentowała nowy projekt latającego samochodu-drona, którego koła mogą pełnić funkcję śmigieł. Pojazd ma mieć napęd elektryczny zasilany bateriami lub ogniwami paliwowymi. Projekt opracowała Toyota Engineering ...