Ile ma wynosić zbieżność w aucie z przednim napędem?

01 Mar 2009, 00:54

Chodzi mi o "mm" a nie "st."
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka
  • 01 Mar 2009, 10:53

W samochodach z przednim napędem jest ustawiana zbieżność-czyli z tyłu są one bardziej rozstawione niż z przodu mierząć na wysokości osi kół
    różnica między nimi powinna wynośić od 1mm do 1,5mm.

W niektórych modelach stosuje się ustawienie rozbieżności-czyli koła z przodu sa bardziej rozstawione niz z tyłu (odwrotnie niz w przypadku zbieżności) i ta różnica też wynosi od 1mm do 1,5mm

Dlatego dowiedz się czy masz w samochodzie ustawianą zbieżność czy rozbieżność-bo to duza różnica.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

01 Mar 2009, 11:46

W aucie z przednim napędem ustawiamy koła rozbierznie tzn. odległość miedzy kołami mierzona z przodu jest większa niż z tyłu.Wielkość tej rożnicy może wynosić 1-3 mm.Przy napędzie tylnym sytuacja jest odwrotna.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

01 Mar 2009, 12:26

Koledzy zgodze się z Wami. Ale gdy ustawiłem sam przy pomocy specjalnego miernika koła w Suzuki swift 1.3 tak aby miały z przodu 2mm szerzej niż z tyłu to samochód mi "pływał" po drodze. Sytuacje powtórzyłem tym razem na 0 mm. Było ok ale przy prędkości większej niż 100km/h znów auto ''pływało''. Teraz mam ustawione tak że różnica między przodem a tyłem wynosi 2mm i jest super. Ale wydaje mi się że takie ustawienie to w autach z tylnym napędem sie stosuje. Bo przed zmianą gum na wachaczach miałem koła rozbieżne 3mm i też było ok. Więc dlaczego po wymianie tych gum koła muszą być zbieżne(odwrotnie jak przed naprawą)
    BANAN23
    Początkujący

01 Mar 2009, 12:32

tak na chłopski rozum wydaje mi sie że koła z przednim napędem muszą być rozbieżne (przód koła musi być 1-3mm wiekszy rozstaw niż tył) no bo przecież gdy auto rusza, jedzie to koła "ciągnąc" auto zbiegają się do środka. No ale w mojej sytuacji jest odwrotnie:( Dlaczego????
    P.S. opon mi nie tnie
    BANAN23
    Początkujący

01 Mar 2009, 12:36

wszystko zalezy od marki samochodu od jego ciezaru
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
      Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...

01 Mar 2009, 12:46

Jeśli ktoś zna jakąś stronkę z danymi technicznymi szczegółowymi do Suzuki Swift byłbym bardzo wdzięczny
    BANAN23
    Początkujący

01 Mar 2009, 14:07

podaj jeszcze rok produkcji
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 14:18

Suzuki Swift 1.3 GS
    rok prod. 1993
    hatchback
    BANAN23
    Początkujący

01 Mar 2009, 15:04

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu masz wszystko do ustawienia zbieżności w swoim autku.
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

01 Mar 2009, 16:12

Dzięki za stronke poczytam :) pozdr
    BANAN23
    Początkujący

01 Mar 2009, 19:17

Samtego nie ustawisz bo do ustawienia zbiezności bierze się wartości kół przednich i tylnich,do tego dochodzi kąt pochylenia koła i wyprzedzenie sworznia zwrotnicy-takie rzeczy robi się w specjalistycznym warsztacie
    koszt 80zł i masz dobrze ustawione.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

01 Mar 2009, 19:39

wiem że samemu ciężko te 3 wartości ustawić bo trzeba to laserowo.
    Ale samą wartość rozstawu kół robiłem nie raz nie dwa i było we wsz. autach idealnie tyle że były to tylne napędy. Tam ustawia się na 0 lub 0-3 zbieżne na przodzie koła. a w moim aucie z przednim napędem jest tak samo więc nie wiem czy to dobrze. Zdaje mi sie ze powinno być odwrotnie no ale wszystko jest dobrze i oponek też nie tnie. Ale pytam profilaktycznie bo mnie zastanawia czemu przy rozbieżności jest żle a powinno być idealnie(przy przednim napędzie)
    BANAN23
    Początkujący

07 Maj 2009, 01:17

Wszystko zalezy od konstrukcji auta np.Skoda Fabia do VII-2001 ma 0 a od wrzesnia 01 juz -1.
    ksionc7
    Nowicjusz

Miejscowość: IRLANDIA

08 Sie 2018, 09:10

Nie, w samochodach z przednim napedem nie ustawia sie przednich kol rozbieznie. Taka zasada nie istnieje. Ustawia sie zgodnie z instrukcja producenta do konkretnego modelu i wersji. Moze to byc zarowno ustawienie zbiezne jak i rozbiezne.
    MarekLacki
    Nowicjusz