Ile powinno wynosić spalanie ? szczerze !! 1.9tdi !!!

20 Cze 2011, 01:10

WITAM !! Od niedawna jestem posiadaczem audi a4 1.9tdi 110km. Każdy tak zachwala spalanie tych silników, więc postanowiłem sprawdzić ile ono wynosi u mnie ( nie mam komputera pokładowego ) ale to co zaobserwowałem lekko mnie zdenerwowało. No więc tak : zatankowałem do pełna i :
- po zrobieniu 100km pojechałem dotankować ponownie do pełna - ( jechałem spokojnie około 90-100km/h, czasem dochodziło do 130km/h na prostych odcinkach) - spalanie 6,55l
- ponownie zrobiłem 100km przy szybszej jezdzie i zatankowałem do pełna ( około 150km/h, zwalnianie jedynie w terenie zabudowanym) - spalanie 7,64l
- ponownie zrobiłem 100km przy dość agresywnej jeździe ( 170-180km/h, zwalnianie w terenie zabudowanym, oraz zwalniałem dojeźdzając do poprzedzającego samochodu gdy nie mozna bylo wyprzedzic, a gdy tylko sie zwalniało - redukcja i gaz na maxa ) i spalanie 8.33l ...
- ponownie zatankowałem do pełna i jeździłem aż do zapalenia rezerwy i na pełnym baku zrobiłem 770km..
Dodam że mam 17calowe opony 225/45 , i 17calowe felgi.

Czy takie spalanie jest normalne ?? nie jest trochę za dużo ? Ile ono wynosi u was ? tylko szczerze, bo jak czytam ze komuś spala 4-5litra to według mnie albo zmyśla albo musi jeździć jak dziad... !!
rulm1
Nowicjusz

Miejscowość: podlasie

20 Cze 2011, 08:58

Zmiana kół wprowadza 3.14% różnicy w odczytach tak więc normalna jazda 6.55L/100km - 0.205 =6.3L\100km. Biorąc pod uwagą masę auta ok 1400kg w porównaniu do golf4 1280 audi musi spalać więcej. Pomiar na zasadzie przejazdu 100 km i do tankowaniu nie jest miarodajny, bo za każdym razem nalewamy paliwa do momentu "odbicia dystrybutora" a to następuje z zależności od wielu czynników( ciśnienie pompy, pochylenie samochodu, ilość powietrza w zbiorniku etc.)
ale większość zależy od kierowcy i od stylu jazdy- jak rusza, rozpędza pojazd itd.

rulm1 napisałeś "jak czytam ze komuś spala 4-5litra to według mnie albo zmyśla albo musi jeździć jak dziad... !!"
Trzeba wziąć pod uwagę aspekt iż nie wszyscy są jak szybcy i wściekli i jeżdżą "normalnie" to i spalanie maja przyzwoite. Średnia zamyka się w mieście około 6L.

"ponownie zrobiłem 100km przy dość agresywnej jeździe ( 170-180km/h, zwalnianie w terenie zabudowanym, oraz zwalniałem dojeźdzając do poprzedzającego samochodu gdy nie mozna bylo wyprzedzic, a gdy tylko sie zwalniało - redukcja i gaz na maxa ) i spalanie 8.33l ..."
A to byłeś w Niemczech na autobahn'ie testować ( chociaż nie ma tam terenów zabudowanych) czy raziłeś głupotą na naszych drogach? Przypadkiem każde auto za dużo nie spala jak jeździsz? Bo z tego co napisałeś można wywnioskować że masz ciężką nogę a na to pomaga tylko zdrowy rozsądek.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

27 Cze 2011, 21:48

Bez czestych gwaltownych przespieszen przy 90-130km/h, on ci powinien zejsc ponizej 6l jednak. Ale to jest ciezko powiedziec, jak przez wiekszosc czasu jedziesz 130km/h + co jakis czas cos tam wyprzedzasz, na niskim biegu, to powyzej 6l ci weznie. Styl jezdy tez ma duzo do znaczenia, np ktos przed toba skrecal i musiales zwolnic do 30-40km/h, i jak masz kilka takich sytuacji na danym odcinku, a przyspiesasz do tych 90-130km/h dosc dynamicznie, czy ruszajac ze swiatel, to troche wiecej ci spali. Przy nie do konca rozgrzanym silniku, jazda nawet nie tyle co agresywna, ale dynamiczna, tez robi swoje. Jak chcesz zeby ci w trasie malo spalil, to dopoki go nie rozgrzejesz, jedziesz w trybie ultra emeryt, czyli max do 2 tys rpm krecisz silnik na danym biegu, delikatnie ruszajac i itp. Tu troche, tam troche, i potem wychodzi ze spalil ci mniej o 0,3 albo nawet 0,5l srednio na 100km. W zimie, przy mrozach, po miescie ci bedzie bral dyszke, a nawet wiecej, jezdzac na bardzo krotkich odcinkach :P
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Focus - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego modelu najniższym spalaniem charakteryzuje się silnik Diesla 1.5 TDCi ECOnetic o mocy 105 KM. Producent deklaruje, że średnie zapotrzebowanie na olej napędowy jednostki to 3,4 l/100 km (w mieście: 3,8 l/100, ...
    Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...