REKLAMA
WITAM !! Od niedawna jestem posiadaczem audi a4 1.9tdi 110km. Każdy tak zachwala spalanie tych silników, więc postanowiłem sprawdzić ile ono wynosi u mnie ( nie mam komputera pokładowego ) ale to co zaobserwowałem lekko mnie zdenerwowało. No więc tak : zatankowałem do pełna i :
- po zrobieniu 100km pojechałem dotankować ponownie do pełna - ( jechałem spokojnie około 90-100km/h, czasem dochodziło do 130km/h na prostych odcinkach) - spalanie 6,55l
- ponownie zrobiłem 100km przy szybszej jezdzie i zatankowałem do pełna ( około 150km/h, zwalnianie jedynie w terenie zabudowanym) - spalanie 7,64l
- ponownie zrobiłem 100km przy dość agresywnej jeździe ( 170-180km/h, zwalnianie w terenie zabudowanym, oraz zwalniałem dojeźdzając do poprzedzającego samochodu gdy nie mozna bylo wyprzedzic, a gdy tylko sie zwalniało - redukcja i gaz na maxa ) i spalanie 8.33l ...
- ponownie zatankowałem do pełna i jeździłem aż do zapalenia rezerwy i na pełnym baku zrobiłem 770km..
Dodam że mam 17calowe opony 225/45 , i 17calowe felgi.
Czy takie spalanie jest normalne ?? nie jest trochę za dużo ? Ile ono wynosi u was ? tylko szczerze, bo jak czytam ze komuś spala 4-5litra to według mnie albo zmyśla albo musi jeździć jak dziad... !!