Ile zł za brak przeglądu?

17 Cze 2009, 12:55

Witam.
Na forum znalazłam tylko informacje że zabieraja dowód i ma sie taka karteczke że trzeba w ciagu 7 dni wyrobic przegląd.
Mi wyszedł 6 czerwca i problem w tym że nie wiedziałam iż muszę mieć na butle gazowa atest. A ten głupi przepis wszedł od września że nie zrobią przeglądu bez tego atestu.
napisałam do lublina i teraz czekam az mi przyślą ten atest. a to trwa nawet 2 tygodnie.
i nie wiecie moze ile moga mi dac tego mandatu?
i czy jakbym powiedziala że nie mam dowodu rejestracyjnego, to oni w tej swojej bazie czy tam czymś sprawdza czy mam przegląd czy nie?
dziekuje za wszystkie odpowiedzi. pozdrawiam :)
kiciaaa
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

17 Cze 2009, 13:57

Za brak przeglądu zabierają dowód i dają pokwitowanie lub samochód na lawetę, jeśli policjant stwierdzi, że stan samochodu może być niewystarczająco dobry.
Nie pamiętam, co grozi za brak dowodu, ale na pewno 50 zł za brak dokumentu. ;)
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

17 Cze 2009, 16:32

menajev napisał(a):Za brak przeglądu zabierają dowód i dają pokwitowanie lub samochód na lawetę, jeśli policjant stwierdzi, że stan samochodu może być niewystarczająco dobry.
Nie pamiętam, co grozi za brak dowodu, ale na pewno 50 zł za brak dokumentu. ;)

to wiem że zabieraja dowód ale chodzi mi KONKRETNIE ile zł mandatu za brak przeglądu i czy jeśli powoedziałabym że nie mam dowodu rejestracyjnego, czy moga jakos inaczej sprawdzic że nie mam przeglądu.

:twisted: :twisted:
kiciaaa
Nowicjusz

17 Cze 2009, 17:01

kiciaaa napisał(a):zy moga jakos inaczej sprawdzic że nie mam przeglądu.

Nie, nie mogą.
Mandat zdaje się 50-100 zł. Chyba, że jak kolega napisał, policjant zobaczy, że nie masz ważnego badania i uzna, że auto nie nadaje się do ruchu (a to już zależy od poziomu jego złośliwości), to ci je będą holowali i zaparkują na parkingu policyjnym, a to kolejny koszt.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Cze 2009, 18:03

Dishman napisał(a):
kiciaaa napisał(a):zy moga jakos inaczej sprawdzic że nie mam przeglądu.

Nie, nie mogą.
Mandat zdaje się 50-100 zł. Chyba, że jak kolega napisał, policjant zobaczy, że nie masz ważnego badania i uzna, że auto nie nadaje się do ruchu (a to już zależy od poziomu jego złośliwości), to ci je będą holowali i zaparkują na parkingu policyjnym, a to kolejny koszt.

to co lepsze. powiedziec że nie mam dowodu rejestracyjnego i wtedy mi dadza 50 zł mandatu, czy przyznac sie bez bicia że nie mam przeglądu ? co wy byscie zrobili na moim miejscu :D?

a na przegladzie byłam, wszystko ok z autem wiec mi nie odholuja :). tylko ten cholerny atest :/
kiciaaa
Nowicjusz

17 Cze 2009, 18:12

Dishman napisał(a):(a to już zależy od poziomu jego złośliwości)

Nawet najmniej złośliwy zholuje samochód, z którego coś odpada. ;)

co wy byscie zrobili na moim miejscu ?

Poczekałbym, aż miałbym wszystkie wymagane papiery.
Ale gdybym 'musiał' jeździć, to i tak bym nie kłamał.
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

17 Cze 2009, 18:41

Jak koledzy piszą,wszystko zalezy od tego na jakiego niebieskiego trafisz.Jak nie masz dowodu rejestracyjnego,to masz 50 zł mandatu i wg prawa odholowanie samochodu na parking policyjny - niebiescy mogą podejrzewać,że samochód jest skradziony.Mają oczywiście możliwośc sprawdzić w bazie,no ale to zależy tylko od nich co zrobią.
Lepiej nie ryzykuj i zaczekaj te 2 tygodnie.Chyba,że pojedziesz do diagnosty,powiesz jaka jest sprawa,to ci przedłuży ten kwitek,który dostałaś od niego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Cze 2009, 13:01

po prostu myslalam że ktos był w takiej sytuacji
a niebiescy go niestety skontrolowali i ukarali
jutro powinnam miec juz atest wiec i przeglad bedzie i strachu zero :grin:
kiciaaa
Nowicjusz

20 Lut 2010, 08:22

jak nie masz przegladu to 0 PK i 0zl tylko zaswiadczenie 7 dnioweiprzeglad robic jak zaświadczenie cisie skończy a nie zrobiłeś przegladu to masz lipe chyba ze bedziesz jechał faktycznie na przegląd po tych 7 dniach to w razie zatrzymania policja moze (nie musi) jechać z taba by faktycznie sie przekonac ze jedziesz na przegląd pozdrawiam (jak nie macie przegladu i auto jest zarejestrowane w innym miescie to nieradze sie wybierac na droge bo w razie zatrzymania dowod idzie do urzedu w którym był wydany ) pozdrawiam wiem bo mnie czekawycieczka z Bytomia do krakowa

[ Dodano: Sob Lut 20, 2010 08:23 ]
przepraszam za łedy i brak (space) klaiaturka szwankuje :twisted:
wembli
wembli
Nowicjusz

Miejscowość: Bytom

20 Lut 2010, 09:24

Dokładnie tak jak napisał poprzednik. 0 pkt i 0 pln mandatu.Pokwitowanie zatrzymania dowodu rejestracyjnego w zależności od sytuacji i policjanta wystawiane jest na 3-7 dni.
Robisz przegląd i wtedy przedłuża się ważność pokwitowania do 30 dni.
Z pokwitowaniem i dokumentem przeglądu idziesz do wydziału komunikacji płacisz coś chyba 30pln i zwracają ci dowód rejestracyjny uzupełniony o wpis ważnego przeglądu technicznego.
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie