Instalacja gazowa a osiągi.

12 Wrz 2009, 12:45

Witam! Spotkałem się kiedyś w jednym z ogłoszeń na allegro że sprzedający (Pegueot 406 Coupe 3.0 V6) zakładając instalacje gazową uzyskał lepsze osiągi (przyśpiesza szybciej do 100 o sekundę) niż w benzynie (za pomocą regulacji dawki gazu). Czy to możliwe? Czy da się uzyskać taki efekt już w zamontowanej instalacji?

Z góry dzięki i pozdrawiam :)
Ostatnio edytowany przez Pawel_eM 1991, 13 Wrz 2009, 08:47, edytowano w sumie 1 raz
Pawel_eM 1991
Nowicjusz

Miejscowość: Braniewo

12 Wrz 2009, 14:00

Pawel_eM 1991 napisał(a):Witam! Spotkałem się kiedyś w jednym z ogłoszeń na allegro że sprzedający (Pegueot 406 Coupe 3.0 V6 miał lepsze przyśpieszenie do 100 o sekundę) zakładając instalacje gazową uzyskał lepsze osiągi niż w benzynie (za pomocą regulacji dawki gazu). Czy to możliwe? Czy da się uzyskać taki efekt już w zamontowanej instalacji?

Z góry dzięki i pozdrawiam :)

wszystko zleży od instalacji jaką posiadasz jak 2 generację to w życiu nie będzie lepiej :mrgreen:
z sekwencją może być różnie ale i tak się odbije na trwałości silnika :???:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2009, 08:40

No więc tak :wink: jakich instalacji powinienem się wystrzegać (oprócz gen.II ) a jakich powinienem szukać? Przypomnę że nie chce jakiegokolwiek spadku mocy a z mniejszą trwałością silnika się liczę. Pozdrawiam :grin:
Pawel_eM 1991
Nowicjusz

13 Wrz 2009, 12:37

szwagier zakłądał do swojego Reno Clio F1 instalacje gdzieś koło poznania :mrgreen: siakaś szpesjalna sekwencja :mrgreen: ja tam się nie znam :D ale nie ma problemu z wkręcaniem do 8000rpm a i mocy mu nie brakuje :wink: według hamowni ma o 1 kucyka więcej niż w oryginale :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2009, 13:54

No właśnie taka "szpesjalna" instalacja mnie interesuje tylko że trochę szkoda mi z pod ruskiej granicy ciągnąć do Poznania :lol: Wie ktoś może jak taka instalacja się dokładnie nazywa i czy można poddać odpowiedniemu zabiegowi istniejącą już instalacje (nie mówiąc o gen.II) żeby tak właśnie działała?
Pawel_eM 1991
Nowicjusz

13 Wrz 2009, 17:16

pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chroń środowisko! Nie wylewaj olejów gdzie bądź!
    Natknąłem się na artykuł który przedstawia kilka negatywnych aspektów wylewania olei gdzie popadnie. Wiadomo każdy z nich korzysta, ale nie każdy wie co z nimi potem robić. "Wiele ludzi, przede wszystkim właściciele ...
    Dragster JET CAR PREDATOR
    Francuski samochód Jet Car Predator ma aż 6000 KM i silnik odrzutowy. Poniżej przedstawiamy specyfikację techniczną. Nazwa : Dragster JET CAR PREDATOR Silnik : Amerykański Turbojet z samolotów myśliwskich. Typ ...

13 Wrz 2009, 19:40

Nie ,,specjalna,, instalacja jest ci potrzebna, a wiedza montera który wie jak należy dobrać i zamontować poszczególne elementy instalacji. Poszukaj w neciku opinni o warsztatach w twojej okolicy, a może znajdziesz taki warsztat który wie jak sie montuje instalacje gazowe.
A i jeszcze jedno - przy prawidłowo zamontowanej instalacji i odpowienim jej wyregulowaniu nie musisz liczyć się ze zmniejszeniem żywotności silnika.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

13 Wrz 2009, 20:17

wiedza rzecz święta i dobrze jak warsztaty specjalizują się w danym rodzaju samochodów
bo później mogą wyjść niezłe kwiatki :mrgreen:

ale nie zgodzę się z tym, że podnoszenie osiągów samochodu za pomocą zmiany mieszanki, nie skróci jego żywotności
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Wrz 2009, 19:59

ale nie zgodzę się z tym, że podnoszenie osiągów samochodu za pomocą zmiany mieszanki, nie skróci jego żywotności - ja nie powiedziałem że jest inaczej :wink:
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994