Irytujące cykanie silnika 2.0 benzyna

09 Kwi 2014, 19:48

MotoAlbercik napisał(a):Powiem, że widzę, że o olejach nie masz najmniejszego pojęcia. Dlaczego chcesz wlać olej 5W60, a nie 5W40? Albo 5W30 a nie 5W40?
Wiesz jak dobrac olej do silnika? zChyba nie bardzo.

tak nie jestem specjalistą ale też nie piszę o oleju 5w60 tylko 10w60, ma on wysokie HTHS więc zostawia grubszy filtr olejowy co jest niewątpliwie na plus.

wierz mi że chciałbym zalać taki olej jak zaleca producent tylko jaki?
[link wygasł]

to są jedyne dane odnośnie oleju w manualu od auta, na tej podstawie mozęsz polecić jakiś olej? Tylko konkretnie a nie że np. o specyfikacj API nie niższej niż SH/SJ... a tych oleji jest od groma.

kali napisał(a):Jeszcze udaj się na konsultację do naprawdę porządnego specjalisty

tylko gdzie takiego znaleźć? :shock: i to takiego który nie skasuje mnie jak za zboże( np. taki który za samo sprawdzenie luzów zaworowych ciał 250zł ;|- nie wiem skąd tacy ludzie siębiorą;/) byłem w 2 mechaników u mnie w mieście i obaj stwierdzili jedno, żę silnik pracuje ładnie a jeśli chcę aby chodził cicho to mam zalać półsyntetyk :o
damian87
Początkujący

Zdjęcia: 8
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: lexus is200
Silnik: 2.0 155km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Kwi 2014, 20:22

damian87 napisał(a):wierz mi że chciałbym zalać taki olej jak zaleca producent tylko jaki?

No masz przeciez napisane - sam załaczyłeś obrazek, jaki olej zaleca producent wg SAE. Dodatkowo masz napisane w jakich temperaturach ten olej pracuje najlepiej. Wg mnie najlepszy na nasz klimat będzie 10W30.
damian87 napisał(a):Tylko konkretnie a nie że np. o specyfikacj API nie niższej niż SH/SJ

No niestety - nie możesz nalać oleju o API mniejszym niż wymienione - jeżeli chodzi o jakość oleju, to przy wymienie nie może być ta jakość gorsza niż ta co jest. Być może robiąc doświadczenia z tymi olejami, właśnie nie zwróciłeś uwagi na jakość oleju i zalałeś silnik olejem o niższej jakości? A to też jest tak samo wazne jak lepkość.
A więc podsumowując - zalej silnik olejem 10W30 ( marka nie ma najmniejszego znaczenia, chyba, że będziesz się czuł lepiej, jak będziesz miał droższy, markowy - możesz zlać nawet Castrol Magnatec albo jakiś inno olej z superdodatkami - wybór jest dośc duży ), jakość nie niższa niż SJ. Jak cykanie będzie nadal, to do mechanika - nie obędzie się wówczas bez jego interwencji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2014, 16:48

MotoAlbercik napisał(a):No niestety - nie możesz nalać oleju o API mniejszym niż wymienione - jeżeli chodzi o jakość oleju, to przy wymienie nie może być ta jakość gorsza niż ta co jest. Być może robiąc doświadczenia z tymi olejami, właśnie nie zwróciłeś uwagi na jakość oleju i zalałeś silnik olejem o niższej jakości? A to też jest tak samo wazne jak lepkość.
A więc podsumowując - zalej silnik olejem 10W30 ( marka nie ma najmniejszego znaczenia, chyba, że będziesz się czuł lepiej, jak będziesz miał droższy, markowy - możesz zlać nawet Castrol Magnatec albo jakiś inno olej z superdodatkami - wybór jest dośc duży ), jakość nie niższa niż SJ. Jak cykanie będzie nadal, to do mechanika - nie obędzie się wówczas bez jego interwencji.

wszystkie oleje które zalewałem były wysokiej jakości o APi nie niższym niż SJ

MotoAlbercik napisał(a):Dodatkowo masz napisane w jakich temperaturach ten olej pracuje najlepiej.

w tej "tabelce" to nie do końca są temperatury pracy tylko najniższe możliwe temperatury rozruchu i pierwszych przejechanych kilometrów. Bo ponąć olej dopiero nabiera właściwej dla siebie temperatury i właściwości po pierwszych 15-stu przejechanych kilometrach.
damian87
Początkujący

03 Cze 2014, 23:21

mam coś nowego w mojej sprawie...
otóż pisałem że sprawdzali mi luzy zaworowe i miało być wszystko ok, ale tak nie dawało mi to spokoju że dziś sam postanowiłem się za to wziąć. Otóż luzy na zaworach ssących są jak najbardziej w normach a na 12 wydechowych 5 jest za ciasnych, norma to 0,25-0,35 a te kilka ma 0,23 0,20 0,23 0,20 0,20 czy takie luzy powodują to cykanie? czy raczej nie powinny?
damian87
Początkujący

04 Cze 2014, 10:19

Najprościej to wyregulować i się przekonasz :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 12:45

Najprościej ale nie zbyt tanio...:/
Żeby wyregulować tutaj zawory trzeba rozebrać rozrząd i wyjąć walki, a regulacja polega na wymianie szklanek, a jedna szklanka to 98zł:/

I dla tego zastanawiam się czy tak względnie nie duże odchylenia od normy na tych paru szklankach mogą powodować takie cykanie. I co do luzów ma to że zaczęło klepać dopiero po wymianie oleju, jeśli nagar był by wypłukany to chyba zrobiły by się zbyt duże luzy...?
damian87
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator porównania rozmiarów opon
    Jak sprawdzić czy rozmiar zamiennika opony względem oryginalnego rozmiaru będzie prawidłowo dobrany? W tym przypadku należy porównać średnicę zewnętrzną opony wzorcowej z oponą sugerowaną jako zamiennik. Jest zasada ...

05 Cze 2014, 09:54

Nie koniecznie trzeba wymieniać od razu szklanki. Luz można skasować za pomocą blaszek ( płytki do regulacji zaworów się to chyba fachowo nazywa ). Można też zeszlifować trzpień zaworu. No ale to to już musi mechanik sobie pomierzyć te luzy i powie co się da zrobić.
Chyba, że to nie ten silnik o którym myślę i wtedy faktycznie trzeba szklanki wymieniać.
Ale takie cykanie może ( ale też i nie musi ) popchodzić z tego luzu zaworowego.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Cze 2014, 10:31

Szlifowanie trzpienia zaworu=zdejmowanie głowicy ,odpada. A blaszek tutaj nie ma, takto nie było by problemu.
Myślę jeszcze że może szklanki nie prawidłowo napełniają się olejem i stąd ten dźwięk? Może zanim pierwszy raz wymieniłem olej był szlam między szklankami a zaworami który tłumił ten dźwięk?
damian87
Początkujący

05 Cze 2014, 10:44

Powiem szczerze - przyczyn może być wiele i naprawdę trudno podać jednoznaczną przyczynę. A sprawę utrudnia twój silnik, który nie jest prosty i tani w naprawie.
A może warto podjechać do jakiegoś dobrego mechanika, który zna te silniki albo pokusić się nawet o serwis celem zdiagnozowania problemu?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Cze 2014, 12:22

W utrzymaniu tani może nie jest ale za to cały można kupić i za 1k zł:D
Serwis to jest myśl tylko pewnie wyjadąod razu że trzeba rozbierać górę wyjąć szklanki itd... A jak za samo sprawdzenie.luzów chcieli 180zł to by się boję ile by zaśpiewali za taki zabieg :/
damian87
Początkujący

06 Cze 2014, 10:06

No cóż - autko tanie w kupowaniu, bo jest drogie w naprawie. Jedno powiązane z drugim. Podejrzewam, że jak byś chciał sprzedać, to będzie cięzko. Chyba, że ktoś nie wie o co chodzi z tymi silnikami.
Co do serwisu, to masz rację - mogą sobie policzyć i zapewne będą chcieli zdejmować szklanki, a to u nich kosztuje.
Pozostaje ci więc jakiś mechanik, który zna się na tych silnikach. Innego wyjścia nie ma.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lis 2014, 00:06

Chciałbym nadmienic jeszcze słowo co do luzów zaworowych. Powinno być tak, ssące 0.15-0.25, wydechowe 0.25-0.35

Jakis czas temu zlecilem mechanikowi zmierzenie luzów i stwierdził że wszystko ok.
Coś nie dawało mi spokoju i postanowiłem sam się za to wziąć, wyszło że wszystko ssące są idealne 0.2 ( tylko jeden ma 0.25) ale 6 wydechowych mają luzy 0.2 (a na 2 z tych 6 to 0.2 bardzo ciasno weszło) przy czym norma jest minimum 0.25 dla zaworów wydechowych..
Czy odchył od normy na takim poziomie może powodować cykanie po rozgrzaniu silnika?
damian87
Początkujący

10 Maj 2018, 10:48

no jak jak wymieniłem olej na olej syntetyczny Shell Helix Ultra 5W-40 i zauważyłem poprawę w głośności nic nie klekocze zobaczę jak dalej ale moim zdaniem z tym olejem silnik współpracuje idealnie.
maxim65
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 1983
Auto: golf