Iveco daily 2006 Problemy elektryczne

04 Wrz 2020, 12:56

Kupione jako nieodpalające, okazało się że brak bezpieczników i przekaźników, zostało wszystko uzupełnione i auto odpala ale.... gdy przekręcimy na zapłon wszystkie kontrolki migają i nie wyświetla się przebieg. Gdy auto zapali kontrolki przestają migać i pojawia się przebieg. Nie działa predkościomierz i obrotomierz. Sprawdziłem co mogłem i za bardzo nie mam juz pomysłu gdzie jest problem. Masy poodkręcałem, posprawdziałem i bez efektu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Wrz 2020, 13:17

Kao napisał(a):Gdy auto zapali kontrolki przestają migać i pojawia się przebieg. Nie działa predkościomierz i obrotomierz.
@Kao, a może po prostu uszkodzony jest licznik i przez to nie działa prędkościomierz i obrotomierz.

Sprawdź też czy na licznik dochodzi napięcie nie wiem na którym pinie ale wiem że często to powodowało problemy kiedyś gdzieś czytałem że jak na jednym pinie brak napięcia to licznik potrafi raz działać a raz nie. Dawno to było i nie mogę znaleźć tego gdzie to wyczytałem ;/

Dodatkowo masz tam czujnik prędkościomierza które potrafiły się psuć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Wrz 2020, 13:22

W sumie moze..... Mam drugiego identycznego sprawnego na placu to podmienie licznik tylko nie wiem czy IMO pozwoli odpalić
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2020, 13:25

Kao napisał(a):tylko nie wiem czy IMO pozwoli odpalić
Weź kluczyki od tamtego żeby były w zasięgu licznika to może się uda :) oszukać na chwilę.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Wrz 2020, 13:33

Rokiko napisał(a):Weź kluczyki od tamtego żeby były w zasięgu licznika to może się uda
tak to to nie działa :lol:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2020, 14:43

Trafiony zatopiony. To licznik jest popsuty. Na szczęście nie ma imo w liczniku więc mogę kupić pierwszy lepszy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...

05 Wrz 2020, 10:49

Kao napisał(a):tak to to nie działa
To zależy :) bo system nie wie czy kluczyk który jest w stacyjce ma ten transponder czy ten drugi tam nie idą żadne napięcia do kluczyka więc teoretycznie mając dwa kluczyki obok siebie powinien zostać rozpoznany ten z właściwym transponderem.

Tu w sktrócie jak działa immobiliser? Po włożeniu kluczyka z wbudowanym transponderem, czyli nadajnikiem (immobilizer w kluczyku to obecnie standard) do stacyjki i włączeniu zapłonu lub w chwili zbliżenia kluczyka na odpowiednią odległość do kolumny kierowniczej, następuje wymiana sygnałów. Jeden jest wysyłany z kluczyka do urządzenia sterującego immobilizera. Analizuje go komputer i gdy dane się zgadzają, immobilizer przesyła swój sygnał do kluczyka zapłonu, który uruchamia w transponderze proces sprawdzający. Gdy sygnały są identyczne (w transponderze i urządzeniu sterującym immobilizera), klucz z immobilizerem zostaje uznany za właściwy.

Kao napisał(a):Trafiony zatopiony. To licznik jest popsuty. Na szczęście nie ma imo w liczniku więc mogę kupić pierwszy lepszy
No i super :ok: Jeden problem z głowy :)
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Wrz 2020, 13:43

jak 2 lata temu kupilem jeepa bez kluczyków to posłuchałem kogoś mądrego i poleciałem po taniości kupując kpl czyli stacyjke z kluczem i pierścieniem, kompa, sterownik, skrzyni, skrzynkę bezpieczników i licznik to wraz nie zapalił trzeba było kupić kluczyki i pilot w serwisie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika