Jachałem bez prawka i mam niecałe 16 lat co grozi?

23 Mar 2010, 09:00

Witam jak w temacie jechałem Hondą Civic i zostałem zatrzymany przez policje.Dodam że samochód nie posiadał aktualnych badań technicznych i ubezpieczenia OC.Samochód kupiłem z umową na ,,żula'' za dobre wino:) Czyli spisałem na na niego umowę i mówiłem policji że dał mi się przejechać.Powiedzieli że kara za OC będzie na niego bo on jest właścicielem pojazdu.
Dla mnie podobno będzie kara za prowadzenie pojazdu bez uprawnień(chyba 500zł).
Niby sprawa miała trafić do sądu dla nieletnich ale coś panowie wspominali że gdy dobrowolnie przyznam się do kary to obejdzie się z mandatem od policji.
Dla mnie najważniejsze jest to czy mogą odroczyć mi zdawanie prawka B oraz wcześniejszego B1? i czy jest jakiś sposób żeby sprawa nie trafiła do sądu?
Dodam że nigdy nie byłem karany, alkomat wykazał 0,00 i jechałem na bardzo mało uczęszczanej pobocznej drodze.
WojtekRally11
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice

23 Mar 2010, 09:29

Wszystko zależy od policji - czy załatwią to tak jak mówili, czy sprawa trafi do sądu - jak trafi do sądu, to możesz być pozbawiony wyrobienia prawka na kilka lat. Podejrzewam, że policja sprawdza w międzyczasie kto jest właścicielem pojazdu - jak się zorientują co zrobiłeś, to sprawa napewno trafi do sądu i podejrzewam, że na zakazie wyrobienia prawka na kilka lat się nie skończy. Do tej sprawy mogą nawet zostać wciągnięci rodzice, bo ktoś będzie musiał pokryć koszty OC ( a kara za brak OC jest bardzo wysoka) oraz grzywnę.
Ale jak wspomniałem - wszystko zależy od policji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Mar 2010, 11:21

Mówiłem policji że to samochód tego żula ale nie jest mu za bardzo potrzebny i dal mi kluczyki żeby posiedzieć albo przejechać bezdrożem jakimś.OC raczej się nie przejmuje bo sama policja mówiła że to jest na właściciela a ja mówiłem że nie wiedziałem że to potrzebne i nie wiem co to jest:)
Mówili że od policji będzie mandat i gdzieś tam zapisane a sąd może coś zrobić w tym celu.
Narazie trzeba czekać na wezwanie do komendy.

[ Dodano: Sro Mar 31, 2010 15:58 ]
Była u mnie policja i sprawa nie dość że nie trafiła do sądu to została umożona bez kary :grin: z okoliczności łagodzących. Tylko ostrzegali żeby lepiej się więcej nie powtórzyło.
WojtekRally11
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Poślizg w zimowych warunkach - co robić?
    Wielu kierowców sądzi, że nigdy nie przydarzy im się poślizg, bo przecież jeżdżą ostrożnie lub są po prostu świetnymi kierowcami. Jednak rzeczywistość może ich zaskoczyć. Lepiej wiedzieć, jak wyjść z poślizgu. Najlepiej ...