Jak nie kijem to go pałą

12 Wrz 2009, 18:50

Zakładam temat o moderowaniu, a co!
Pozwolę sobie na przytoczenie opisu wydarzeń.
Na forum pojawił się taki temat Dyslektyku (leniu-cwaniaku) - przeczytaj zanim coś napiszesz w którym fourup bardzo emocjonalnie podszedł do opisu i postępowania dyslektyków, bądź rzekomych dyslektyków.
Pod pierwszym postem fourup'a pojawiło się kilku popierających komentarzy. Przeczytałem i osobiście się nie zgadzam z takim zachowaniem, bo uważam, że to za ostre podejście do innych userów. Gdyby było w lżejszym tonie, wtedy być może OK, ale ton był mocno zajadliwy. Pokusiłem się więc o własny komentarz:
Dishman napisał(a):Temat wynikający chyba z tego, że ktoś chciał sobie ulżyć, niż jest on faktycznie potrzebny.

Który to komentarz jak widać jest negatywny. Jedyny komentarz negatywny, jedyny negatywny głos w całej dyskusji. I co? I ciach. Zanim się obejrzałem, a post został usunięty.
Przyznacie sami, że już w tym momencie to śmierdzi. Nikt nie kasował postów dopóki nie pojawił się głos sprzeciwu. Nie podoba się, to wycinamy.
Argumentacja, oczywiście taka, że post nic nie wnosi do dyskusji (jakby wszystkie wcześniejsze posty z pozytywnymi komentarzami wnosiły...).

Postanowiłem nie odpuszczać i napisałem kolejny post z cytatem z już usuniętego:
Dishman napisał(a):Czy to jest post nic nie wnoszący do tematu?
Co tu się na tym forum dzieje? Czy każdą wypowiedź trzeba argumentować jak krowie na rowie?
Czy to poste zdanie nie zawiera kwintesencji myśli, że ten temat jest niepotrzebny i moderator niepotrzebnie się unosi, a cały pierwszy post jest napisany bardzo emocjonalnie? Temat zraża ludzi do forum i uważam takie postawienie sprawy za przesadne, co chyba wynika z mojej usuniętej wypowiedzi.

Jeżeli dalej któryś z modów bądź adminów chce usuwać tą wiadomość, to:
1.albo niech mi poda sensowny argument na priva,
2.albo naoglądał się dokumentów o cenzurze, bo myślał, że wszyscy będą go głaskali po główce.

Ten post już musiał wnosić coś do dyskusji, tego już nie dało się wyciąć zasłaniając się lakoniczną wypowiedzią. Co robi zatem dzielny moderator (jak przypuszczam Karson)? Kasuje mój post i wszystkie pozostałe pod pretekstem, że ten temat to tylko informacja, a fourup popełnił błąd, że nie zablokował możliwości odpowiedzi (ładnie zwalać na kolegę?)

No i znowu niby da się to wybronić, ale nie do końca. Dlaczego przez tyle dni nikomu nie przeszkadzało, że do tematu dopisują się różni użytkownicy i robi się dyskusja. Zaczęło to przeszkadzać dopiero gdy pojawiła się negatywna opinia.
OK, mogę się zgodzić, że temat fourup'a to tylko informacja a reszta postów jest dyskusją. Ale skoro tak, to na żadnym forum nie usuwa się postów, a po prostu przenosi do innego działu. Moderator zakłada temat, przenosi posty i gitara. Chyba od tego są moderatorzy? A tutaj nie. Tutaj jak coś nie pasuje to się wycina.

Wygląda tak, że jedynie słusznej prawdy nie wolno kwestionować.
A mnie takie podejście w ogóle się nie podoba.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Wrz 2009, 22:48

Napisałem Ci już na pw, że temat @Fourupa służy informacji, a nie jest zachętą do dyskusji. Jeśli ktoś ma ochotę rozmawiać o słuszności bądź nie poprawności polszczyzny na forum, może założyć taki temat w miejscu do tego wyznaczonym.
Moderator przede wszystkim ma za zadanie pilnowania porządku na forum, co wiąże się m.in. z przesuwaniem, łączeniem i również kasowaniem postów.
Jeśli uważasz, że Twój post był negatywny i dlatego został skasowany to się mylisz, czego przykładem niech będzie temat "IDIOCI", który został w niezmienionej formie mimo obraźliwej formy.
Skasowałem posty i temat zamknąłem z prostej przyczyny - przekaz autora miałby mniejszą siłę przekazu gdyż czytający skupialiby się na dyskusji, a nie sensie zawartym w temacie.
Nie szukaj teorii spiskowych na forum bo takich tu brak :!:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

12 Wrz 2009, 23:32

Karson napisał(a):Moderator przede wszystkim ma za zadanie pilnowania porządku na forum, co wiąże się m.in. z przesuwaniem, łączeniem i również kasowaniem postów.

Dobrą zasadą dla moderatora powinna być ta, że usuwanie postów to ostateczność. A usuwanie hurtem kilku postów to już prawdziwa ostateczność.
Moim zdaniem postąpiłeś źle (bo jak rozumiem to Twoja robota).

Karson napisał(a):Skasowałem posty i temat zamknąłem z prostej przyczyny - przekaz autora miałby mniejszą siłę przekazu gdyż czytający skupialiby się na dyskusji, a nie sensie zawartym w temacie.

Dopiero po negatywnym poście i jego pojedynczym usunięciu. Jakoś nie przeszkadzało Ci przez kilka dni, że są tam tylko pozytywne opinie. Gdy kasowałeś tylko jednego mojego posta z tego tematu też nie przeszkadzało Ci, że jest tam dyskusja i że "przekaz autora ma mniejszą siłę przekazu".
Zaczęło Ci to przeszkadzać dopiero po drugim moim poście. Doprawdy - dziwne. :shock:

Karson napisał(a):Napisałem Ci już na pw, że temat @Fourupa służy informacji

A drugą wiadomość dostałeś, czy uznałeś, że nie warto na nią odpowiadać?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Wrz 2009, 23:47

Powtórzę się jeszcze raz... nie szukaj teorii spiskowych tu gdzie ich nie ma.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Wrz 2009, 23:52

:mrgreen:
Masz rację, uwziąłem się na Ciebie i jestem takim forumowym cenzorem.

oh joj :mrgreen: @karson ty brutalu
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2009, 00:03

no wiesz... brutal :?: żona mówi, że delikatny jestem :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kopiowanie samochodów
    Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...

13 Wrz 2009, 00:13

Karson napisał(a):no wiesz... brutal :?: żona mówi, że delikatny jestem :mrgreen:
no wiesz kobiety dziwne są, nie zrozumiesz ich :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2009, 10:56

Karson napisał(a):Powtórzę się jeszcze raz... nie szukaj teorii spiskowych tu gdzie ich nie ma.

Nie powtarzaj, tylko odpowiadaj na moje pytania. To nie jest odpowiedź na moje pytania.
To za trudne jest?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Wrz 2009, 11:32

a muszę? :shock: chyba nie jesteś osobą, której muszę się tłumaczyć.
odpisałem na Twój pierwszy post wyczerpująco, czytaj ze zrozumieniem to nie będziesz miał wątpliwości.
sugeruję:
- więcej dystansu do forum
- więcej dystansu do siebie
- więcej tolerancji (bo jej brak prowadzi do kompleksów, czyli np wietrzenia teorii spiskowych)
- więcej humoru
- a przede wszystkim dorosnąć
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Wrz 2009, 11:58

Moi drodzy.Również zauważyłem ten temat.Nie wiem jak innym forumowiczom ten temat przypadł do gustu,ale jak dla mnie wydaje się on delikatnie pisząc obrazliwy dla forumowiczów.Doskonale rozumiem,co miał na myśli Karson,bo mnie również denerwuje to,że nasi forumowicze piszą teksty niezgodnie z regulaminem,czego powodem jest z całą pewnością to,że podczas zakładania konta na forum,99% rejestrujących się,nie czyta regulaminu,tylko klika odnośnik,że zapoznał się z regulaminem i go akceptuje,żeby jak najszybciej się zarejestrować i napisać temat,oczekując pomocy.Ale ci,co tak myślą,są w błędzie,ponieważ jak napiszą temat niezgodnie z regulaminem,to ten temat jest poprostu usuwany z info,że temat jest niezgodny z regulaminem.I w rezultacie zamiast dostać szybką pomoc,jej czas się wydłuża.
Ja myślę,że zamiast tak ostrej treści tematu,można by to napisać w bardziej spokojnym tonie,przypominając o i opierając się na regulaminie,w kórym przecież jest napisane jak należy pisać posty.A kto się do tego nie stosuje,to poprostu tematy i wypowiedzi usuwać ze stosowną informacją.
Dlatego też proponuję,żeby kolega Karson usunął ten temat(jak dla mnie obraźliwy jest już sam tytuł) i napisał go bardziej na spokojnie,nie kierując się już emocjami i nerwami.Wówczas nikt nie będzie czuł się obrażony i nie będzie takich dyskusji jak teraz.A wojna na forum między moderatorami a forumowiczami jest niepotrzebna,ponieważ jedni drugim powinni sobie pomagać w prowadzeniu i funkcjonowaniu forum.Bo chyba wszystkim zależy na tym,żeby to forum było przyjazne i żeby go jak największa liczba internautów polubiła.A taki temat jak i jego styl jest naprawdę nieprzyjazny i delikatnie mówiąc brzydko brzmi.
Oczywiście nie mam żadnych pretensji do kolegi Karsona,bo jak pisałem wiem,co było powodem tak ostrego tonu tego tematu,ponieważ sam jestem moderatorem i nieraz zaczynają mi puszczać nerwy jak czytam tematy bądz wypowiedzi zakładane przez nowych forumowiczów,bo to oni najczęściej łamią regulamin,gdyż go nie znają z powodu o którym wspomniałem wyżej.
Tak więc propouję,żeby Karosn zmienił temat i jego treść i myślę,że wszystko będzie ok,a na forum powróci zgoda :smile: .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2009, 12:36

Albercik... ale nie ja jestem autorem tego tylko Fourup :mrgreen:

Masz rację, że ton tego tematu jest dość ostry... ale może w innej formie nie będzie miał takiej siły przekazu? Przecież osoby, które dbają by ich posty nie zawierały błędów nie obrażą się - bo niby czemu, wszak ten temat ich nie dotyczy. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Wrz 2009, 12:57

Karson - wielkie przeprosiny dla Ciebie - to pewnie z powodu naszej dyskusji na pw :smile: .Już edytowałem swój temat i zmieniłem to.
Nie chodziło mi o to,że ci,których to nie dotyczy nie powinni się czuć obrażeni.Tak przecież jest.Chodziło mi tu o to,że ci,co tak postępują,czyli ci,którzy nie przeczytali regulaminu i tak robią też mogą czuć się obrażeni - i słusznie - zapewne nie są oni dyslektykami,tylko poprostu nie znają zasad ortografii ani nie znają regulaminu i nie chce im się sięgnąć po słownik ortograficzny.A to dowodzi o tym,że są leniami.Dlatego słowo Dyslektyk wydaje mi się tu nie na miejscu.No i po co od razu tak drastycznie?Przecież można to napisać w o wiele spokojniejszym tonie.
No i wiecie co?Może się kiedyś zdarzyć,że nasze forum odwiedzi jakiś prawdziwy deslektyk,który będzie potrzebował pomocy.Może to odczytać jako pewnego rodzaju rasizm panujący na forum.Może się też obrazić za to,że nazywamy go leniem i cwaniakiem,mimo,że to nie odnosi do niego,ale może to tak zrozumieć.
Po co propokować kłótnie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2009, 13:30

w erze dyspenzy maturalnej bardzo jest popularne nadużywanie określenia dysleksja, w stosunku do większości ludzi, którzy po prostu nie nauczyli się ortografii, 99% dyslektyków zna rewelacyjnie zasady pisowni, próbowali się uczyć na pamięć i tak dalej, niestety to jest trochę bardziej skomplikowane,
ja się na pewno nie obrażam na forupa :mrgreen: taki post jest potrzebny (czy w takiej formie rzecz może dyskusyjna), ale każdy komu by zależało tak na wszelki wypadek sprawdził by ortografię, choćby nawet w wordzie :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2009, 15:13

Karson napisał(a):a muszę?

Chyba wypadałoby odpowiadać na pytania użytkownika tego forum jako moderator :roll:
Doprawdy nie wiem co się z Tobą dzieje :?:
Karson napisał(a):chyba nie jesteś osobą, której muszę się tłumaczyć.

Jeżeli usuwasz moje posty to chyba mam prawo poznać przyczynę. Wyjaśniasz mi to, ale ja nie widzę sensu w tych wyjaśnieniach dlatego proszę o rozbudowanie swoich wypowiedzi, bo gdzie odpowiedziałeś na to:
Dishman napisał(a):Karson napisał/a:
Moderator przede wszystkim ma za zadanie pilnowania porządku na forum, co wiąże się m.in. z przesuwaniem, łączeniem i również kasowaniem postów.

Dobrą zasadą dla moderatora powinna być ta, że usuwanie postów to ostateczność. A usuwanie hurtem kilku postów to już prawdziwa ostateczność.
Moim zdaniem postąpiłeś źle (bo jak rozumiem to Twoja robota).

Karson napisał/a:
Skasowałem posty i temat zamknąłem z prostej przyczyny - przekaz autora miałby mniejszą siłę przekazu gdyż czytający skupialiby się na dyskusji, a nie sensie zawartym w temacie.

Dopiero po negatywnym poście i jego pojedynczym usunięciu. Jakoś nie przeszkadzało Ci przez kilka dni, że są tam tylko pozytywne opinie. Gdy kasowałeś tylko jednego mojego posta z tego tematu też nie przeszkadzało Ci, że jest tam dyskusja i że "przekaz autora ma mniejszą siłę przekazu".
Zaczęło Ci to przeszkadzać dopiero po drugim moim poście. Doprawdy - dziwne. :shock:

Karson napisał/a:
Napisałem Ci już na pw, że temat @Fourupa służy informacji

A drugą wiadomość dostałeś, czy uznałeś, że nie warto na nią odpowiadać?

Nie widzę w Twojej wypowiedzi odpowiedzi na moje pytania. Nie dostałem jej ani tutaj w temacie, ani nie odpowiedziałeś na mój drugi PW. Podsumowując czuję się olany po całości.

Jaki ma sens pisanie na tym forum, jeżeli moderator stwierdzi, że usunie ci posty, bo ma takie widzimisię?

Karson napisał(a):- więcej dystansu do forum
- więcej dystansu do siebie
- więcej tolerancji (bo jej brak prowadzi do kompleksów, czyli np wietrzenia teorii spiskowych)
- więcej humoru
- a przede wszystkim dorosnąć

Rady te zachowaj dla siebie i nie przejmuj się tak funkcją moderatora. Czasami chłodne spojrzenie i działanie według ustalonych norm jest zdecydowanie lepsze niż wejście na forum z myślą przewodnią: "dzisiaj usunę sobie kilka postów".

Fakt, że nie potrafisz się wytłumaczyć ze swojego postępowania przekonuje mnie tylko, że postąpiłeś niesłusznie i pochopnie, oraz nie potrafisz się do tego przyznać. :cool:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Wrz 2009, 17:48

Ja również napisałem w owym temacie post ze swoją prośbą o nagminnym łamaniu regulaminu i usunięcie go bardzo mnie zbulwersowało! Bo po co miałem tworzyć nowy temat z takim samym przekazem jak post fourupa o przestrzeganie regulaminu. To było by moim zdaniem zaśmiecanie forum a tak było by wszystko w jednym(ewentualnie zmieniło by się nazwę tematu aby pasowała do wszystkich apelów) . Ale kolega Karson najpierw zrobił a potem pomyślał! I teraz są niepotrzebne spory!
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań