Jak odkleić/usunąć naklejkę z numerem rejestracyjnym z szyby?

01 Kwi 2010, 12:51

mam mały Problem pękła mi przednia szyba zakupilem nową chcialbym przemienic naklejke z starej przedniej szyby do nowej jest na to jakas rada prosze o szybko odpowiaedz pozdrawiam

[ Dodano: Czw Kwi 01, 2010 13:55 ]
Mam Mały problem pękła mi przednia szyba w mojej hondzie szybe juz zakupiłem chciałbym naklejke przełożyć ze starej szyby do nowej czy da jakos rade to zrobić??????Prosze o szybką odpowiedz pozdrawiam
Pawlo19927
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

01 Kwi 2010, 13:29

Kolego jak szyba już jest pęknięta to podgrzej porządnie naklejkę żeby klej się uplastycznił i zejdzie elegancko później spokojnie ją przykleisz na nową szybę tylko od razu musisz przyklejać żeby klej nie zastygł.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

03 Kwi 2010, 09:37

tylko powiedz mi czym szuszarka opalarka czy moze czyms innym????
Pawlo19927
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

03 Kwi 2010, 10:32

Opalarka jest lepsza tym bardziej że szyba i tak do wymiany to nie trzeba uważać, że pęknie. W warsztatach których zajmują się wymiana szyb to robią to opalarkami.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

10 Kwi 2010, 18:42

Witam. Mam nowy sposób i to bez użycia opalarki czy suszarki. Wystarczy ostrze od nożyka do tapet i po prostu ją odciąć. Spróbowałem tak jak wymieniałem szybę u klienta i zapomniałem zabrać ze sobą opalarki. A że mi się nie chciało jechać więc odciąłem naklejkę "na zimno". Co prawda trzeba się mocno przyłożyć ale naklejka zostaje cała bez żadnych uszkodzeń i bez problemu się przykleja ponownie. Ważne jest żeby ją odcinać wzdłuż a nie w z góry na dół. Zapobiega to zawijaniu się naklejki.
gucio1707
Nowicjusz

Miejscowość: KRAKÓW

28 Lis 2013, 13:21

Hej, ja bym kupił coś do tego przeznaczone.
fajny
Obserwowany

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kalkulator średniej prędkości
    Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało, jest równa prędkości średniej. ...

02 Gru 2013, 17:46

POLECAM Zmywacz do paznokci, schodzi jak ręką odjął

PS. Babskie gadżety na coś się przydają :)
sebek98341
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.4 MPI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Gru 2013, 09:04

sebek98341 napisał(a):POLECAM Zmywacz do paznokci, schodzi jak ręką odjął

ale zmywaczem to chyba jakby sie chciało ją całkowicie usunąć, a nie zdjąć i nakleić na nową szybę :)
alfarthur
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: golf II
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1985

15 Sty 2014, 16:33

Mi zawsze zostaje ślad niezależnie od tego jak odklejam i co robię.
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

27 Wrz 2016, 12:28

witam wszystkich. jestem właśnie po tej czynności, zajęło mi to z grubsza 20 min. a mianowicie w pierwszej kolejności scyzorykiem zdjąłem pierwszą warstwę z naklejki (cienka folia) a potem to co zostało potraktowałem najzwyklejszym płynem do naczyń w moim przypadku płyn Fairy. gąbka nasączona płynem lekkie szorowanie, ściereczka i znowu płyn.czynność powtórzyłem 3 razy i szybka czyściutka. tanio i bezboleśnie.pozdrawiam :D
jacekgl
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 11 1991
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: opel
Silnik: 1.7
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

27 Wrz 2016, 12:29

Byłoby łatwiej gdyby ogrzać naklejkę.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

27 Wrz 2016, 12:41

Dokładnie ogrzanie naklejki suszarką i schodzi z łatwością, potem acetonem stary klej i po robocie :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

30 Wrz 2022, 08:56

Temat wrócił w dobie kiedy naklejki nie są nam już potrzebne i można je śmiało usunąć z szyby. Czytając wpis naklejka-z-numerem-rejestracyjnym-na-szybe-i-karta-pojazdu-znikaja-vt129441.htm rodzą się pytania:

• Jak odkleić naklejkę z szyby bez uszkodzenia?
  • Czym wyczyścić pozostały po naklejce klej?
  • Jak nie zarysować przedniej szyby przy odklejaniu naklejki?
  • Czy da się usunąć naklejkę bez użycia suszarki / opalarki?
  • Jak odkleić naklejkę z szyby domowym sposobem?
  • Jak usunąć nalepkę legalizacyjną z numerem rejestracyjnym z przedniej szyby samochodu?
Oczywiście pytań jest więcej ale myślę, że te które wymieniłem nam wystarczą :D

Trzeba pamiętać, że naklejkę zawsze warto usuwać w bezpieczny sposób tak żeby nie uszkodzić szyby ale też i poszycia tapicerki deski, podszybia. Szczególnie jak używany agresywnych rozpuszczalników.

Sama naklejka została zaprojektowana tak żeby utrudnione było jej odklejanie i żeby przy takiej próbie uległa zniszczeniu. U mnie podczas wymiany dwukrotnej szyby w samochodzie udało się tą naklejkę przenieść bez jej uszkodzenia. Tak więc widać że istnieje taka możliwość. Na już teraz nie zleży na tym że się zniszczy bo i tak nie jest potrzebna i po takiej operacji trafi do kosza. Zadbajmy tylko o to aby nie uszkodzić przy tej operacji szyby i deski bo dostęp do naklejki nie jest łatwy szczególnie w samochodach w których szyba jest pod dużym kątem.

Ok, to jak usunąć tą naklejkę?
Dobrym sposobem jest postawienie samochodu przodem do słońca o ile jest taka możliwość w celu nagrzania szyby i naklejki. Dzięki temu powinna nam łatwiej pójść procedura odklejania i obędzie się bez użycia suszarki / opalarki. Róg naklejki podważamy jakimś ostrym narzędziem (żyletka nóż introligatorski) i następnie zrywamy powoli całość. Jak jest ona ciepła powinno pójść całkiem gładko. Pozostałości naklejki i kleju usuwany używając do tego celu nożyka plastikowego jak do tapet lub starej karty kredytowej takie narzędzia pomagają w ich zeskrobaniu. Jeżeli będzie problem i nie zejdą to wtedy możemy posiłkować się np. szmatką nasączoną zmywaczem do paznokci. Do tego celu można użyć również rozpuszczalnik albo benzynę ekstrakcyjną. Tylko uwaga na deskę i słupek żeby ich nie dotykać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Paź 2022, 09:14

Spróbowałem suszarką i płynem to szyb, była naklejka i nie ma naklejki, temat przydatny! ! ! :ok:
MarritosBill
Nowicjusz

Zdjęcia: 2