Jak oszukać czujnik deszczu

30 Lis 2017, 16:57

Witam serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem mazdy 6 2005 r. Po zakupie zorientowałem się ze nie działa czujnik deszczu nie posiadałem takiego nigdy wiec się nie specjalnie przejąłem lecz zaczyna mi to przeszkadzać otóż czujnik jest podpięty ale nie przymocowany do szyby która została wymieniona i niema możliwości podpięcia czy jest sposób by czymś np Ok lecieć ten czujnik by widział cały czas jakby deszcz i wycieraczki chodziły na pierwszym poziomie czujnik napewno działa bo gdy go oglądałem kilka razy się załączył próbowałem owinąć go folia aluminiowa ale bez rezultatu. Z góry dzięki za wszelka pomoc .
Fester92
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Lis 2017, 17:24

Fester92 napisał(a):otóż czujnik jest podpięty ale nie przymocowany do szyby która została wymieniona i niema możliwości podpięcia
Jak to wygląda? Wrzuć jakąś fotkę.
Dlaczego nie został przymocowany do szyby od razu po wymianie i dlaczego nie można go tam zamontować? Co w tym przeszkadza?

Możesz wybrać pozycję w wycieraczkach wyłączając je całkowicie i wtedy nie reagują na czujnik.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

30 Lis 2017, 17:30

Otóż wymieniona szyba nie ma żadnego wycięcia na czujnik jest w tym miejscu cala czarna poprzedni właściciel widocznie był oszczędny. https://i.imged.pl/sensor-czujnik-zmier ... 972384.jpg To jest chyba taki sam. Oraz chce żeby czujnik reagował żeby wycieraczki chodziły
Fester92
Nowicjusz

04 Gru 2017, 09:35

Fester92 napisał(a):chce żeby czujnik reagował żeby wycieraczki chodziły
Jedyna rada to przyczepić ten czujnik do szyby tak jak to było oryginalnie. Sprawdź czy tej czarnej farby nie można delikatnie zeskrobać na wielkość czujnika (tylko tak żeby nie porysować szyby). Wtedy byś miał prawie jak oryginał. Z boku go nie przyczepisz bo pewnie podłączenie jego nie pozwoli na taka manipulację (musiałbyś dorabiać jakieś kable itd.).
Kacper
Forumowicz VIP

04 Gru 2017, 09:38

Myślałem tez o założeniu uniwersalnego czujnika deszczu i puścić go nieco niżej ale tez pytanie czy kablami będę w stanie się podpiąć już do istniejącego
Fester92
Nowicjusz

04 Gru 2017, 10:07

Fester92 napisał(a):Myślałem tez o założeniu uniwersalnego czujnika deszczu i puścić go nieco niżej ale tez pytanie czy kablami będę w stanie się podpiąć już do istniejącego
Zobacz najpierw z tą szyba czy uda się zrobić tak jak napisałem. Uniwersalny czujnik może nie działać poprawnie po podłączeniu w twoim samochodzie. Jak chcesz tak kombinować i przyczepić go niżej to po prostu dorób kabel pod oryginalny czujnik, wtedy będziesz wiedział że musi poprawnie działać.

Ja bym jednak kombinował żeby przyczepić go w tym miejscu gdzie powinien być oryginalnie.
Kacper
Forumowicz VIP

04 Gru 2017, 10:12

Tylko podpowiedz mi czym ewentualnie go przymocować bo z tego co potrzymam w oryginalnych szybach jest zamocowany już zaczep tu takiego nie posiadam
Fester92
Nowicjusz

04 Gru 2017, 14:06

Fester92 napisał(a):czym ewentualnie go przymocować bo z tego co potrzymam w oryginalnych szybach jest zamocowany już zaczep tu takiego nie posiadam
Możesz na czarny klej do szyb tylko musisz zrobić cienką warstwę w koło po obwodzie (od góry bym zostawił kawałek pustego miejsca żeby była cyrkulacja powietrza bo inaczej może parować szyba od środka) i najlepiej jak by samochód postał w garażu żeby temperatura nie była niższa niż 15 stopni bo inaczej kiepsko może się trzymać. Czujnik jest lekki więc wystarczy tylko odpowiednio odtłuścić powierzchnię i niewielka ilość takiego kleju. Jak byś chciał kiedyś zdjąć to też wystarczy cienka żyłka i po problemie :)
Kacper
Forumowicz VIP

08 Gru 2017, 18:57

Fester92 napisał(a):Otóż wymieniona szyba nie ma żadnego wycięcia na czujnik jest w tym miejscu cala czarna

No i tak ma być. Przynajmniej u mnie w autach tak jest - miejsce, gdzie jest przyklejony czujnik jest całe czarne, a naokoło czujnika są czarne kropki.
Czujniki te są klejone klejem do szyb. Jak nie masz takiego, to podjedz poprostu tam, gdzie wymieniają szyby samochodowe i ci to przykleją za parę złociszy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2017, 23:03

MotoAlbercik napisał(a):No i tak ma być.
każda szyba jest inna i są różne czujniki, jak będzie całe pole czarne to jak Ci wyczuje deszcz?
MotoAlbercik napisał(a):czujnik jest całe czarne, a naokoło czujnika są czarne kropki.
to jedna opcja ale większość ma poprostu oczko w środku czarnego pola.

MotoAlbercik napisał(a):Czujniki te są klejone klejem do szyb
nie masz racji, każdy czujnik ma swoje mocowanie a nawet mocowanie nie jest wklejane n klej. Przy szybach z oczkiem na czujnik deszcze często jest stosowana silikonowa gumka między czujnikiem a szybą bądź żel bez którego czujnik może nie działać poprawnie lub wcale.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2017, 23:06

Z tego co się orientowałem żel płynny nie wejdzie w grę muszę mieć plaster niewiem jeszcze jak by to rozwiązać muszę podjechać do jakiejś firmy co montują szyby czy ten czarny lakier da się zlikwidować bez naruszania szyby a sam czujnik z żelem zanocuje choćby taśma na sztywno byle by jakoś to działało
Fester92
Nowicjusz

08 Gru 2017, 23:33

Fester92 napisał(a):muszę podjechać do jakiejś firmy co montują szyby czy ten czarny lakier da się zlikwidować bez naruszania szyby
Jest on gładki od wewnętrznej strony czy taki chropowaty? Wrzuć jakieś zdjęcia.

Fester92 napisał(a):sam czujnik z żelem zanocuje choćby taśma na sztywno byle by jakoś to działało
Nie widzę tego więc ciężko jest coś więcej podpowiedzieć...
Kacper
Forumowicz VIP

10 Gru 2017, 11:54

Jeżeli jest tak jak pisze Kacper ( ja się nigdy w temat nie wgłębiałem, a to co wiem, to tylko z tego jak się kiedyś przyglądałem jak wymianiali szybę ), to najprościej będzie podjechać do warsztatu, gdzie wymieniają szyby. I będzie bez kombinacji i pewność, że czujnik będzie działał. Bo z tego co napisał kolega Kacper, to z tym klejeniem tego czujnika nie jest tak prosto i może się okazać, że będzie działał, ale będzie świrował.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Gru 2017, 11:57

Wiesz co niech on nawet świruje byle by wycieraczki działały wolniej jak na 2 poziomie
Fester92
Nowicjusz

10 Gru 2017, 12:09

No tak, ale jak już masz ten czujnik, to fajnie by było, żeby działał :) Niby potrzebne, niby niepotrzebne, ale jak jest...
A kolejna sprawa, to jak masz czujnik deszczu, to nie masz pracy przerywanej wycieraczek i regulatora czasowego. I jak zrobisz tak, jak chcesz, to na położeniu 1 i 2 będziesz miał wolną pracę, a na położeniu 3 będziesz miał szybką pracę. Plus oczywiście jedno machnięcie na położeniu -1. I jak będzie mżaweczka, czy słabiutki deszczyk, albo będziesz jechał po mokrej drodze, to co jakiś czas będziesz musiał ręką uruchomić wycieraczki. A majac czujnik deszczu, będą ci się same uruchamiać jak zajdzie potrzeba. Czujnik deszczu, to poprostu zamiana pracy przerywanej, na wygodnieszją.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika