Jak spieniężyć samochód po wypadku (opel astra)

20 Kwi 2017, 19:56

Witam!

W Poniedziałek moja żona miała wypadek (na szczęście nic jej się nie stało) zaś samochód nie miał tyle szczęścia i zdecydowanie jest nie do odratowania.

Samochód to Opel astra 1,6 16v 100km rocznik 2001 (klasa buisness)

moje pytanie jest następujące. Jak najlepiej spieniężyć samochód? Sytuacja jest o tyle ciekawa, że ubezpieczenie za 700zł przedłużyłem 8 kwietnia a wypadek miał miejsce 16 kwietnia więc jak zostanie samochód wyrejestrowany to zwrócą mi jakieś 670zł (nie mogę go sprzedać bo ubezpieczenie przejdzie z sprzedażą)

Co w takim wypadku zrobić? Wyrejestrować i zezłomować? jeżeli tak to ile za złomowanie dostane?

Czy go jednak postarać się sprzedać choć wydaje mi się, że nie dostanę więcej niż 1000-1500zł

Co więcej, czy jak oddam go na złom to mogę np. wyciągnąć z niego pewne elementy jak np. sprzęgło (jest nowe dałem 800zł miesiąc przed wypadkiem)
Co byście zrobili na moim miejscu?

Poniżej załączam fotki

blackmalder
Nowicjusz

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 16 12 1990
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: renault clio III
Silnik: 1.6 16v 88km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

20 Kwi 2017, 20:03

blackmalder napisał(a):Co w takim wypadku zrobić? Wyrejestrować i zezłomować?
najpierw musisz zezlomowac żeby wyrejestrować. Na kasacji dostaniesz z 500 zł a jeżeli auto będzie zdekompletowane to jeszcze mniej. Najprościej będzie jak poprostu oddasz na kasację i wyciągniesz kasę z ubezpieczenia. Nic lepszego nie wykombinujesz. Taka Astrę można jeżdżąca za 2 tys kupić więc nawet na 1000 nie ma co liczyć
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Kwi 2017, 20:21

blackmalder napisał(a): mogę np. wyciągnąć z niego pewne elementy jak np. sprzęgło (jest nowe dałem 800zł miesiąc przed wypadkiem)
Możesz a i oczywiście . Sam zrobisz , nie poniesiesz z tytułu robocizny kosztów ale czy sprzedasz za 8 stów ? To będzie już używka.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Kwi 2017, 13:38

Moim zdaniem ten samochód należy poprostu zezłomować. Jeżdżące takie samochody kosztują niewiele, więc nawet nie opłaci się kombinować. Dostaniesz parę stówek ze złomu + resztę z ubezpieczalni. Razem wyjdzie koło 1000. I wydaje mi się, że będzie to najlepsza w tym przypadku opcja.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000