Jak sprawdzic tz."szpere" w BMW?

06 Cze 2010, 21:07

Witam. Jestem w posiadaniu BMW 318is z konca 93r.Chcialbym sie dowiedziec czy to auto posiada tz."szpere" czyli mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu.Mniej wiecej wiem co to jest i jak to dziala lecz niewiem jak to sprawdzic.Moze ktos kto posiada fachowa wiedze na ten temat pomoze mi zaczerpnac wiecej informacji,wady i zalety,zasady dzialania tego wlasnie cuda. :wink: Z gory dziekuje i pozdrawiam :lol:
jumpero
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chelm/Londyn

07 Cze 2010, 12:10

blokade o ograniczonym tarciu sprawdzasz bardzo łatwo. podnosisz tył auta do góry skrzynia na luz i kręcisz kołami jeśli kręcą się w tą samą stronę to masz blokade jeśli w przeciwne to nie masz.
jeśli miałes klasyczne LSD i ktoś zalał dyfer zwykłym olejem bez dodatku (powinien być specjalny olej z oznaczeniem LS, LSD, lub zwykły + specjalny dodatek do LSD) to blokady już nie masz, można ją spróbować reanimować, przez wlanie oleju z dodatkiem ale szanse marne, 100% pewność czy masz blokade czy nie będziesz miał po rozkręceniu dyfra.

plusy?? w normalnej jeździe tylko przeszkadza, chyba że ciągniesz przyczepe lub zamierzasz driftować :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Cze 2010, 18:55

Dzieki za odpowiedz.Wlasnie,bede musial to sprawdzic bo mysle ze jednak ma ta blokade bo wydaje mi sie ze na dwa kola ciagle bierze.Ale z drugiej strony nie ma zadnych problemow z zakretami itp
jumpero
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chelm/Londyn

07 Cze 2010, 19:16

na prostej drodze z przyczepnościa może ciągnąc na 2 koła, to normalne :wink:
poszukaj sobie o dyferencjale zrozumiesz o co mi chodzi.
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprowadzić swoje wymarzone auto z USA krok po kroku?
    Import auta z USA wymaga spełnienia szeregu formalności, które mogą przysporzyć nieco kłopotów osobom prywatnym podejmującym się tego zadania po raz pierwszy. Sprowadzenie samochodu z USA wymaga znajomości amerykańskiego ...
    Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...