Problem z zajerestrowaniem i OC

17 Gru 2013, 00:20

Witam,

Kilka dni temu zakupiłem używany samochód z Niemiec (audi a3 - 1997). Umowę kupna podpisała jedynie moja mama, ktora nie posiada prawka. Niestety nie mogłem byc przy samym zakupie jak i rejestracji pojazdu ktora miałą miejsce dzisiaj. SYtuacja wyglada tak, ze auto zostało zajerestrowane na mamę. Na nią rownież jest OC. Dostałą ona zniżkę na ubezpieczenie, ktora przeszła na nią z ojca (40%). Problem polega na tym, ze to ja bede faktycznym użytkownikiem pojazdu. Czy w razie jakiegokolwiek wypadku/kolizji nie bedzie problemu z wyplaceniem ubezpieczenia (oczywiscie zakładając, ze ja będe kierowcą)?

Jest jeszcze jedna sprawa. Chciałbym zostać współwłascicielem tego auta. Latałem troche po internecie i wiem jakie formalnosci mnie czekają, jednak odpowiedzi na niektore pytania nie znalazłem w internecie. Chodzi mi oczywiscie o OC. Gdy moja mama sporządzi akt darowizny, po czym załatwimy juz wszystko w urzędzie komunikacji i zostane dopisany do dowodu, co wtedy z OC? Co stanie sie z obecna umową ubezpieczenia, ktora niestety zostala już zawarta? Co ze znizkami, ktore przejęła moja mama po ojcu? Jestem zielony w tych tematach, a zalezy mi by sprawa była załatwiona jak nalezy.

Liczę, że ktoś bedize w stanie odpowiedziec mi na powyższe pytania.
Pozdrawiam!
mrfaill
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 09 2011
Auto: Audi A3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Gru 2013, 10:33

mrfaill napisał(a):Czy w razie jakiegokolwiek wypadku/kolizji nie bedzie problemu z wyplaceniem ubezpieczenia

nie, nie będzie..
mrfaill napisał(a):zostane dopisany do dowodu, co wtedy z OC?

nic.. bedzie jak jest..
Jesli masz mniej niz 26 lat, może ubezpieczyciel chcieć doplaty do skladki, ale o szczegóły najlepiej zapytać agenta co autko ubezpieczał.. zadzwoń po prostu, to nic nie kosztuje.
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...
    Jak wybrać opony zimowe?
    Często się śmiejemy, że zima potrafi i w styczniu zaskoczyć drogowców, ale po pierwszych opadach śniegu często okazuje się, że najbardziej to są zaskoczeni kierowcy, którzy jeszcze nie zmienili opon na zimowe. ...