17 Gru 2013, 00:20
Witam,
Kilka dni temu zakupiłem używany samochód z Niemiec (audi a3 - 1997). Umowę kupna podpisała jedynie moja mama, ktora nie posiada prawka. Niestety nie mogłem byc przy samym zakupie jak i rejestracji pojazdu ktora miałą miejsce dzisiaj. SYtuacja wyglada tak, ze auto zostało zajerestrowane na mamę. Na nią rownież jest OC. Dostałą ona zniżkę na ubezpieczenie, ktora przeszła na nią z ojca (40%). Problem polega na tym, ze to ja bede faktycznym użytkownikiem pojazdu. Czy w razie jakiegokolwiek wypadku/kolizji nie bedzie problemu z wyplaceniem ubezpieczenia (oczywiscie zakładając, ze ja będe kierowcą)?
Jest jeszcze jedna sprawa. Chciałbym zostać współwłascicielem tego auta. Latałem troche po internecie i wiem jakie formalnosci mnie czekają, jednak odpowiedzi na niektore pytania nie znalazłem w internecie. Chodzi mi oczywiscie o OC. Gdy moja mama sporządzi akt darowizny, po czym załatwimy juz wszystko w urzędzie komunikacji i zostane dopisany do dowodu, co wtedy z OC? Co stanie sie z obecna umową ubezpieczenia, ktora niestety zostala już zawarta? Co ze znizkami, ktore przejęła moja mama po ojcu? Jestem zielony w tych tematach, a zalezy mi by sprawa była załatwiona jak nalezy.
Liczę, że ktoś bedize w stanie odpowiedziec mi na powyższe pytania.
Pozdrawiam!