Jak umyć silnik?

07 Cze 2009, 09:41

Ja bym się zgodził w pewnym sensie z kolegą K2,woda może uczynić wiele szkody.Naturalnie można osłonić workiem foliowym alternator i newralgiczne punkty.Kiedyś dawno temu kolega zaprezentował mi środek w atomizerze,dosłownie magia!!!Gdy prysnął na mocno zabrudzony element silnika olej z tłuszczem po prostu niknął i pojawiało się błyszczące miejsce,bez użycia wody po chwili cały silnik się po prostu błyszczał.Nie pamiętam jak ten środek się nazywał gdyż to było z 15 lat temu,teraz w ofercie są na pewno podobne środki w sprayu.Ja mam samochód stary dlatego myję silnik wodą(prawie 0 elektroniki) po uprzednim naniesieniu specjalnego środka rozpuszczającego oleje,nie stosuję środków markowych dlatego zapewne efekty uwazam za mierne,gdybym miał nowoczesną brykę bałbym się.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Cze 2009, 18:42

moze ten srodek to Kleen-Flo?
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

01 Paź 2009, 11:27

Chciałbym odświezyć temat:)

Szczerze mówiąc nie wiem, o jaki środek może chodzić, ale obecnie kosmetyki również radzą sobie z takimi zabrudzeniami. Jeżeli chcemy dodatkowo zabezpieczyć silnik, żeby był idealnie zadbany (w grę wchodzą raczej starsze jednostki- nowe posiadaja z rguły plastykowe osłony, których sami nie zdejmujemy, bo wszystkie wlewy płynów umieszczone są ponad nią) należy użyć cynku w spray'u.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

07 Kwi 2017, 15:54

Ja nie jestem fanem mycia silnika. Robiłem to tylko raz po awarii uszczelki pod głopwicą. NO ale wtedy rzeczywiście wszytsko było tak zaklejone, trzeba było to zrobić, ale oczywiście ni cały tylko okolice właśnie samego bloku.
SUBLIB
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 12 1980
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Subaru Libero
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1986

19 Kwi 2017, 13:12

Do mycia silnika, nawet bez myjki cisnieniwej znakomita będzie akra. Tani i sprawdzony preparat
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

06 Lip 2018, 08:28

Na ten olej spróbuj OIL SPILL W PLUS ja czyszczę nim całe komory silnikowe :D
mirek7676
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M1 Hommage 2008
    Koncept zbudowany w celu uczczenia dwóch protoplastów: BMW M1 (1978) oraz BMW Turbo (1972). BMW M1 Hommage potwierdza zatem przywiązanie marki do historii i demonstruje sposób, w jaki dziedzictwo BMW ...

29 Sie 2018, 08:27

A myliście silnik K2 Motor Flush? znalazłem jakiś czas temu na Youtube i myślę, żeby zakupić.
czadafiew
Obserwowany