Jaka instalacja gazowa do peugeota 106 1,0 45KM ??

04 Lut 2010, 19:33

Witam chce założyc do swojego auta instalacje gazową z powodów finansowych . Słyszałem że można jezdzic za grosze co prawda nie jestem zwolennikiem gazu bo dużo sie naczytałem i słyszałem ale chciałbym usłyszec wszystkie za i przeciw w tym temacie od ludzi bardziej w to wdrożonych.
diki82
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

04 Lut 2010, 20:48

Nie słuchaj bzdur i straszenia gazem w aucie. Dobrze założona instalacja nie szkodzi silnikowi i nie grozi wybuchem...
Z innej beczki... Nie szkoda ci kasy na nową instalację do niemłodego auta z silnikiem 1,0..? Założyc oczywiście można ale czy to się opłaca..? Ile jezdzisz rocznie kilometrów i ile ta 106-tka spala Tobie teraz benzyny..?
No i ile lat chcesz jeszcze jezdzic tym egzemplarzem..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lut 2010, 22:39

No ile jeszcze stracisz mocy na gazie :neutral:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

05 Lut 2010, 08:44

Obecnie moja 106 pali ok 7,5 litra benzyny (okres zimowy) natomiast latem mieszcze sie w 6,5 litra , rocznie robie ok 18 tys km no a autkiem chciałbym jeszcze pojeździc co najmniej ze dwa lata bo niestety nie stac mnie na nowe a jak narazie mam przy nim wszystko powymieniane i z drugiej strony szkoda sprzedac mi auto za ktore ręcze bo wiem ze jest składane z markowych części a nie na chińszczyźnie .. !!Teraz mam przejechane 107 tys
diki82
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

05 Lut 2010, 09:33

No to zwykłą instalację skoro byś założył ją teraz i przy zakładanym przebiegu 18tys. rocznie ,zdążysz wyjezdzic i tym samym zaoszczędzic!
Zrobiłem małą kalkulację i jakbyś założył instalację za 1600 zł,to przy obecnych cenach paliw i deklarowanym i uśrednionym spalaniu twojego auta (lato-zima) oraz przy założeniu,że gazu spalac będzie Tobie zawsze litr więcej niż benzyny,wyszło mi iż na każdym 1 tysiącu kilometrów zaoszczędziłbyś jeżdżąc na gazie 133 zl.
Czyli po 12 tys. km masz prawie 1600 zł...czyli koszt montażu gazu. :smile:
Dalszy przebieg to tylko oszczędności !!! :grin:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Patrz na drogę podczas jazdy
    Polskie prawo zabrania kierowcom korzystania z telefonów komórkowych w czasie jazdy, jeśli urządzenie jest trzymane w ręce. Wiele osób ignoruje jednak ten przepis. Obecnie już nie tylko dzwonią i piszą ...