Mogę ci pomóc tylko jakby w połowie - nie jechałem trasy Bydgoszcz-Katowice, ale kilka razy w roku jeżdżę trasę Turek-Tychy i niejednokrotnie z Turku jeżdżę na Konin. Tak więc mogę ci tylko napisać o trasie Konin-Tychy.
Kiedyś jeździłem E75 przez łódz na częstochowę, bo dwupasówka, bo autostrada to szybciej. Ależ się myliłem....
![Uśmiechnięty :)]()
Potem jechałem przez Częstochowę i na Sieradz. Tu już trasa mimo, że nie dwupasmówka to o wiele przyjemniejsza i szybciej dojeżdżałem na miejsce i o wiele bezpieczniej było. Nie pasowała mi tylko Częstochowa, bo tam też korki, fotoradary, nieoznakowane i co najgorsze niby dwupasmówka, a nawet czteropasmówka, ale ograniczenie do 70km/h
![Smutny :(]()
Po co nam takie dwupasmówki...
I w końcu znalazłem fajną drogę 320km jadę 3,5 godzinki
Z konina na Turek najpierw kawałek DK25 potem DK72, dalej DK83 na Sieradz, DK14 na Złoczew, DK45 na Wieluń, DK43 na Kłobuck. I kiedyś jeździłem dalej na Częstochowę i E75 Na Katowice. Ale to wiązało się z przejazdem przez Częstochowę co mi się nie podobało. I teraz jeżdżę dalej tak - na rondzie w Kłobucku daję w prawo na 492 do miejscowości Trzepizury. Tam skręcam w lewo na Częstochowę, ale tylko jakieś 300 metrów i potem w prawo przez przejazd kolejowy ( jechałem tam mnóstow razy i na pociąg trfiłem chyba ze dwa razy
) na 904. I cały czas tą 904 jadę aż do E75 do Kolonia Poczesna. I tam daję w prawi na E75 i lecę na Katowice. Od Kolonia Poczesna Dk75 jest już fajna i fajnie się jedzie bez korków. Jedyną wadą to skrzyżowanie E75 w Romanowie. Tam tworzą się korki po kilka km. Nawet i 5 kilometrowe i traci się sporo czasu i nerwów
![Smutny :(]()
Jak masz radio CB z dobrą anteną, to bedąc na skrzyżowaniu 904 z 908 warto odkręcić squelcha-a na maxa i pytać o to skrzyżowanie. A jak się okaże, że jest dość spory korek to można jechać z 904 na rondzie nie w lewo tylko w prawo na 908 i w miejscowości Sośnica na 789 i do E75. Jest dalej o 10 km, ale zaoszczędzony czas i nerwy. Droga jest całkiem fajna.
Co do drogi przez Kalisz - jeżeli wybierać przez Łódz, to lepiej jechać przez Łódz niż przez kalisz, ponieważ jadąc przez Kalisz do Katowic przyjeżdżasz od strony Tarnowskich Gór przez Bytom. A tam wszystko rozkopane i możesz stracić więcej czasu jak w Łodzi. Oprócz tego, sam Kalisz to też dość spore korki. Na samym początku jak zaczałem jeździć na Turek to chyba ze dwa razy jechałem na Tarnowskie Góry ( jak jeszcze Bytom nie był rozkopany
) i na Kalisz. Nie mogę powiedzieć, że jechało się fajnie.
Ale jak zrobią A1 to będzie super jazda
Tylko kiedy to będzie....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...