Przez Piotrków Trybunalski do Kielc - warto jechać A1?

20 Gru 2012, 13:06

Witam :!:
Mam takie pytanie: czy jadąc od strony Łodzi, przez Piotrków Trybunalski w kierunku Kielc warto wjeżdżać na fragment autostrady A1 :?: Kilka razy udało mi się zaliczyć taki kurs, ale za każdym razem ulica Generała Władysława Sikorskiego łączącą miasto z autostradą była w opłakanym stanie :( . Myślę o nawierzchni.
Czy ten stan utrzymuje się cały czas, czy może jest w jakimkolwiek stopniu lepiej :?:
Kusi mnie :twisted: , żeby jechać autostradą(a właściwie fragmentem), ominąć te wszystkie wsie i ograniczenia prędkości rzędu 50-90km/h, ale z drugiej strony tamten "ser szwajcarski" odstrasza :? .
Ktoś potrafi się wiarygodnie wypowiedzieć na ten temat?
Pozdrawiam :!: :D
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1

29 Gru 2012, 00:40

Witaj,

zdecydowanie szybciej jest jechać przez Srock, zjechać na S8 w kierunku Warszawy i na najbliższym węźle zjechać na Piotrków/Kielce/Radom. Omijasz całe miasto jadąc drogami krajowymi, a jadąc do Piotrkowa, jedyne poważne ograniczenie masz w Srocku, gdzie jest 40, ale to moment.
Kawałek Sikorskiego został wyremontowany w tym roku - nowa nakładka od Orlenu do pierwszych świateł. Dalej, aż do ronda Sulejowskiego, niestety koleiny i poprzeczne uskoki. Jeżeli upierasz się na autostradę, to na węźle bełchatowskim możesz zawrócić w kierunku Warszawy i pojechać, tak jak napisałem na początku. IMHO bez sensu :)
premier2
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 01 2000
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Omega B FL
Silnik: 2.5TD 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

26 Sty 2013, 13:37

Polskie drogi i jak udała się trasa, którędy pojechałeś ?
Kredyty samochodowe i nie tylko -zobacz na stronie !
netman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Fiat

29 Sty 2013, 08:35

Trasa została pokonana po raz kolejny, bo nie od co najmniej kilku lat tam jeżdżę, przynajmniej raz do roku.
I w sumie nie wiem jaki wariant lepszy. Jadąc przez te wsie, Srock itd. trzeba po prostu zwalniać, miejscami do 40ki, jadąc zgodnie z przepisami. Tu cmentarz, tam zakręt, tam coś jeszcze.
Z kolei autostradą można depnąć, ale zjeżdżając do Piotrkowa, po jechaniu do miasta jedzie się po dziurawej nawierzchni, jest kilka sygnalizacji świetlnych i ogółem nie fajnie.
Która trasa lepsza? Która szybsza? Która wygodniejsza? Kwestia gustu i podejścia. Dla mnie są ogółem bardzo zbliżone. Nie doradzę nic nikomu, bo ta kwestia pozostaje dla mnie nie rozstrzygnięta.
Gdyby ktoś się poświęcił i zmierzył kilka wartości, mianowicie długość trasy 1ej i 2giej oraz czas przejazdu 1ej i 2giej, to możliwe, że szala by się przechyliła na którąś ze stron. a w tej chwili jest równowaga.
W kierunku Kielc - kurs przez Srock. Z powrotem, przez kawałek miasta, do autostrady - tak właśnie było.
Pozdrawiam! :D
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki silnik wybrać w Toyota Yaris I?
    Po tym jak trafił na rynek był samochodem chętnie wybieranym przez kierowców ze względu na ponad przeciętną niezawodność. Zastąpił on wcześniej produkowany model Starlet. Yaris pierwszej generacji był produkowany w ...