Jaki akumulator wybrać do samochodu

26 Lis 2019, 18:01

Economy part to części do samochodów grupy volkswagen. Tam jest sporo różnych aku...

Z aku to jest przecież loteria w sumie. Jednym świetnie będzie się sprawdzał zagraniczny, super hiper z wyższej półki, innym poczciwy polski jenox. Fala hejtu wylała się na ukraińskiego kozaka w zeszłych latach ale ile w tym prawdy nie wiadomo.

Ja jestem za polską produkcją, za wspieraniem polskich przedsiębiorców, polecam Jenoxa i trzymam kciuki za dobre użytkowanie.
Korek88
Nowicjusz

26 Lis 2019, 20:15

Korek88 napisał(a):polecam Jenoxa i trzymam kciuki za dobre użytkowanie
Niestety są to przereklamowane akumulatory ludzie kupują bo są jedne z tańszych, a później płacz że po gwarancji problemy albo jeszcze przed jej końcem.

Tak naprawdę w dużej mierze liczy się tu czas i metoda przechowywania akumulatorów od okresu produkcji do czasu kiedy trafi on do klienta. Często jest to grubo ponad rok o czym kupujący nawet nie ma pojęcia. Nieprawidłowo przechowywany akumulator pewnie wtedy wytrzyma okres gwarancji i dalej nie pociągnie.

Bardzo trudno jest cię doszukać okresu/daty produkcji na akumulatorze.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Lis 2019, 20:46

Zgadzam się w temacie przechowywania przed zakupem. Tutaj nawet najlepsza bateria nie ma szans jeśli nie przestrzega się podstawowych norm i zasad.. Nie zmienia to jednak faktu, że osobiście jestem zadowolony ze swojego Jenoxa. W tym roku sporo razem przejechaliśmy na różnych trasach i w różnych temperaturach. Spisał się jak należy więc nie uważam go za przereklamowanego ;)
S60power
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Volvo s60
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

26 Lis 2019, 21:03

S60power napisał(a):osobiście jestem zadowolony ze swojego Jenoxa
Ile czasu już go masz?
Cichy77
Forumowicz VIP

26 Lis 2019, 21:37

Przy wyborze warto stawiać na produkty lokalne, np polskie marki, polskich producentów, którzy podnoszą jakość produkcji i wdrażają nowe technologiczne rozwiązania. Firma, która zatrzymuje się w miejscu z technologią, nie ma szans dostarczać dobrych produktów na dynamicznie zmieniający się rynek. Warto pooglądać testy akumulatorów, takie jak ten:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

. Dobrze jest poczytać też artykuły, to dużo czasu nie zajmuje, a można później już inaczej rozmawiać ze sprzedawcą przy zakupie. Mam jenox i nie narzekam, kolejny rok ze mną i wszystko działa.
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

26 Lis 2019, 21:44

bpa napisał(a):Mam jenox i nie narzekam, kolejny rok ze mną i wszystko działa
U mnie w jednym samochodzie który jakiś czas temu kupowałem był Jenox na wykończeniu. Według dokumentów miał 26 miesięcy :/ trochę mało.

Co do wspierania naszej gospodarki oczywiście że jestem za pod warunkiem że produkty będą dobre jakościowo.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Projekt nadwozia BMW i3 Concept Coupe
    Architektura LifeDrive – nowy wygląd i kolorystyka nadwozia. Za sprawą języka stylistycznego opracowanego specjalnie na potrzeby modeli BMW i powstał projekt karoserii koncepcyjnego nadwozia coupe, która sygnalizuje ...

27 Lis 2019, 20:33

Kupiłem go na początku roku ale zaliczyłem wyjazd do Norwegii gdzie było znacznie chłodniej a ze względu na specyfikę mojej pracy robiłem krótkie przejazdy dosyć często. Z doświadczenia wiem, że baterie tego nie lubią nawet przy naszym klimacie. Kolega dojechał kilka tygodni później i robiąc to samo miał rano problemy z odpalaniem - jego aku miało niecałe 2 lata. Zanim kupiłem Jenoxa pytałem wszędzie gdzie się da i jak się okazało sąsiad TAXI chwalił więc zaryzykowałem :) Liczę, że ta zima potwierdzi moje pozytywne podejście :)
S60power
Nowicjusz

28 Lis 2019, 18:05

S60power napisał(a):Kupiłem go na początku roku ale zaliczyłem wyjazd do Norwegii gdzie było
W takim przypadku nawet najtańsze baterie nowe powinny wytrzymać :) ale ok zobaczymy co powiesz za dwa lata jak będzie mocniejsza zima. W ciągu pierwszych dwóch lat raczej ciężko jest ocenić w użytkowaniu akumulator, a na pewno nie da się tego zrobić w pierwszym roku bo tu naprawdę potrzebne by były jakieś ekstremalne sytuacje.

Mówię oczywiście o samochodach w których układ ładowania jest sprawny w 90 kilku procentach.
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Lis 2019, 21:08

Cichy77 napisał(a):
S60power napisał(a):Kupiłem go na początku roku ale zaliczyłem wyjazd do Norwegii gdzie było
W takim przypadku nawet najtańsze baterie nowe powinny wytrzymać :) ale ok zobaczymy co powiesz za dwa lata jak będzie mocniejsza zima. W ciągu pierwszych dwóch lat raczej ciężko jest ocenić w użytkowaniu akumulator, a na pewno nie da się tego zrobić w pierwszym roku bo tu naprawdę potrzebne by były jakieś ekstremalne sytuacje.

Mówię oczywiście o samochodach w których układ ładowania jest sprawny w 90 kilku procentach.

Zapewne masz rację aczkolwiek w moim bardzo bliskim otoczeniu zdarzyło się kilka przypadków nowych akumulatorów z wyższej półki jak to mawiają co nie miały ochoty na współpracę już po kilku miesiącach. Baaa znam osobiście jeden przypadek kolegi, który wyjechał z salonu nowym autem i po przejechaniu połowy trasy nie mógł już z Orlenu na A1 ruszyć ;) Nie ma się wpływu na wiele czynników ale tak jak piszesz - pożyjemy - zobaczymy. 3mam kciuki za Jenoxa :D
S60power
Nowicjusz

30 Lis 2019, 19:24

S60power napisał(a):Baaa znam osobiście jeden przypadek kolegi, który wyjechał z salonu nowym autem i po przejechaniu połowy trasy nie mógł już z Orlenu na A1 ruszyć
Też znam podobny przypadek gdzie po niecałym miesiącu akumulator padł w nowym samochodzie ale to może być też wina tego że auto przed sprzedażą trochę stało w salonie lub gdzieś na placu poza tym wiadomo że czasem może się trafić jakiś felerny egzemplarz akumulatora.
Cichy77
Forumowicz VIP

04 Gru 2019, 22:11

No niestety wiele czynników nie jest zależnych od nas. Mnie zawsze w takich przypadkach zastanawia jak postąpi serwis zarówno samochodów jak i akumulatorów.
S60power
Nowicjusz

05 Gru 2019, 05:15

Absolutnie się nie zgodzę, że są przereklamowane. Znajdź markę akumulatorów, gdzie wszyscy będą zadowoleni i nie będzie ani jednego klienta ze złym doświadczeniem z akumulatorem w okolicach końca gwarancji. Nie ma... Taka branża, tacy ludzie tu pracują. Zresztą ludzie to też jest jedno ze słabych ogniw w tej branży.

Jenox absolutnie nie ustępuje jakością innym "zagranicznym" markom a jest z pewnością lepszym wyborem niż ukraińskie i chińskie produkty.
Korek88
Nowicjusz

05 Gru 2019, 14:12

Panowie zobaczcie że osoby popierające tą markę rejestrują się tylko po to żeby zareklamować :) widać to dokładnie po ilości wypowiedzi na forum. Ja nic do tej marki nie mam ale nie wciskajcie wszystkim że to jedna z najlepszych marek na rynku bo tak nie jest.
Cichy77
Forumowicz VIP

05 Gru 2019, 19:50

Cichy77 napisał(a): Ja nic do tej marki nie mam ale nie wciskajcie wszystkim że to jedna z najlepszych marek na rynku bo tak nie jest.

Jeżeli chodzi o Jenoxa to nigdy ich nie stosowałem, ale jestem w stanie uwierzyć, że jakościowo nie odbiegają od takich marek jak Bosch, Varta, czy Centra. Zrobienie dobrego akumulatora to nie jest wielka sztuka.
Akumulator kwasowy to żaden cud techniki i każdy nawet w garażu może zrobić dobry akumulator. Chodzi tylko o jakość użytych materiałów i w przypadku masowej produkcji utrzymanie reżimów technologicznych, poparte uczciwą kontrolą jakości.
A jeżeli komuś Jenox wytrzymał 5-7lat to ma prawo go chwalić.
Ale w jednym masz rację, jeżeli ktoś wchodzi na forum tylko po to by pochwalić jakiś produkt, zawsze należy podchodzić do takiego wpisu ze sporą dozą sceptycyzmu, bo na 99% będzie to jedynie reklama.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

05 Gru 2019, 20:00

@yeti65 jak najbardziej się z tobą zgadzam tylko jakoś mało mają opinii wiarygodnych :) ale powiem Ci że chętnie bym go przetestował w normalnym użytkowaniu i zobaczył jak to w rzeczywistości jest.
Cichy77
Forumowicz VIP