Jaki akumulator wybrać do samochodu

29 Sty 2021, 14:41

Cichy77 napisał(a):ale powiem Ci że chętnie bym go przetestował w normalnym użytkowaniu i zobaczył jak to w rzeczywistości jest.

i jak udało Ci się sprawdzić we własnym zakresie? :?: informacyjnie mój śmiga po dziś dzień chociaż innych przygód z autem miałem co nie miara! :lol:
S60power
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Volvo s60
Silnik: 2.0T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

30 Cze 2021, 16:31

a miał ktoś styczność z taka marką ?

Akumulator X-PRO https://specpart.pl/akumulator-x-pro-74ah-680a-en-wysoki-prawy-plus.html

mysle nad zakupem tego do mojego golf 6 2.0tdi
kubarz
Nowicjusz

30 Cze 2021, 17:04

To akumulatory z Azji. Nie lepiej kupić nasze rodzime niż tam szukać? Cena na pewno nie będzie większa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Lip 2021, 10:04

X-PRO to aku koreańskie. Idą na pierwszy montaż do samochodów koreańskich np. Kia. Ludzie sobie je chwalą. Podobno w zimie wytrzymują bez problemu nawet w Dieslach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lip 2021, 10:02

Moje auto to ford fiesta V. Nie długo będę wymieniał akumulator, a że się nie znam to piszę. Producent zaleca pojemność od 44 do 50ah, a wymiary to 207x175x175. Także do mojego auta będą pasować:

1. Centra Futura CA472 47 A
2. Tuborg Silver 48ah
3. Banner Uni Bull 47ah
4. YUASA YBX5063 50ah
5. Exide Premium EA472 47ah.

Wybrałem te z największą pojemnością, są jeszcze 2 ciekawe opcje z 52ah Varta Silver Dynamic C6 52ah, Bosch S5 52ah. Producent zaleca max 50ah, może to co go ładuje nie będzie nadążało z ładowaniem większej pojemności i będzie coś nie tak. Która opcja waszym zdaniem, ciekawy jest YUASA YBX5063 50ah - największa pojemność i ma wskaźnik poziomu naładowania. Do tej pory był i jeszcze na razie jest Jenox Classic 45ah.
Bialas55
Początkujący

Zdjęcia: 10

23 Lip 2021, 11:15

Ja mam w jednym samochodzie Centra Futura już piąty rok i jest z nim całkiem nieźle. Jednak jak bym miła do wyboru w podobnej cenie YUASA to raczej bym jego wybrał.

Bialas55 napisał(a):Producent zaleca pojemność od 44 do 50ah
Tu chodzi też o alternator który ma określoną moc i może mieć problem z doładowaniem większej pojemności akumulatora przy normalnej jeździe przez co będzie on w większości niedoładowany. W trasie doładujesz nawet takie z większą pojemnością ale jazda na krótkich odcinkach temu nie sprzyja stąd też i ograniczenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko!
    Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...

23 Lip 2021, 11:55

Moja jazda to typowo krótka miejska jazda, żadnych tras, także max 50ah. Czy wraz z akumulatorem warto wymienić świece? Bo przy okazji wizyty u mechanika, sprawdzili świece, bo nie chciał odpalić. I mówił że przed zimą zaleca wymienić, bo coś tam nie pamiętam dokładnie co. Od zmiany minęło 9 tys km i troszkę. Wtedy kupiłem 3 z 4 , akurat mieli tylko 3 i kolega wsadził 3 nowe i jedną starą, a to chyba nie bardzo tak mieszać, może warto by zmienić. Dodam, że do tej pory nie ma objawów szarpania, przerywania.
Bialas55
Początkujący

23 Lip 2021, 12:02

Bialas55 napisał(a):Czy wraz z akumulatorem warto wymienić świece?
Nie ma to znaczenie kiedy ale jeżeli miałeś tak wymienione jak napisałeś to kup cztery świece i wymień wszystkie razem tym bardziej że zwykłe świece nie są drogie.
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Lip 2021, 20:01

Tu gdzie mieszkam w sklepach nie ma yuasa ybx5063. Czy dobrym pomysłem jest zamówienie go z internetu? Są dwa sklepy, które go mają w ofercie i wyślą, iparts.pl i ucando.pl. Nie mam przecież żadnej pewności, że nie wyślá mi aku, który zalega już jakiś czas na półce.
Bialas55
Początkujący

25 Lip 2021, 15:18

Bialas55 napisał(a):Tu gdzie mieszkam w sklepach nie ma yuasa ybx5063. Czy dobrym pomysłem jest zamówienie go z internetu?

To nie jest dobry pomysł. Jak nie masz dojścia do tego aku, to kup inny, który możesz kupić na miejscu. Omijaj też szerokim łukiem aku z marketów. Najlepiej by było jakbyś miał w pobliżu sklep, w którym sprzedają tylko aku lub jakiś motoryzacyjny, który ma w swojej ofercie aku. Tak naprawdę w obecnych czasach marka aku nie ma za bardzo znaczenia - piszę o znanych markach. Więc spokojnie możesz wybrać Centra, Banner, Exide, Warta. Poszukaj pojemność i wymiary taki jak potrzebujesz i wybierz najtańszy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lip 2021, 16:53

Chyba trzeba tu na miejscu, sprawdzą przy okazji ładowanie, obczyszczą klemy, sprawdzą przewody.

A jeśli producent zaleca do tego auta 44-50 ah, a ja włożę 52 ah, to będą komplikacje jakieś?
Bialas55
Początkujący

26 Lip 2021, 09:46

Bialas55 napisał(a):Chyba trzeba tu na miejscu, sprawdzą przy okazji ładowanie, obczyszczą klemy, sprawdzą przewody.

Mądre podejście do sprawy :ok:
Bialas55 napisał(a):A jeśli producent zaleca do tego auta 44-50 ah, a ja włożę 52 ah, to będą komplikacje jakieś?

Generalnie te 2 Ah nie powinny zrobić różnicy. Jednakże przed zimą, jeżeli parkujesz pod chmurką warto go doładować prostownikiem. Wszystko zależy od sprawności ładowania aku przez altek. Bardzo często jest tak, że altek kilku/kilkunastoletni nie ma już takiej sprawności jak altek nowy. A te dane aku producent podaje dla altka nowego. Jeżeli łądowania będziesz pilnował i będzie ono prawidłowe, to nie powinno się nic dziać.
Wybierając aku, szukaj takiego o pojemności jaka ma być, ale z jak największym prądem rozruchu. Futura ma na pewno większy prąd rozruchu niż zwykła Centra. Tak samo jest z innymi aku.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sie 2021, 11:04

No dobra kupiłem Centra Future 540a 53ah. Była jeszcze Centra plus 55ah, bo 55 to max u mnie. Ale wziąłem future. Sprawdzili mi tą centre i wyszło z pomiaru, że ma 524ah. Czy ta rożnica 16 między tym co pisze na aku, a tym co wyszło to jakiś problem, sprzedawca mówił, że to odrobinę niedoładowany.

Dodam jeszcze akumulator przed zamontowaniem miał napięcie 12, ileś nie pamiętam :/ . Po podłaczeniu, odpaleniu auta 14,4 to chyba w sam raz.
Bialas55
Początkujący

01 Paź 2021, 15:24

Następnym razem może poszukaj akumulatora w renomowanych serwisach, żeby nie przytrafiły Ci się takie sytuacje :yes:
emil7
Nowicjusz

01 Paź 2021, 20:33

Chcę kupić akumulator. Zakupić u kolegi co nimi handluje . Mówi że mi nie sprzeda bo gó...o ma po dostawie . Nie ważne jaka marka , jaka firma , akumulatory nie trzymają norm .Osobiście czekam jak coś dostanie i powie że warto kupić.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna