Jaki bezpiecznik zastosować?

06 Lip 2017, 11:44

Cześć wszystkim!

Wczoraj podłączałem sobie wideorejestrator i wpiąłem się w kostkę od przy pokrętle od świateł (Akurat tam znalazłem prąd po przekręceniu kluczyka w Ibizie). Wszystko fajnie działa nawet, ale zastanawia mnie czy powinienem wpiąć jeszcze w ten obwód bezpiecznik. Tzn domyślam się, że tak, ale nie wiem jakiej wielkości. Takie gniazdo zapalniczki ma bezpiecznik 15A, światła przeciwmgłowe też 15A (do których się prawdopodobnie wpiąłem). Czy mam taki bezpiecznik zastosować?

Z góry dzięki!
barnaba44
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Ibiza 6L
Silnik: 1.9 TDI 131KM (ASZ)
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

06 Lip 2017, 12:33

7.5 A lub 10 A bedzie odpowiedni.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lip 2017, 13:52

Nie ma to, jak bezmyślnie podłączać urządzenia....
Videorejestratory podczas nagrywania pobierają od 350mA do 900mA. Wielkość wspomnianego prądu zależna jest przedewszystkim od wielkości ekranu oraz od tego, czy działają diody IR ( jazda w nocy ). Jeżeli więc rejestrator ze średniej wielkości ekranem ( około 2,5 cala pobiera około 450mA, to jaki sens jest podłączać ów videorejestrator pod jakikolwiek obwód zabezpieczony bezpiecznikiem większym niż góra 2A? Nie trzeba się raczej zastanawiać, co się stanie wcześniej - spali się instalacja, z wraz z nią w najgorszym razie samochód, czy wywali bezpiecznik, jak w odbiorniku, który pobiera 450mA nastąpi zwarcie, a obwód tego odbiornika jest zabezpieczony bezpiecznikiem np. 7 czy 10A. Nie wdając się w szczegóły liczenia prądu zwarcia, czyli obliczanie rezystancji przewodów, grubości przewodów, impedancji pętli zwarcia itd oraz dumaniu nad charakterystykami bezpieczników bo można by tu napisać elaborat na kilka stron. Na videorejestrator powinien być dodatkowy bezpiecznik nie większy niż 1A lub 2A, w zależności od tego jaki prąd pobiera. Bezpieczniki proponuję zakładać z literką T, czyli dla bezpiecznika 2A oznaczenie powinno być WTA-T 2A. W markowych, droższych videorejestratorach są bezpieczniki we wtyczce, którą wkłada się do zapalniczki.Można też taką wtyczkę kupić osobno ( nie są to jakieś astronomiczne koszta ) i przelutować przewód, jak się kamerkę kupiło z tych tańszych, gdzie nie ma bezpiecznika.
Nie zalecam takiej kamerki podłaczać pod gniazdo zapalniczki ( jak i innych sprzętów ( chociażby np. ładowarek telefonów czy nawigacji ) bez zastosowania dodatkowego bezpiecznika, ponieważ bezpiecznik w obwodzie zapalniczki jest dobrany do zapalniczki, a ta pobiera o wiele większy prąd niż inny osprzęt zwykle podłączany do gniazda zapaliczki. Stąd bezpieczniki o tak dużych parametrach w tym obwodzie. I napewno nie zabezpieczą one kamerki.
A już wogóle odradzam podłączać takie rzeczy pod bezpieczniki obwodów oświetlenia czy bezpieczeństwa. Z wiadomego powodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W obszarze niezabudowanym bardziej niebezpiecznie
    Pomimo tego, że do większości wypadków dochodzi w obszarze zabudowanym (70%), to kiedy mają miejsce poza tym terenem, traci w nich życie więcej osób. W co piątym ginie człowiek, podczas gdy w wypadku w strefie ...