REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nie napisałeś wcześniej, że nie masz DPF, a to zmienia postać rzeczy. Oleje C3 masz typowo pod filtry DPF i generalnie one zapewniają słabszą ochronę silnika bo chronią lepiej sam filtr. Oczywiście jak zalejesz taki olej jak został ci wcześniej polecony nic się nie stanie ale w tym przypadku ale można wybrać olej który lepiej będzie chronił silnik.SongMIRED napisał(a):no to ładnie mnie tutaj jedna osoba naprowadziła..
PhantomASA1 napisał(a):uszyty,,pod materiały,z których są robione elementy silnika bardziej wytrzymałe na słabsze własności smarne oleju,wymaga tego DPF
i daj znać czy na pewno nie masz DPF.SongMIRED napisał(a):Nie, nie - to jest wersja z 2004 roku, tutaj chyba nie montowali DPF'ów.
Rokiko napisał(a):Sprawdź to dokładnie jak nie jesteś pewny:
SongMIRED napisał(a):
Nie, nie - to jest wersja z 2004 roku, tutaj chyba nie montowali DPF'ów.
i daj znać czy na pewno nie masz DPF.
PhantomASA1 napisał(a):Spokojnie,Koledzy dobrze radzili,tylko przeoczyli literkę C,zaraz zobaczę na oleje do twego auta,trzymamy się 5W40.CASTROL TXT 5W40,ten jest dobry,obecnie coraz trudniej jest kupić olej 505.01 do silników bez dpf-u.
PhantomASA1 napisał(a):Myślę,że przez taki okres zbytnio silnikowi nie zaszkodzisz,wlewaj ,ale już następnym razem zastosuj właściwy.
PhantomASA1 napisał(a):Nie,to nie jest tak,te związki ,które mają świetne własności smarne,czyli chlor,siarka podczas spalania oleju tworzą popiół,tutaj w tym wypadku olej spełnia najważniejszy wymóg do tego silnika,czyli 505.01,wlewaj go,skróciłbyś żywotność znacznie silnika oraz turbiny gdybyś go stosował cały czas
W proszku MoS2 kupisz 20g za około 20 zł, a dodajesz go do silnika od 2 do 5g na litr oleju. Tak więc jedna taka torebka Ci wystarczy. Tylko trzeba dobrze wymieszać z olejem i później wlać do silnika oraz pozwolić silnikowi pochodzić najlepiej na biegu jałowym kilka minut. Z ilością też nie ma co przesadzać i trzymać się najlepiej zaleceń bo wtedy najlepiej się sprawdzi. Z tego co wiem jego cząsteczki nie zapychają filtrów oleju bo są tak małe. Olej po dolaniu może zmienić się na lekko szary i to normalne zjawisko.PhantomASA1 napisał(a):molibdenowy dodatek do oleju,niekoniecznie Liqui Moly,gdyż on jest drogi,najtańszy jest w proszku
Rokiko napisał(a):molibdenowy dodatek do oleju,niekoniecznie Liqui Moly,gdyż on jest drogi,najtańszy jest w proszku
Rokiko napisał(a):Olej po dolaniu może zmienić się na lekko szary i to normalne zjawisko.
Rokiko napisał(a):Jak masz zwracać ten olej i ma to kosztować Cię tak jak wspomniałeś to lepiej go zostaw i kup ten dodatek MoS2. Za rok lup o 10tkm wymienisz i będzie ok. Robisz mało km więc ja bym w tym momencie tak zrobił.
Moim zdaniem lepiej zostawić już ten co masz i dodać MoS2. Ja uważam że jest to w tej chwili najlepsze wyjście i najtańsze. Możesz jeszcze poczekać na to co napisze ci @PhantomASA1 i zweryfikować bądź co bądź on ma chyba większa wiedzę o olejachSongMIRED napisał(a):Tylko wiesz co zastanawiam się, czy ten Motul Specific, albo ten Gulf będą miały jakieś znaczenie większe niż ten Valvoline w przeciągu 10 km tyś na rok? Bo wyczytałem, że ten Valvoline to niskopopiłowy, a te dwa średnio - czyli one coś więcej dają, ale tak procentowo ile mogą być bardziej właściwe niż te ten LOW Saps?
Po prostu wymieniasz olej, spuszczasz stary wymieniasz filtr oleju zalewasz nowy i po sprawie. Jak rozgrzejesz silnik to możesz dodać wtedy dodatek MoS2 o którym było wspomniane i już. Oleju ubywa Ci w normalnych granicach więc z silnikiem jest raczej wszystko ok i nie potrzeba tu stosowania żadnych płukanek.SongMIRED napisał(a):I moje pytanie jeszcze jedno, jak zleje ten cały olej co był stary i wymienię filtr oleju, to będę musiał go jakoś przeczyścić? bo tamten co jeźdze to też właśnie dla DPF z filtrem, to co zrobić w takierj sytuacji?
Rokiko napisał(a):Moim zdaniem lepiej zostawić już ten co masz i dodać MoS2. Ja uważam że jest to w tej chwili najlepsze wyjście i najtańsze. Możesz jeszcze poczekać na to co napisze ci @PhantomASA1 i zweryfikować bądź co bądź on ma chyba większa wiedzę o olejach