Opel Corsa C 1.0 Z10XEP. Olej 5W40 czy 10W40?

15 Wrz 2020, 02:07

Witam. Zbliża się termin wymiany oleju. Jaki olej wlać do (1.0 Z10XEP)? Zauważyłem że silnik zaczął się pocić, są lekkie wycieki. Może być do wymiany uszczelka pokrywy zaworów :/ - Zmora tych samochodów..

Producent zaleca olej 5W30 (strasznie rzadki), ja po kupnie samochodu wlałem 5W40 (tak najczęściej zalecali).

Czy zalecacie aby dalej wlewać 5W40 czy może jednak gęstszy 10W40 (tak też dużo osób zaleca). Przebieg to: 70 tyś km.

Pytam bo na Allegro chodzą zestawy jak ten [link do oferty na Allegro wygasł] z olejem 10W40.

Gęstszy olej podobno nie będzie powodował wycieków, ale może być większe spalanie bo silnik będzie miał ciężej.
OpelCorsaC10
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

15 Wrz 2020, 08:43

OpelCorsaC10 napisał(a):Zauważyłem że silnik zaczął się pocić, są lekkie wycieki. Może być do wymiany uszczelka pokrywy zaworów :/ - Zmora tych samochodów..
Wymień uszczelkę i zalej pełny syntetyk. Dobry olej do silnika to podstawa a zmiany na inny nie pomogą w wyciekach a jedynie mogą je spowolnić. Bo w końcu i tak trzeba będzie wymienić tą uszczelkę.

Przy takim przebiegu jak masz moim zdaniem pełny syntetyk to bezapelacyjnie najlepsza opcja. Ja bym np. myślał nad Valvoline SynPower 5W-40.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Wrz 2020, 10:46

Dzięki za odpowiedź. W takim razie zostawię 5W40 i będę szukał po sklepach Valvoline SynPower 5W-40.
OpelCorsaC10
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

25 Wrz 2020, 07:34

Kolego,błąd w rozumowaniu,do takiego silnika,ogólnie do wszystkich benzyniaków Opel zaleca oleje syntetyczne 5W30,,naturalnie jeszcze lepszym wyborem będzie 0W30.Przypominam,że głównym powodem problemów z silnikami 1.6 VTi (PSA BMW) był zle dobrany indeks lepkości,którry b.szybko załatwiał łancuchy,olej 5W40 zdecydowanie szybciej rozciągał łancuch a coś mi się wydaje,że w twoim silniku takowy jest,jeśli tak pod zadnym pozorem nie wybiegaj poza zakres 30,taka moja rada.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Wrz 2020, 10:07

OpelCorsaC10 napisał(a):Producent zaleca olej 5W30

I ja proponuję nie negować zaleceń producenta. Z jakichś powodów ( niektóre zostały już przedstawione ) producent kazał lać taki, a nie inny olej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Wrz 2020, 17:41

Również jestem zwolennikiem lania tego co zalecił producent. Ilu ludzi tyle opinii więc jeden poleci ci 5w40 a drugi coś całkowicie innego.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
    Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...
    Toyota Yaris 1.5 Hybrid - test spalania
    Jak przystało na miejskie auto, Toyota Yaris Hybrid nowej generacji okazała się najoszczędniejszym z modeli testowanych przez What Car w kategorii ulicznej eksploatacji, osiągając w mieście wynik 2,94 l/100 km. Zastosowany ...

28 Wrz 2020, 21:19

Nie zawsze zalecenia producenta w praktyce się sprawdzają,ale w takich niezbyt mocnych silnikach o małej pojemności oleje lekkobieżne sprawdzają się najbardziej,zwłaszcza użytkowane po mieście,na krótkich odcinkach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Paź 2020, 09:04

PhantomASA1 napisał(a):Nie zawsze zalecenia producenta w praktyce się sprawdzają

Dopowiedz dlaczego :wink: Bo ktoś pomyśli, że producent zaleca taki a nie inny olej po to, żeby szybciej zajechać silnik...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2020, 14:08

To prawda,dlatego,że po prostu zle dobrano index lepkości letniej,który nie sprawdził się podczas ekspoloatacji długoterminowej,niestety rzadko firmy przyznają się do błędu,praktycznie zawsze mechanicy patrząc na szybkie zużywanie się elementów silnika zalecają zmianę o szczebelek w górę,lub w dół patrząc na sposób zużywania się elementów,natomiast wady materiałowe też potrafią,,wykucać,, po ocenie procesu zużywania się powierzchni(np.łuszczenie),producenci silników,skrzyń biegów oczywiście nie robią tego celowo.Dlatego kupując auto nalezy dowiedzieć się jakim awariom ulegają silniki,które elementy zuzywają się najszybciej i czy to moze mieć związek ze żle dobranym olejem,b.często tak jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Paź 2020, 16:14

Kolego Opel,znalazłem dla tego silnika godnego zawodnika,zrobiłem porównanie wielu olejów różnych firm,to GULF serii G, 0W30,wszystkie parametry wyśrubowane,przede wszystkim modyfikatory tarcia na poziomie 1.5%,dawno nie udało mi się znależć oleju o takim poziomie przeciwzużyciowym,już poziom 1.2% uważa się za wysoki,TBN ponad11,ten olej posiada lepsze parametry od Gulfa G 5W30,wszystkie,poza wskażnikiem lepkości 173,też wysoki,na takim oleju uzyskasz trochę mocy,silnik będzie mniej palił,łatwiejsze uruchamianie,żwawsze przyśpieszanie,szybsze gaśnięcie kontrolki ciśnienia oleju,rozrządowi będzie cięzko zrobić krzywdę.Jeśli posiadacie silniczki małe możecie śmiało stosować ten olej,niestety,lepszego raczej nie znajdę,cena też nie jest wyśrubowana.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Paź 2020, 08:53

PhantomASA1 napisał(a):To prawda,dlatego,że po prostu zle dobrano index lepkości letniej,który nie sprawdził się podczas eksploatacji długoterminowej,niestety rzadko firmy przyznają się do błędu

Ja z kolei bym powiedział, że należy zwracać uwagę, na jaki rynek zostało auto wyprodukowane. Bo np. jeżeli zostało wyprodukowane na rynek USA, a my go sprowadzimy do Polski, to należy przemyśleć zmianę lepkości oleju. To samo dotyczy innych krajów, z których sprowadzane są auta do Polski, a które mają inny klimat niż Polska. Natomiast zawsze należy przestrzegać norm jakościowych.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Paź 2020, 14:34

Kolega prosił mnie bym poszukał najlepszy olej do SAABA bi turbo 1.9 (silnik Fiata), wybrałem, teraz napisał do mnie, że pewien mechanik zapytał , dlaczego 5W40, skoro SAAB zaleca 5W30, no i słusznie, gdyż w Szwecji raczej zimniej niż u nas:) Fiat zaleca 5W40 a SAAB do tego samego silnika 30 tkę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP