Jaki olej do Golf V 1.9 TDI 105 km BKC? norma 505.01

08 Wrz 2020, 12:19

Rokiko,wszyscy mamy taką wiedze o olejach na ile pozwala nam margines ewentualnego niedoczytania,lub przeoczenia,mnie się to też zdarza,no ale wtedy z kolei Wy czuwacie,tak,to prawda,MOS2 i po kłopocie,jedno pewne,do silników bez dpf literka C i czerwona lampka w głowie,dobrze,że uzytkownicy pytają na Forum,mechanicy nie zawsze dobrze radzą,z prostego powodu,nie mają czasu by zgłębiać wiedzę,na czytanie nie ma czasu,tutaj Kolega pyta,mnóstwo ludzi wlewa na.tzw.pałę,potem się dziwią dlaczego np.panewkę obróciło,lub zjadło wałek rozrządu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Wrz 2020, 12:24

PhantomASA1 napisał(a):tak,to prawda,MOS2 i po kłopocie,jedno pewne,do silników bez dpf literka C i czerwona lampka w głowie

Napewno będę już na przyszłość wiedział, dzięki Wam od wczoraj nauczyłem się naprawde sporo o olejach i ich doborze, dzięki chłopaki :)

Tylko nurtuje mnie jedno pytanie, bo mam tego Valvoline i filtr, ale nie mam przy sobie dwusiarczek molibdenu, to mogę zlać stary olej, wlać tez nowy valvoline (GOŁY) i przejechać 30 km i kupić na mieście ten molibdean i wrócić i dopiero dosypać tego proszku do wlewu oleju? czy wtedy już po ptakach? obawiam się troche :/
SongMIRED
Nowicjusz

08 Wrz 2020, 12:43

Proszek wsypujesz w odpowiedniej dawca do bańki z olejem,może być np.pół litra i dobrze mieszasz,on się rozpuszcza całkowicie,wlewasz to do silnika,dolewasz do tej bańki pół l czystego oleju ,potrząsasz i wlewasz,uzupełniasz olejem do właściwego stanu,czyli max na bagnecie,i koniec.Możesz spokojnie jeżdzic do czasu gdy dodatek nie przyjdzie,na motochemia.pl masz już gotowy,który możesz wlać od razu do silnika,koszt.ok.12 zł plus k.w,proszek niestety trzeba wcześniej rozpuścić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Wrz 2020, 12:47

PhantomASA1 napisał(a):Proszek wsypujesz w odpowiedniej dawca do bańki z olejem,może być np.pół litra i dobrze mieszasz,on się rozpuszcza całkowicie,wlewasz to do silnika,dolewasz do tej bańki pół l czystego oleju ,potrząsasz i wlewasz,uzupełniasz olejem do właściwego stanu,czyli max na bagnecie,i koniec.Możesz spokojnie jeżdzic do czasu gdy dodatek nie przyjdzie,na motochemia.pl masz już gotowy,który możesz wlać od razu do silnika,koszt.ok.12 zł plus k.w,proszek niestety trzeba wcześniej rozpuścić.

Czyli normalnie mogę przejechać załóżmy te 50 km na tym oleju Valvoline co wlałem i dopiero jak będę miał to spuścić olej? i znowu kupić drugi? bo jak wleje tego do Maxa a później znowu wlać? bo jak dzisiaj wymienię to muszę go uzupełnić do Max, a proszek przyjdzie pewnie za 2-3 dni to jak to zrobić, aby było okej?

A załóżmy zamiast proszku bym wziął Liqui Moly(dwusiarczek molibdenu) to jego na jakiej zasadzie się dodaje do oleju, który jest w silniku?

Jednak chyba kupię ten Liqu Moly tam puszka ma 300 ml, wymienić olej i za 2 dni jak przyjdzie ten Liqu Moly to normalnie zalać całą puszę 300 ml i on się rozprowadzi po tym oleju rozumiem? i będzie współgrał z tym Valvoline MST C3 SynPower? znaczy, że będę miał "dobry" olej z dodatkiem? to by było super, proszę o odpowiedź, jeżeli tak to już zamawiam Liqu Moly :D jeżeli mam mieć "przemianę" z tego oleju na lepszy to dołożę te 36 zł. :D

z tej aukcji allegro będzie dobry?
link; [link do oferty na Allegro wygasł]
SongMIRED
Nowicjusz

08 Wrz 2020, 13:58

SongMIRED napisał(a):Czyli normalnie mogę przejechać załóżmy te 50 km na tym oleju Valvoline co wlałem i dopiero jak będę miał to spuścić olej? i znowu kupić drugi? bo jak wleje tego do Maxa a później znowu wlać? bo jak dzisiaj wymienię to muszę go uzupełnić do Max, a proszek przyjdzie pewnie za 2-3 dni to jak to zrobić, aby było okej?
Jak chcesz proszek to nie zalewaj oleju po wymianie na maksa tylko na połowę. Nic się nie stanie jak przejedziesz tak kilkadziesiąt km. Jak przyjdzie proszek rozpuszczasz np. w 300ml tego oleju i na rozgrzany silnik dolewasz taką miksturę tylko musi być dobrze wymieszane. Zostawiasz silnik na kilka minut na biegu jałowym żeby sobie popracował i tyle.

SongMIRED napisał(a):A załóżmy zamiast proszku bym wziął Liqui Moly(dwusiarczek molibdenu) to jego na jakiej zasadzie się dodaje do oleju, który jest w silniku?
Masz tam dokładnie instrukcję ten do silnika jest w puszce 300ml ak dobrze pamiętam i dolewasz go do oleju w silniku oczywiście przy wymianie oleju pamiętaj żeby zostawić miejsce na na taką dolewkę i nie zalać oleju na maksa.
SongMIRED napisał(a):z tej aukcji allegro będzie dobry?
Tak tu masz gotową miksture do dolania do oleju.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Wrz 2020, 14:16

Rokiko napisał(a):Tak tu masz gotową miksture do dolania do oleju.

Dzięki, właśnie zamówiłem na czwartek na pewno już będzie u mnie, czyli zostawić trochę miejsca dla tego płynu i normalnie wlać tak, aby bagnet był na maximum? czy między mim, a max?

Kolejna sprawa mam tej Olej Valvoline oraz Liqui Moly - oznacza to, że ten olej zmieni się w olej, który będzie miał "super" właściwości? i do kolejnej wymiany nie muszę się martwić? :D
SongMIRED
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Powrót do przyszłości - Audi museum mobile
    Trzynaście pojazdów studyjnych i prototypów oraz trzy motocykle wyznaczające historię AUDI AG, znalazło się na nowej wystawie w Audi museum mobile w Ingolstadt. Zgodnie z tytułem wystawy "Powrót do przyszłości", ...

08 Wrz 2020, 15:20

SongMIRED napisał(a): czyli zostawić trochę miejsca dla tego płynu i normalnie wlać tak, aby bagnet był na maximum? czy między mim, a max?
Nie przekraczać maxa, a tak naprawdę to zawsze najlepiej utrzymywać w silniku olej na poziomie 3/4 dostępnej podziałki na bagnecie.

SongMIRED napisał(a):Kolejna sprawa mam tej Olej Valvoline oraz Liqui Moly - oznacza to, że ten olej zmieni się w olej, który będzie miał "super" właściwości? i do kolejnej wymiany nie muszę się martwić?
Dodatek ma pomóc w zmniejszeniu oporów tarcia w silniku tu nie powstanie jakiś magiczny środek :) z dodania MoS2. A do kolejnej wymiany nie musisz się martwić ale co jakiś czas trzeba kontrolować stan poziomu oleju. No i pamiętaj, że my tu nie czarujemy tylko staramy się rozsądnie doradzać :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Wrz 2020, 15:28

Rokiko napisał(a):Dodatek ma pomóc w zmniejszeniu oporów tarcia w silniku tu nie powstanie jakiś magiczny środek z dodania MoS2. A do kolejnej wymiany nie musisz się martwić ale co jakiś czas trzeba kontrolować stan poziomu oleju. No i pamiętaj, że my tu nie czarujemy tylko staramy się rozsądnie doradzać

Nie no jasne rozumiem, ale napewno macie większe doświadczenie w tym temacie, niż ja :D
To jak już tutaj rozmawiamy to jakby któryś z kolegów doradził mi na przyszłość, napewno wymienię ten olej za jakieś 8-10 tys km - tylko później żebym sobie zapisał w jaki celować i który kupić :D no i ten Luqiy Molly dodawać też do tych "lepszych" olejów rozumiem, że przy następnej przy właściwym oleju również można go zastosować? :)
Pozdrawiam!

@ mala prosba - ten Luqiy Molly ma 300 ml to ile wlać go do oleju, który jest w silniku? czy całe 300 ml tam wlać? bo w moim golfie 1.9 tdi bkc 2004 chyba 4 litry wchodzi, tak? to ile wlać tego środku całość?
SongMIRED
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 15:12

Przepraszam, że tutaj mącę, ale mógłby którychś z Panów odpowiedzieć, bo od wczoraj mnie to nurtuje, jak coś we wcześniejszej odpowiedzi ;)
i czy ten środek Liquid Molly MoS2 jest napewno bezpieczny do mojego silnika na pompo wtryskiwaczach?
SongMIRED
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 18:29

Oczywiście,on nie zachwieje działania dodatku ,który zapobiega pienieniu się oleju,505.01 ,oleje z tą normą zawierają więcej tego dodatku,tutaj chodzi tylko o polepszenie własności smarnych oleju.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Wrz 2020, 20:40

PhantomASA1 napisał(a):Oczywiście,on nie zachwieje działania dodatku ,który zapobiega pienieniu się oleju,505.01 ,oleje z tą normą zawierają więcej tego dodatku,tutaj chodzi tylko o polepszenie własności smarnych oleju.

Rozumiem, ale te 300 ml całe wlać do silnika rozumiem?

No i moje jeszcze pytanie, w przyszłości jakie polecacie oleje do pompo wtryskiwaczy? oczywiście do mojego Golfa 1.9 TDI o oznaczeniu BKC 2004 105 km

Tylko prosiłbym o takie, które można kupić (obecnie) Dziękuje!
SongMIRED
Nowicjusz

09 Wrz 2020, 22:21

Zobacz w instrukcji ,czy zaszkodzi? Kiedyś wlałem ten preparat do silnika w 190 tce,kupiłem go z ciekawości we Wrocławiu w sklepie Carrefour,12 lat temu,bez skutków ubocznych,korzyści? Niestety silnik był w idealnym stanie,więc namacalnie nie stwierdziłem korzyści,szukałem już oleju full saps z tą normą,na razie nie znalazłem,wszystkie mid,lub low saps,będę szukał dalej,wtedy podam listę dostępnych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

10 Wrz 2020, 13:27

Znalazłem dzisiaj Motula z normą 505.01,bardzo ciekawe,już nawet walą ściemę,że nadaje się i do silników z dpf em oraz bez,nie mam pojęcia jakim cudem,jeśli procentowy udział dodatków siarki jest na poziomie ok.0.7% podczas gdy oleje full saps posiadają ok.1.2 % minimum,jakim cudem olej spełniajacy normę C3 moze nadawać się do silnika bez dpfu? Nie chce mi się nawet wkurzać i pisać do dystrybutora,zrobiłem już tak raz,gdy zapytałem producenta b.szkodliwego dla panewek srodka Militec czy w ich produkcie znajduje się pewien związek chemiczny,który ostro reaguje z miedzią,podałem jego nazwę,nie odpisali.Nie dajcie się zwodzić,do zwykłych silników ,ba,nawet tych ,w których jest on usunięty,stosujcie oleje full saps,bezwzględnie do tych pierwszych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

10 Wrz 2020, 14:34

PhantomASA1 napisał(a):b.szkodliwego dla panewek srodka Militec czy w ich produkcie znajduje się pewien związek chemiczny
Przecież to to samo co motor-life. Oryginalna nazwa z USA to Militec (od nią sprzedaje u nas ten produkt K2) tak jak piszesz i on ma za zadanie zmniejszać tarcie. Widziałem wiele testów sam też go dodawałem do silnika, skrzyni biegów i nigdy nie było problemów. Z obserwacji dodanie tego środka wychodziło zawsze mi na plus i nie widziałem skutków ubocznych.
Napiszesz o co chodzi? Jaki związek tam jest który jest taki szkodliwy?
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Wrz 2020, 15:56

PhantomASA1 napisał(a):Znalazłem dzisiaj Motula z normą 505.01

Super, mógłbyś podać mi pełną nazwę tego motula? w przyszłości być może na niego postawię.

Rokiko napisał(a):Z obserwacji dodanie tego środka wychodziło zawsze mi na plus i nie widziałem skutków ubocznych.

Wiesz co, generalnie ten środek ma za zadanie zmniejszyć tarcie tak? mówimy o Luiqy Molly, słuchaj ale czy za jakiś czas on po prostu nie wyparuje? bo wiesz, ja wymieniam olej co 8-9 tys km i nie wiem, czy jest sens dokupować ten środek co wymianę oleju?
SongMIRED
Nowicjusz