A dlaczego chcesz zmieniać ten olej? Czy na tym oleju co masz, podczas jazdy masz jakieś zastrrzeżenia do pracy silnika? Jeżeli nie, to nic nie zmieniaj. Tym bardziej, jak jeździsz normalnie.
Wg mnie nie masz potrzeby zmieniać oleju na inny, ponieważ te oleje są praktycznie take same. Ale jak już się uprzesz, to możesz ewentualnie zalać silnik EDGE Turbo Diesel. Ale to wg mnie bez sensu. Tym bardziej, że musisz spojrzeć na to z tej strony, że taki wypad na 4 tyś km jest raczej jednorazowy. Podejrzewam, że wiąże się on z wyjazdem na wakacje
A więc nie ma aż takiej bardzo wielkiej potrzeby ten olej zmieniać na inny.
A jeżeli już chcesz mieć lepszy olej w samochodzie, to możesz go ewentualnie zmienić na np. Castrol Magnatec. Z tym, że jak się nie mylę ten olej jest chyba 5W/40.
A jeżeli chodzi o to, że czy jeździ się w trasie czy w mieście, to prawie to samo, to chodziło mi o to, że nawet jak jedziesz autostradą czy drogą ekspresową, nie wspominając już o drogach krajowych, to zawsze napotkach albo na roboty drogowe ( to dotyczy głównie autostrad ) albo na ograniczenia prędkośći, światła itd. Tak więc pojęcie, że jedzie się w trasę, wcale nie oznacza, że włączysz piątkę i nie wyłączasz jej przez 1000 km. Jazda w trasie to prawie to samo co jazda w mieście - ciągłe hamowanie, przyspieszanie, zatrzymywanie się itd, itd
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...