Jaki olej dolać z Castrol

31 Lip 2010, 14:40

Witam. Mam olej Castrol 0W 30 syntetyk solaris LSX. Jaki olej mogę dolać do tego co mam,czy może być to Castrol edge albo egde turbo diesel a może egde sport? BMW e46 320d 01r
jo_ker1
Nowicjusz

Miejscowość: IRL

01 Sie 2010, 02:01

producent nie ma znaczenie ważne żeby olej miał te same parametry (czyli 0W30) a jeśli masz pompowtryskiwacze to olej musi mieć specyfikacje do nich

BTW solarix lsx to nie jest przypadkiem olej ELF`a 5W30?? :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Sie 2010, 12:25

Przy zmianie/dolewce oleju należy tylko patrzeć na to, aby klasa lepkościowa i klasa jakościowa były te same. Producent oleju nie jest absolutnie ważny. Każdy olej każdego producenta ma te same parametry. Jedynie mogą się one różnić dodatkami np. city ( olej przeznaczony do silników eksploatowanych głównie w mieście ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sie 2010, 12:38

Jest to Castrol na 100%,tak przynajmniej mam na fakturze. Czyli specyfikacja 0W 30 to już wiem. A jaki bedzie najlepszy do tego z wymienionych powyżej?
jo_ker1
Nowicjusz

01 Sie 2010, 13:23

Najlepszy to będzie EDGE Sport. Tylko czy jeździsz sportowym samochodem i jeździsz sportowo ( na wysokich obrotach w trudnych warunkach drogowych?) Uczestniczysz w rajdach samochodowych? Tu musisz uważać przy zakupie, bo najcześciej spotykany to 0W/40.
Możesz też zalać EDGE Turbo Diesel, z tym, że mało jest 0W30. Najczęściej spotykane to 5W/40 dla silników diesla z pompowtryskiwaczami.
A zastanawiałeś się nad Magnatic? Jeżeli już chcesz tak bardzo mieć Castrol-a. Z tym, że jest on przeznaczony do jazdy głównie po mieście. Oczywiście jak od czasu do czasu wyruszysz w trasę, to też jest dobry, ponieważ obecnie na naszych drogach czy jesteś w mieście, czy w trasie, to prawie to samo...
W każdym razie oleje wymienione przez ciebie nieczym się nie beda różniły pod względem klasy lepkościowej i jakościowej - wszystkie muszą mieć 0W/30 i wszystkie są klasy CF. Użytkownicy silników benzynowych byli by o kilka klas wyżej - EDGE ma SL, a EDGE... ( coś tam ) ma SM.
Ale sumując - jeżeli jeździsz normalnie, nic z silnikiem się nie dzieje, to jeździj nadal na tym oleju, na którym jeździsz obecnie. Chyba, że jak zastosujesz inny olej to poczujesz się lepiej na sercu :wink:
Wszystko zależy też od ceny, jaka ci się trafi.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Sie 2010, 14:06

MotoAlbercik"ponieważ obecnie na naszych drogach czy jesteś w mieście, czy w trasie, to prawie to samo" to było dobre!!! :smile: Jeżdżę raczej normalnie nie przeciągam go,do "zapierdalania" mam moto. Ale za dni parę wybieram się w trasę ogólnie jest do zrobienia 4tys km z tego co napisałeś olej na ktorym jeżdżę obecnie nie nadaje się na takie trasy. Czy uważasz żę powinienem wymienić olej przed wyjazdem i jeżeli tak to jaki proponujesz?
jo_ker1
Nowicjusz

01 Sie 2010, 14:44

A dlaczego chcesz zmieniać ten olej? Czy na tym oleju co masz, podczas jazdy masz jakieś zastrrzeżenia do pracy silnika? Jeżeli nie, to nic nie zmieniaj. Tym bardziej, jak jeździsz normalnie.
Wg mnie nie masz potrzeby zmieniać oleju na inny, ponieważ te oleje są praktycznie take same. Ale jak już się uprzesz, to możesz ewentualnie zalać silnik EDGE Turbo Diesel. Ale to wg mnie bez sensu. Tym bardziej, że musisz spojrzeć na to z tej strony, że taki wypad na 4 tyś km jest raczej jednorazowy. Podejrzewam, że wiąże się on z wyjazdem na wakacje :wink: A więc nie ma aż takiej bardzo wielkiej potrzeby ten olej zmieniać na inny.
A jeżeli już chcesz mieć lepszy olej w samochodzie, to możesz go ewentualnie zmienić na np. Castrol Magnatec. Z tym, że jak się nie mylę ten olej jest chyba 5W/40.
A jeżeli chodzi o to, że czy jeździ się w trasie czy w mieście, to prawie to samo, to chodziło mi o to, że nawet jak jedziesz autostradą czy drogą ekspresową, nie wspominając już o drogach krajowych, to zawsze napotkach albo na roboty drogowe ( to dotyczy głównie autostrad ) albo na ograniczenia prędkośći, światła itd. Tak więc pojęcie, że jedzie się w trasę, wcale nie oznacza, że włączysz piątkę i nie wyłączasz jej przez 1000 km. Jazda w trasie to prawie to samo co jazda w mieście - ciągłe hamowanie, przyspieszanie, zatrzymywanie się itd, itd :smile:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Sie 2010, 15:03

Słyszałem że tylko krowa zdania nie zmienia także oleju nie zmienie :mrgreen: . To doleję edge turbo diesel 0W 30 lub edge sport 0W 30 i będzie ok Panie MA?
jo_ker1
Nowicjusz

01 Sie 2010, 15:37

Jeżeli już tak bardzo chcesz, to dolej ten Turbo Diesel :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Sie 2010, 15:44