Jaki olej po regeneracji głowicy? - Honda Accord VII K24A3

17 Sty 2024, 21:48

Może ktoś przychodzi w nocy i spuszcza ¯\_(ツ)_/¯.
Miałem kiedyś Seata Ibizę 1.9 TDI 110 km. Brał podobne ilości oleju ale tam od odpalenia było czuć spalany olej.

Ostatnio jak sprawdzałem to świece były czyste. Poproszę jeszcze mechanika żeby wyjął i zrobił zdjęcia i jak coś będę miał to wrzucę.
Może to za karę, że za delikatnie jeżdżę :D

PS:
Płukanki były już kilka razy robione, bez efektów, jedynie silnik czysty.
Generalnie mechanik powiedział że przez 15 lat nie widział silnika w takim stanie po zdjęciu głowicy. Cylindry jak nowe itd.
Dean14
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: -

17 Sty 2024, 22:58

Nie pozostaje zatem nic innego jak zgłosić ten fakt do ..Episkopatu jako CUD :lol:
Wiem... nam dobrze żartowąć :yes: a ty masz problem i to niezły bo ..nie wiesz co się dzieje... i jaka jest przyczyna . A co do płukanki to miałem na myśli jej wlanie przez świece na noc do cylindrów.Ale nie sądzę aby to były pierścienie .Branie oleju przez silnik przez cylindry skutkuje dymieniem i zachlapanymi ,mokrymi świecami a ty mówisz że nic takiego nie występuje.Przyczyna musi być inna.Może to będzie rozwiązanie...kup olej ...Bizol 5W30 zawiera dodatki żelowe to innowacyjny olej na rynku..podobno super uszczelnia silniki pobierające olej.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

17 Sty 2024, 23:45

Trzeba go przelać naftą na noc chociaż już z pierścienie pewnie mówią papa.

Dean14 ile zrobiłeś km na LPG? Ile razy regulowałeś zawory?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Sty 2024, 17:59

Na gazie zrobione 60 tys. (190 -> 250). Regulacja zaworów co drugą wymianę oleju czyli jakieś 16 - 20 tys. km.
Pierwsza regulacja zaraz po zakupie auta, przed instalacją LPG.
Możemy przyjąć, że regulacja wypadała następująco:
- 190 tys.
- 210 tys.
- 230 tys.
- 240 tys. (naprawa głowicy)
- 245 tys. (sprawdzenie po naprawie głowicy)
Dean14
Początkujący

18 Sty 2024, 22:18

Dopytuje bo interesuje mnie trochę pojemności pod maską do robienia kilometrów. Cały czas chodzi mi po głowie Accord 2,4 7ka albo Volvo S40 2,4 obowiązkowo z LPG.
szybki
Moderator - Tuning

19 Sty 2024, 08:41

Co Ci mogę powiedzieć o Hondzie to że przy większych prędkościach jest w środku głośno, głównie przez szum opon. Po tylu latach uszczelki w drzwiach też trochę przepuszczają.

Co do awarii to poza nieszczęsną głowicą wymieniałem tylko części eksploatacyjne - hamulce, elementy zawieszenia, sprzęgło, alternator wyzionął ducha. Pasuje jeszcze rozrusznik zrobić bo zgrzyta na dużych mrozach :D
Dean14
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez kichania, kaszlu i łzawienia oczu w samochodzie
    Przez kilka chłodniejszych miesięcy w przewodach i zakamarkach układu klimatyzacji zdążyły zebrać się szkodliwe dla naszego organizmu zanieczyszczenia, grzyby i pleśnie. U wielu ludzi wywołują one takie nieprzyjemne reakcje ...

19 Sty 2024, 09:07

Bardziej mi chodzi o głowicę bo dużo jeżdżę a co do głowy accorda 2,4 sá skrajne opinie.
szybki
Moderator - Tuning

19 Sty 2024, 09:29

To za dużo na temat samej głowicy nic nie mogę powiedzieć.
Jedynie to co pisałem w pierwszym poście, że zużyte były zawory dolotowe a nie wydechowe, co jest trochę dziwne bo dolotowe są chłodzone powietrzem. Nawet Pan co robił głowicę był tym zdziwiony.

Może poprzedni właściciel nie dbał o zawory, a może to przypadłość tej głowicy. Pozostaje się nam domyślać.
Dean14
Początkujący