REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Acer66 napisał(a):Jak podasz specyfikację oleju to ci coś dobiorę .Ten silnik to Diesel czy benzyna ? bo nic nie piszesz .Kupujesz świeży olej ,płukankę oraz filtr oleju następnie..uruchamiasz silnik na starym oleju i do starego rozgrzanego oleju w silniku wlewasz płukankę np.TEC 2000 Engine Flush lub Motul Engine Clean lub Liqui Moly Engine Flush i... pozostawiasz pracujący na biegu jałowym silnik przez ok 10-15 minut .Co jakiś czas robisz tzw .przygazówkę czyli podnosisz delikatnie obroty tak do ok.1500-2000 br/min .Po 10-15 minutach spuszczasz stary olej ,wymieniasz filtr oleju i zalewasz świeży olej .Nie zalewaj świeżego zimnego oleju go gorącego silnika..poczekaj aż ostygnie.
Acer66 napisał(a):W książce serwisowej przeglądów powinien być wpis z nazwą oleju oraz jego lepkością.Tak się zazwyczaj to robi ..Trochę pozaglądałem i wyczytałem to SEAT Leon I Hatchback (1M1) 1.8 20V benzyna 125 KM, pracuje najlepiej na oleju 5W40 Jest jeszcze inne wyjście jeśli masz kontakt z poprzednim właścicielem to po prostu zadzwoń i zapytaj dla ,,spokojności" jaki lał olej.Do benzyny możesz zastosować olej o parametrach
SAE 5W40 ,
ACEA A3/B3,A3/B4
API-SL, SN,SN+
lub
SAE 5W30
ACEA A3/B3 A3/B4
API SL,SN,SN+
Jeśli motor będzie wysilony to lej 5W40 A3/B3 A3/B4 lub 5W30 a takich samych parametrach jeśli auto będzie latało luzem jako dorożka.
Acer66 napisał(a):To przebicie przewodu wysokiego napięcia zazwyczaj ma miejsce w skutek uszkodzenia mechanicznego lub w skutek długoletniej eksploatacji. Wiadomo pod maską jest.... raz zimno raz gorąco a izolacja musi to wytrzymać. Podejrzewam ,że w takim przypadku silnik będzie pracował baardzo nierówno lub zamilknie na zawsze![]()
.Ja bym nie ryzykował... chyba że lubisz jak auto staje ci na drodze
.I na dodatek ten gaz ..jesteś pewny szczelności instalacji .Gorzej jak przewód zawiedzie w trakcie wyprzedzania a z naprzeciwka nadjedzie inny pojazd ...pozostaje ucieczka do rowu
.Przewody wymienia się w kpl. nie pojedynczo.Nie ryzykuj
Acer66 napisał(a):niekoniecznie...najpierw wymień kpl.przewodów. Cewki masz na każdej świecy czy jedną wspólną dla całego układu zapłonowego?