Witam
Fajnie że rozpoczęła się taka rozmowa ponieważ mam podobny problem. Z tym że ja zastanawiam sie nad kupnem pick-up'a do ciągnięcia przyczepki z minikoparką . Obecnie woże ją Iveco lawetą,ale, plus osobówka to dwa auta do utrzymania a tak odepne przyczepke i dalej w droge. Waga takiego zestawu (przyczepka +koparka) to około 2,5 T. W sumie auto będzie jeździło tylko po drodze, ale zdarzy się pewnie nie raz, że gdzieś na teren budowy będzie trzeba po niezłym bagnie się doczłapać, Jak znam życie pewnie także moja siostra skorzysta bo jest myśliwym i takie autko jej będzie pasowało. Ja tez lubie gdzieś czasem po lasach i polach pobrykać więc na wypad z psem by się przydał. Na początku był plan kupna terenówki, ale: od terenówki nie odpisze VAT od paliwa, a to w sumie główny koszt w tej branży, chyba że zakupie dwu miejscową terenówke z homolgacją ale wtedy w niedziele nie pojade z cała rodzinką dorzucić się "ojcu R"
![Wink ;)]()
do tacy . To właśnie, ostatnimi czasy, powód popularności pick-up'ów: 5 miejsc i mozliwość odliczenia VAT od wachy.
Reasumując:
1. poszukuje pick-up'a który uciagnie mi 2,5 T przyczepke z minikoparką
2. wiadome: bezawaryjną i nie paliworzerną
![Wink ;)]()
(w tym drugim oczywiście żartuje)
3. Ma być to wół roboczy ale i na slub kolegi też sie pojedzie
4. Nie chce wywalić dużej kasy bo nie jestem zwolennikiem elektroniki i cacuszek więc raczej auta z przedziału 1995-2005, przewiduje wydatek 25tys +/- 5tyś
5. silnik Panowie: czy te wszechobecne 2,5 dieselka starczy? On musi tylko dowieźć sprzęt a potem stoi aż do powrotu, czy wiekszy bedzie potrzebny?
6. Przegladam i czytam i:
a) boje sie
navary i jej awarii, ale może ktoś mnie oswieci i przekona
b) pick-up'y
Forda ładnie wygladaja, ale czy tu sprawdza sie stare powiedzenie"Ford g..."
c)
L200 no to jest fajne
d)
Hilux No to jest legenda ale opinii branzowców nigdy za mało
e) Jest jeszcze D_max ale narazie ceny wysokie
Pilnie dziękuje i czekam na wszelakie wskazówkie, podpowiedzi i na orzywiona dyskusje.