Jaki raport przy sprawdzaniu auta używanego

17 Maj 2018, 10:22

Mam na oku 3 auta używane, którymi jestem wstępnie zainteresowany. Chcę wziąć firmę autotesto, żeby sprawdzili mi te auta, albo przynajmniej na początek jedno z nich. Przeglądałem co mają w ofercie i waham się pomiędzy dwoma raportami u nich.
I teraz pytanie do Was, czy warto taki samochód podczas sprawdzania podłączyć do komputera diagnostycznego?
Pytam, bo w tej najdroższej opcji jest taka możliwość. Tylko czy faktycznie jest to bardzo potrzebne?
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

17 Maj 2018, 10:26

Hm, nie wiem czemu po wpisaniu nazwy firmy w powyższym poście od razu pojawiło się przekierowanie na ich stronę i to automatycznie do raportów :shock: W każdym razie żeby nie było: link nie wrzucany przeze mnie, to nie moja robota.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

18 Maj 2018, 12:18

no to już od Ciebie zależy ile chcesz wydać na to kasy, skoro to ta droższa opcja :!: moim zdaniem jak się już sprawdza samochód to warto go również podłączyć pod kompa. wtedy od razu pokażą się kody usterek, często początkowo ukrywanych przez handlarzy. a tu będziesz miał czarno na białym 8)
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

21 Maj 2018, 12:04

Jak dla mnie takie raporty zawsze się opłacają więc jak masz taką opcję to bierz... Lepiej wydać teraz 4-5 stówek na raport niż potem po kilka tysięcy na naprawę już po zakupie...
czarny666
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańska
Prawo jazdy: 10 11 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW

22 Maj 2018, 11:03

czarny666 napisał(a):Jak dla mnie takie raporty zawsze się opłacają więc jak masz taką opcję to bierz... Lepiej wydać teraz 4-5 stówek na raport niż potem po kilka tysięcy na naprawę już po zakupie...

A to się całkowicie zgadzam. Zresztą ja jestem tego żywym przykładem. Dawno temu to właśnie dzięki autotesto nie kupiłem szrota. Oczywiście handlarz sobie w ogłoszeniu nieźle naściemniał, a mi się nie chciało jechać oglądać bo miałem 350 km. Ale przez to, że auta szukałem już jakiś czas, i w końcu trafiło się takie jakie chciałem, to postanowiłem, że chcę żeby je sprawdzili. No i grubo bym popłynął jakbym kupił.
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2018, 14:19

Zdecydowałem, że faktycznie wezmę tą opcję z podłączeniem do kompa. Bo w sumie jak to przemyślałem, to to cenowo nie jest wcale aż taka wielka różnica, a jednak wolę sprawdzić wszystko. Naczytałem się też sporo różnych historii w necie, na ten temat, jak ktoś kupił auto bez sprawdzenia, dlatego wolę tego uniknąć.
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Lexus UX z najwyższymi wynikami w testach zderzeniowych
    Amerykański ośrodek badawczy Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sprawdził poziom bezpieczeństwa nowego Lexusa UX. Konstrukcja crossovera i zainstalowane w nim systemy bezpieczeństwa okazały się tak skuteczne, że ...