Jaki samochód dostawczy kupić?

31 Maj 2015, 14:23

Witam.Życie mnie zmusiło aby kupić nowy samochód dostawczy .Myśle też o lisingu ale nie wiem czy to dobry pomysł"każdą sugestie biore pod uwage".Van ma być długi powyżej 4 metrów i wysoki do 3,5 tony.Ładunek przerózny od lekkich rzeczy typu pudełka do ciężkich około 1,5 tony.Dziennie będe pokonywał po autostradach około 400 km a za rope ja będe płacić więc ważne jest też aby był ekonomiczny .Lecz najważniejsze abym mógł na niego liczyć czyli żeby nie był awaryjny.Jeżdze obecnie Mercedesem Sprinterem z 2014 roku i jakby nie elektronika "albo mam takiego pecha"to bym się nawet nie zastanawiał nad jego kupnem.Proszę o pomoc czy wybrać forda transita,Ducato,Master Movano czy zostać jednak przy Mercedesie,Ważne jest też dla mnie wygoda bo 8 godzin za kółkiem.Po 6 latach wymiana,jeśli wytrzyma pół miliona kilometrów.Czy ma mieć napęd na przód czy na tył.Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
dudekpawel
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota avensis
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

31 Maj 2015, 22:06

No w mercedesie w wawie mają teraz promocje 20tys. na zabudowę do sprintera więc może pomyśl nad tym, bo można trochę zaoszczędzić. Poza tym mercedes to dobry sprzęt, z tych co podales mysle ze najlepszy
pikaczu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: audi tt
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Rok produkcji: 2001

07 Cze 2015, 15:26

Faktycznie Mercedesy przeginają z elektroniką i to bywa częstych ich problem. Jeśli stawiasz na wygodę to wybór jest prosty Renault Master. Tylko, że w większej wersji ma ciągle drzwi do H2 więc nie wiem czy Ci to wystarczy. Silnik 2.3 dci biturbo jest dziś najlepszy w swojej klasie więc wybór i tu prosty. Napęd przód i pojedyńcze koła wystarczą jeśli tylko czasami masz te 1,5 tony na pace. Gdy jednak często coś ciężkiego się zdarza lepszy jest bliźniak z tyłu, ale to samochód cięższy i spalanie rośnie. Więc chyba po prostu Master FWD 165 KM.
Co do finansowania to zależy co Firmie potrzeba. Np. może być leasing 0 % albo leasing przy 1 % wpłaty. Zresztą przewidując 5 lat eksploatacji to masz czas równy amortyzacji przy zakupie na kredyt czy w gotówce. Więc może po prostu spytaj swojej księgowej ;-).

Powodzenia w wyborze. A ha... 500 tys. to mimo wszystko powinien każdy silnik z busa dziś wytrzymać.
MarcinN4C
Obserwowany

Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ssangyoung Action Sport
Silnik: 2.0 140 KM
Typ: Pickup
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2015, 16:01

Witam.Dzieki za podpowiedź a co myślisz o Ford Transit 350 L4 H3 125ps Jumbo .Wygląda bardzo ciekawe ale nie wiem jak u niego z ekonomia na trasie.Wnetrze bardzo podobne do Mercedesa i komfort jazdy.Renauta oglądałem i biorę go pod uwagę.
dudekpawel
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota avensis
Silnik: 2.0