16 Cze 2015, 10:07
Witam serdecznie!
Poszukuję auta w przedziale od 15 tyś do 18tyś zł.
Rejon: Inowrocław, dobrze by było żeby nie jechać po auto przez całą Polskę tylko gdzieś z okolic - tak do 100 km od Inowrocławia.
Użytkowanie:
- Jazda po mieście na codzień do celów prywatnych
- Dojazdy do klientów na trasach Inowrocław - Poznań / Warszawa / Kraków
(Poznań może być nawet około 10-15 razy w miesiącu)
- Kilka razy w roku wyjazd w góry bądź Morze, ewentualnie może się zdarzyć wyjazd za granicę
Własne potrzeby:
- Auto obowiązkowo musi mieć 4/5 drzwi,
- koniecznie musi mieć możliwość rejestracji jako ciężarowy, ale z opcją, że kratka jest za tylną kanapą, czyli tak żebym mógł wieźć przynajmniej 4-5 pasażerów, nie zależy mi na odliczeniu pełnego VAT'u, natomiast jest to wymóg postawiony przez Urząd Pracy, z którego dostałem dotację i mam 7 tys. złotych do wydania na samochód od nich, natomiast ja dokładam resztę
- z wyposażenia to najbardziej zależy mi na klimatyzacji, centralnym zamku, elektrycznych szybach i w sumie to chyba wszystko, w tej cenie i tak najczęściej są te auta dobrze wyposażone
- LPG jak najbardziej, sama benzyna średnio, ale można proponować bo pewnie będę gazował, diesel również ok
- dość mało awaryjne
- Fajnie jakby miał koło 100 koni i więcej, ale jeśli będzie miał 70, ale za to będzie oszczędny to również się nie obrażę
- żeby nie palił jak smok, myślę, że benzyniak to tak max 10 litrów w mieście, a diesel tak koło 6 litrów, ale im bardziej oszczędny tym lepiej
- zależy mi na dobrym stanie technicznym (może być po kolizji byle był dobrze zrobiony)
- i ostatnie żeby nie był bardzo stary, ale to też zależy od marki, bo wiadomo, że niektóre są bardziej wytrzymałe,
-istotne jest też, że to będzie mój pierwszy samochód, wcześniej jeździłem samochodem rodziców i w sumie kogo się dookoła dało, więc będę go ubezpieczał w pełni sam i tutaj też właśnie dochodzi faktor kwoty ubezpieczenia
Podsumowując: żeby jeździł i żeby nie był skarbonką
Na ten moment myślałem o:
Peugeot 307sw (można dostać fajne egzemplarze za około 18k, z rocznika 2008 bardzo dobrze wyposażone)
Ford Fiesta w nowszej budzie w hatchbacku, ale nie wiem jak wtedy wygląda kwestia ciężarowego, gdybym chciał mieć kratkę za tylną kanapą.
Patrząc przez pryzmat jeżdżenia dłuższych tras, skłaniałbym się ku czemuś większemu niż hatch, aczkolwiek jak już wyżej wspomniałem każde za i przeciw rozpatrzę.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomoc.