Jaki samochód oszczędny do 10 tys. i do 20 tys?

21 Paź 2008, 15:00

Może i vw jest trochę z tyłu za fiatem jeśli chodzi o common rail, ale na pewno nie jeśli porównamy jednostki benzynowe.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

21 Paź 2008, 16:14

optymista .... a slyszales o 2 cylindrowych silnikach 700 i 900 turbo ?? cos ok 80 koni ma ten mniejszy a 100 ten wiekszy no ale to tak jako ciekawostka

a t - jet ??

z reszta zobacz sobie jakie osiagi maja jednostki fiata a jakie vw .... silnik w vw golfie 3 o poj 1,6 mial 75 koni a w brava 1,2 mial 80 koni

silniki 1,1 fire z poczatki lat 90 mialy 60 koni .. tyle co 1,4 w vw

ale to juz historia , obecnie wszyscy producenci staraja sie zmniejszac pojemnosc i wyciagac jak najwiecej z litra bo chodzi o normy - ekologia i takie tam

tylko przypomne ze technologia na jakiej opieraja sie wszystkie falwejowskie dieslw tdi to technologia fiata z polowy lat 80 ....
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

21 Paź 2008, 16:51

W takim razie polecam poczytać trochę o silnikach TSi
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Paź 2008, 16:58

a myslisz ze czmu ci powiedzialem o t - jet 8)
Manfred
Aktywny

21 Paź 2008, 19:21

A faktycznie, nie zauważyłem. No tylko, że te dwie konstrukcje znacznie się różnią :P
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Paź 2008, 19:34

no co to tak ale cel jest jeden - duza moc z malej pojemnosci i male spalanie 8)
Manfred
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...
    Warsaw Oldtimer Show 2018 / relacja
    Klasycznie piękne oldtimery i youngtimery można było obejrzeć w majowy drugi weekend na V Targach Pojazdów Zabytkowych Oldtimer Warsaw Show 2018 które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. To największe ...

21 Paź 2008, 19:42

I tutaj się zgadzam ;)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Paź 2008, 11:17

Dobra panowie dzieki za rady, ale prosze o doradzenie mi jakie auto kupic. Prosze pamietac ze na te 70 km mam przeznaczone 20 zloty. Wiec co mozna z tym zrobic? Jeden z panow poleca fiata brava. Napewno sie nad tym zastanowie, ale wolalbym cos niemieckiego albo trwalego japonskiego
dawbia24
Początkujący

Miejscowość: Szkarada

22 Paź 2008, 11:28

To moze teraz napisze jakie samochody ostatnio odradzali mi znajomi, rowniez mechanicy. Do najczesciej wymienianych nalezaly fordy. Nie wiem dlaczego? Wizualnie bardzo fajne autka ale podobno z silnikiem i blachami jest niezbyt dobrze, ale nie wiem czy to prawda. Nastepnie odradzali mi japoncow, z czym sie kompletnie nie zgadzam, bo wedlug mnie sa to najwytrwalsze samochody. Ale czesci okropnie drogie. Znajomy mechanik nie polecal fiatow, ale mowil tylko o punto. Nie wiem jak to jest wlasciwie z tymi fiatami. Jedni chwala inni klna na nie. Nie polecaja rowniez volwo, co tez mnie dziwi bo sa super
dawbia24
Początkujący

22 Paź 2008, 11:53

mechanik najczesciej nie poleca tego co naprawia :lol: zboczenie zawodowe ... skoro to naprawia to znaczy ze sie psuje

kumpel robi w aso fiata i on by fiata nie kupil bo sie psuje - ciagle naprawia fiaty .... a co ma naprawiac w aso fiata ??? bmw ???

to tak przykladowo podalem

a o lpg co powiesz ?? takie 1,2 w brava zagazowac i bedzie bardzo tanio
Manfred
Aktywny

22 Paź 2008, 12:04

Ale gaz podobno niezle daje wycisk silnikowi. Ja caly czas mysle o dieslu, ale gaz w sumie tez oszczedny. Dobra a mozesz mi tak w skrucie i po ludzku wytlumaczyc czym sie rozni gaz od beznyny i oleju napedowego. Chodzi mi o to ktory silnik ma dluzsza trwalosc itp
dawbia24
Początkujący

22 Paź 2008, 12:17

ten ktorego kierowca ma mozg i tyle

gaz - dobrze dobrany nie jest jakos szkodliwy dla silnika - walsciwa instalacja serwisowana itd i po problemie
Manfred
Aktywny

22 Paź 2008, 12:20

Ale gaz tylko sekwencyjny? A nie zmniejszy sie moc silnika po zalozeniu gazu? I gaz oststnio ciagle w gore idzie
dawbia24
Początkujący

22 Paź 2008, 12:25

najgorzej o gazie mowia ci co go nie maja albo maja nie wlasciwa instalacje .. osiagi na gazie to sie pogarszaly ... w starych vw .. polonezach .. ale nie w nowoczesnych jednostkach z dobrymi instalacjami

z reszta zobacz co masz za oferty - co kupic bo tu gadamy o brava a moe co inne kupisz ...
Manfred
Aktywny

22 Paź 2008, 14:18

Silnik na gazie osiąga średnio moc kilka procent niższą niż na benzynie. A jeśli zakładać to tylko sekwencyjny - koszt około 3-3,5 tysiąca złotych, więc jeśli mało jeździsz to się nie opłaca, bo do tego dochodzą znacznie częstsze wymiany niektórych podzespołów i przeglądy instalacji
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika