Jaki samochód oszczędny do 10 tys. i do 20 tys?

14 Paź 2008, 11:01

Witam! Jaki dobry, oszczędny samochód można kupić do 10-12 tys. Zastanawiam się nad Vectrą B, Golfem III, Hondą Civic,Meganka. A jeśli chodzi o cene 20-22 tys. to w grę wchodzą Passat B5 FL, Audi A4, Laguna, Golf IV,Octavia. Chodzi mi o to by samochód był oszczędny bo codziennie dojeżdżam 70 km. Nie zależy mi na super prędkości. Żeby spokojnie jechał 120-140 km\h. I nie wiem jaki silnik kupić. Diesel czy benzyna? Co jest oszczędniejsze? Dzięki za wszystkie odpowiedzi. A i podobno Vectra B to poniżej 1999 roku słabe blachy miała? Czy to prawda? A Laguna podobno lepsza jest w pierwszych rocznikach produkcji bo jest mniej awaryjna. Czekam na odpowiedzi.
dawbia24
Początkujący

Miejscowość: Szkarada

17 Paź 2008, 21:42

Panowie pomożecie???
dawbia24
Początkujący

20 Paź 2008, 09:37

no wiesz oszczedne to sa male autka ... tanie we wszystkim a co do tego co ty chcesz to

w tych 10 - 12 jak ma byc oszczedne to brava 1,2 16v ma to 80 koni male spalanie auto sprawdzone i trwale a taki golf 3 silnik o poj az 1,6 a 75 koni albo 1,4 60 koni ... no az szkoda gadac

megane calkiem dobre ale to po fl z silnikiem 1,6 110 koni weic czy to takie ekonomiczne ?...

jesli diesel to na jtd mozesz w bravo/ brava sie zdecydowac albo poszukac sedana - marea albo kombi bardzo praktyczne pakowne - dobra alternatywa dla np octavii
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

20 Paź 2008, 11:45

Weź diesela, bo dużo jeździsz. Z podanych aut wziąłbym octavię, jeśli chodzi o droższe, i civica jeśli o tańsze (z tym, że civic będzie raczej benzyną). Od siebie mogę dorzucić almerę, ibizę II FL (1,9 TDi)
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

20 Paź 2008, 12:14

jesli diesla to wlasnie zdecydowanie jtd - trwale ekonomiczne i nowoczesne diesle , sasied ma maree weekend 1,9 jtd - bajer auto wygodne przestronne pakowne i przemyslane
Manfred
Aktywny

20 Paź 2008, 19:41

Czytałem o tym jdt ale to głównie jest tylko w fiatach, alfa romeo i mniejszych oplach. A taki passat 1,9 tdi to ile może średnio palić? Pewnie gdzieś 6 litrów. Właśnie passat mi się marzy ale nie chciałbym na nim zbankrutować. Bo tak właściwie to będzie moje pierwsze auto i będę nim jeździł do szkoły. a po drodze będę zabierał 4 osoby, które na dzień będą mi płaciły za jazdę 20 zł i żeby spalanie tego auta w tych granicach sie zmieściło dziennie. Pewnie większość pomyśli ze taki samochód dla młodego kierowcy to zabójstwo, ale uspakajam mam nadzieje jeździć ostrożnie bo sam sobie pieniądze na nie uzbierałem. tak wiec czekam na jeszcze jakieś inne rady i propozycje. A wracając do fiatów to jakoś nie jestem co do nich przekonany.
dawbia24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

20 Paź 2008, 19:49

opel vectra .... saaby ... to sa male auta ??? spoko one tez maja silniki jtd :lol:

jasne lepiej kupic wieswagena z niemiec niz dobrego fiata ... nie ma to jak stareotypy w tym kraju :lol: :lol: :lol: kupisz dobrego fiata to sie przekonasz do niego i tyle :lol: :lol: :lol:
Manfred
Aktywny

20 Paź 2008, 19:59

No ja wiem że każdy ma swoje gusta samochodów. Zazwyczaj jest tak, że jak ktoś kupi samochód o jakiejś marce to potem przy zmianie auta trzyma się tej marki. A mam parę pytań co do tego fiata brava. 1,2 silnik o mocy 80 koni. To wygląda imponująco. Cena około 10 tyś. A ile takie auto spali? Czy nie będę miał problemów z wyprzedzeniem toczącego się autobusu?
dawbia24
Początkujący

20 Paź 2008, 20:02

klopoty z autobusem to mozesz miec w golfie 3 z silnikiem 1,4 a nie w brava :lol: znajomy z aso fiata ma takiego brava i bardzo chwali , nie wiem ile dokladnie mu pali ale mowi ze malo i autko calkiem dynamiczne i praktyczne
Manfred
Aktywny

20 Paź 2008, 20:23

Manfred napisał(a):opel vectra .... saaby ... to sa male auta ??? spoko one tez maja silniki jtd :lol:

jasne lepiej kupic wieswagena z niemiec niz dobrego fiata ... nie ma to jak stareotypy w tym kraju :lol: :lol: :lol: kupisz dobrego fiata to sie przekonasz do niego i tyle :lol: :lol: :lol:

JTD są produkcją fiata i wykorzystywane w fiatach, lanciach i alfach, więc nie można powiedzieć, że np. w oplu też jest jtd. De facto jest to ten sam rodzaj silnika, ale inna nazwa.

Co do wyboru auta. Masz rację, Manfred, jak kupi się dobrego fiata, to długo się pojeździ, ale to tyczy się każdego auta, bez względu na markę czy model
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Paź 2008, 20:37

no i jak tu sie ustosunkowac do twojego postu ... zwlaszcza drugiej czesci skoro juz w pierwszej nie masz racji :wink:

ja jestm przeciw stareotypom ze niemieckie cacy wloskie nie cacy i nnym takim tam ale co do fiata to jest to jedna z lepszych marek zwlaszcza w segmentach od a do c 8)
Manfred
Aktywny

21 Paź 2008, 14:17

Manfred, skoro uważasz, że nie mam racji, to oświeć mnie i napisz jaka jest rzeczywistość
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Paź 2008, 14:21

marki takie jak suzuki opel i saab ( bo wloskie to wiadomo ) maja diesle fiata - nie chodzi o to ze jednostki sa tylko typu CR ale to sa te same silniki
Manfred
Aktywny

21 Paź 2008, 14:26

Nie można powiedzieć, że mają diesele fiata, bo ich nie mają. Mają diesele GM, który kiedyś współpracował z fiatem. A już zupełnie inaczej to się ma odnośnie volkswagena
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Paź 2008, 14:48

oj a ty dalej swoje ....

i co ty z vw wyskakujesz jak on 10 lat za fiatem jest :lol:

silnik 1,3 to jest wspolna konstrukcja - bo z zalozenia mial isc do samochodow tych marek

a wszystkie te przykladowo 1,9 to sa jednostki fiata .... tylko w danej marce sa roznie oznaczane saabie chyba tid w opel cdti no i tak dalej
Manfred
Aktywny