Jaki samochód rodzinny

24 Lis 2013, 21:06

Póki co nie posiadam samochodu wiec byłby to mój pierwszy zakup. Do tej pory mój główny środek lokomocji to Honda VFR 800 V-Tech. Jeździłem jednak rożnymi modelami od sportowych po wany i myśląc o samochodzie rodzinnym póki co z tych, którymi jeździłem najbardziej przypadł mi do gustu VW Sharan ze względu na pojemność/ładowność i wysoką, wygodną pozycje kierowcy. Nie jeździłem jednak tym pojazdem na tyle długo żeby zwrócić uwagę na zużycie paliwa a ze względu na wysokie ceny będzie to jeden z decydujących czynników przy zakupie. Przy takich gabarytach nie powinno być problemu z wersja na gaz dla dalszego obniżenia kosztów. Domyślam się jednak że koszty spalania to nie wszystko jeśli chodzi o utrzymanie samochodu gdyż ważna jest tez niska awaryjność i koszty oraz dostępność części zamiennych. Mam dwójkę małych dzieci więc muszę mieć wystarczająco miejsca na 2 wózki + jakieś tygodniowe zakupy. Do tego planujemy pomału rozpoczęcie budowy domu jakoś pod koniec przyszłego roku wiec znów spory samochód może być bardzo przydatny. Z drugiej jednak strony podejrzewam, ze główne zastosowanie to będzie jazda po mieście a takie spore auta zdaje się że sporo w takich warunkach spalają. Mało znam się na samochodach żeby chociażby przedstawić jakieś alternatywne propozycje no może Galaxy. W związku jednak z planami budowy dobrze by było gdybym zmieścił się w okolicach 15 tysięcy. Oczywiście im mniej tym lepiej ale zdaje sobie sprawę że generalnie ile się zapłaci takiej jakości można się spodziewać. Czy są w ogóle w roku jakieś okresy lepsze na zakup niż inne np. lepiej zima czy wiosna? Bardzo proszę o porady i opinie jakie samochody polecacie a jakich unikać i ile warto zainwestować aby nie musieć się martwic za bardzo o jakieś ewentualne naprawy.
Yarecki
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

24 Lis 2013, 21:18

Mi się wydaje ,że najlepszym okresem będzie wiosna ponieważ po zimie będzie widać jak człowiek szanował/dbał o samochód i wszystko wyjdzie.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Lis 2013, 21:28

Ja polecam Peugeota Partnera lub Citroena Berlingo z 90 konnym dieslem. Spełnia wszystkie wymagania
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Lis 2013, 22:14

Dobrze kombinujesz. Sharana szukaj najlepiej z 1.9 TDI 130KM. Benzyniaki wiążą się z koniecznością zamontowania gazu. Taki 2.0 8v bedzie jechał bardzo srednio w tej budzie i swoje spali 1.8T pojedzie lepiej, ale spali jeszcze wiecej. Najrozsądniej w tym aucie wybrac diesla.
VR6 benzynowe w sharanie to lipa.
Alternatywnie jest jeszcze Mazda MPV w budżecie znajdziesz spokojnie. Ma tylko jeden silnik 2.0 benzynowy który jest ok. 2.3 ma lekki skomplik. Diesla ma jednego i bardzo problematycznego.
Ogólnie sharan ma ten plus ze ma idealnie płaską podłoge po wyjeciu foteli.
Miejsca jest ok jak zostawisz 5 foteli bagaznik bedzie konkretny wejda wózki i inne rzeczy.
Automatu nie bierz sa bardzo przeciętne.
A na wysokość to np Opel Combo bedzie mial wyzszy bagaznik z tyłu bardziej kwadratowy czyli pojemniejszy bo to auto uzytkowe. Sharan to bardziej auto osobowe, ale jezeli wyjmiesz wszystkie fotele to sharanem przewieziesz dłuższe elementy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lis 2013, 00:17

Trochę mnie martwi opis jaki znalazłem odnośnie Sharana opisujący jego wady i drogie części. Z tego co widzę jest jeszcze niemal identyczny model Forda i Seata. Nie znalazłem za wiele na temat wad tych samochodów wiec nie jestem pewien czy nie byłyby lepszym wyborem.
Co do Partnera i Berlingo za bardzo mi wyglądają na samochody dostawcze choć znajomy miał Berlingo wiec popytam jak się sprawowało.
Yarecki
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2009

16 Gru 2013, 12:58

Witam, jestem nowicjuszem i witam serdecznie wszystkich oraz proszę o pomoc, radę

Poszukuję auta dla rodziny 2+2 oraz pies :) labrador, ale dobrze by było gdyby było też komfortowe w użytkowaniu 2+3. Wymagania:

Przestronne - aby w razie czego człowiek był w stanie zmieścić z tyłu wózek (-zki) i graty dla dwójki dzieci bliźniaków których się spodziewamy wraz z żoną:). Z tego powodu skłaniamy się do pojemne bagażnika najlepiej z 500l+. Nasz budżet to max 45tyś. Głównie będziemy poruszać w trasie oraz trochę miasta. chodzą nam po glowach takie typy:
1. SUBARU LEGACY rok 2007
2. XC 70 CROSS COUNTRY rok 2007
3. Subaru Forester rok 2007-
4. Ford s-max rok 2007 -
5. Mazda 6 kombi
co o tym myślicie ewentualnie wasze alternatywne propozycje, opinie :)
piter999
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: seat
Silnik: 1,8t
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...

16 Gru 2013, 14:41

Mi "podoba" się Mazda, ale nie wiem czy względy estetyczne są wystarczające przy wyborze auta dla rodziny.
zosia876543
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 11 1973
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Audii
Silnik: 1.9
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

16 Gru 2013, 14:56

S-MAX z tych co podałeś jak ma być sporo przestrzeni. Kombi bedzie dla Was za małe.
Wygląda tez bardzo atrakcyjnie. Z silników 2.0 diesel to silnik znany bardziej jako HDI.
Benzynowe 2.0 145KM lub 2.5T ba turbinie silnik od Volvo.
Oba mozna zagazować jednak w przypadku 2.0 trzeba sie dowiedziec jak sie ma sprawa z zaworami.
Diesle sa dosc oszczedne, ale lubia się posypać.
Jak rozważasz moze przypadkiem nówke za ta kase to była by Dacia Lodgy w tej okolicy finansowej jednak tu na jakosc nie licz. Silniki tez do bani chociaz auto lekkie...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Gru 2013, 10:34

W sumie to tak myślałem od początku że najlepsze rozwiązanie to S-max ale też myślałem nad Galaxy. A jakieś propozycje z suv bo sąsiad ma volvo xc90 i bardzo sobie chwali.
piter999
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: seat
Silnik: 1,8t
Rok produkcji: 2001

17 Gru 2013, 15:07

Poczytaj sobie o tym volvo. Miejsca bedzie mniej niz w s-maxie. Galaxy tez by się nadał, ale to bedzie auto 7 osobowe wtedy. W sumie nie zaszkodzi :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Gru 2013, 15:58

Galaxy jest awaryjnym samochodem,chociaz przestrzeni na pewno nie można mu odmówić. Polecam Forda Focusa S-maxa,spokojnie zmieści się cala rodzina i pies,a sam model mało awaryjny i bogato wyposażony.
SklepMartec
Początkujący

Auto: Audi a3
Silnik: 1.9 140KM

17 Gru 2013, 19:32

mih napisał(a):Nie mierz wszystkich swoją miarą :ok:

Dobra, dobra :mrgreen:. Już się Nam mihau'ku nie tłumacz :wink:. Żal mi Cię. Jak patrze na te posty to się zastanawiam, skąd się w ogóle biorą takie przypały jak ty.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

17 Gru 2013, 21:58

Vermin troche spokojniej :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Gru 2013, 22:45

Galaxy jest awaryjny a s-max czy c-max juz nie? Przecież to jest praktycznie to samo ale w innym opakowaniu. Trzeba wybrac odpowiedni silnik i potencjalna awaryjność maleje. Jedynie to na elektronikę nie ma rady. Chyba ze inna marka np Toyota Previa jak ma byc sporo miejsca.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Gru 2013, 23:05

noisy napisał(a):Chyba ze inna marka np Toyota Previa jak ma byc sporo miejsca.

Akurat ta Toyota im nie wyszła. Była awaryjna ze względu na skomplikowane rozwiązania techniczne. Tj. Silnik pod kabiną jak w typowym cab-over-engine-van tylko że cały osprzęt silnika został umiejscowiony pod maską i napędzany specjalnym wałkiem pomocniczym. Przez ten stopień kompilacji Previa jest autem awaryjnym, a zarazem jest dużo cięższa od konkurencji.
Dodatkowo Previa powstała na platformie Previi tylko dla Previi przez co dostępność części nie należy do najłatwiejszych.
I żeby kupić Previę trzeba mieć brodę :mrgreen:
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne